Menu

Colossal (2016)

Žena otkrije da su katastrofalni događaji koji se odvijaju na neki način povezani sa mentalnim slomom od kojeg ona pati.

  U kinima

Hrvatska20.04.2017.

  Ocjena

 Colossal
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 50min

  Zemlja / jezik

Kanada, Španjolska / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Nacho Vigalondo

  Scenarij

Nacho Vigalondo

  Produkcija

Garrett Basch
Arielle Boisvert
Justin Bursch
Jonathan Deckter
Sophia Dilley
Zev Foreman
Nahikari Ipina
Russell Levine
Christopher Lytton
Dominic, Rustam
Michael Tennant
Nacho Vigalondo
Shawn Williamson

  Glazba

Bear McCreary

  Kinematografija

Eric Kress
  Sinopsis

Gloria (Anne Hathaway) obična je žena koja, nakon što izgubi svoj posao i biva izbačena iz stana od strane svog dečka, mora napustiti svoj život u New Yorku i vratiti se natrag u svoj rodni grad. Kada se počnu pojavljivati vijesti koje izvještavaju o monstruoznom stvorenju koje uništava Seul, glavni grad Južne Koreje, Gloria postepeno dođe do zaključka kako je na neki način ona povezana sa ovim veoma udaljenim fenomenom. I kako stvari polako izmiču kontroli, Gloria mora dokučiti zašto njeno, naizgled nebitno postojanje, ima toliko divovski efekt na sudbinu cijelog svijeta.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Dan Stevens Tim
Anne Hathaway Gloria
Jason Sudeikis Oscar
Tim Blake Nelson -
Austin Stowell -
Agam Darshi Ash
Rukiya Bernard Maggie
Hannah Cheramy Young Gloria
Miho Suzuki News Reporter
Sarah Surh Mother
  Recenzija

Redatelj Vigalondo započinje svoj najnoviji film sa flashbackom koji se odvija 25 godina u prošlosti, kada se ogromno čudovište misteriozno pojavilo ni od kuda usred Seula u Južnoj Koreji. “Colossal” se zatim vraća u trenutno vrijeme, u kojem Gloria (Anne Hathaway) dolazi kući u kasne jutarnje sate, nakon još jedne noći pune tulumarenja, zbog čega ju njen razočarani dečko Tim (Dan Stevens) izbaci iz stana. Gloria se stoga odluči vratiti u svoj rodni grad, kako bi ponovno pokrenula svoj život. Tamo se ponovno zbliži sa svojim starim prijateljem Oscarom (Jason Sudeikis), koji je vlasnik kafića, te joj on ponudi posao. Misleći da njen život napokon ima smisla, Gloria doživljava šok kada shvati da je na neki način povezana sa ogromnim čudovištem koje se sada ponovno pojavilo u Seulu. Ona se sada mora suočiti sa svojim vlastitim demonima kako bi napokon uspjela zatomiti čudovište na drugom kraju svijeta.

Kroz svoju karijeru, Vigalondo nam je uvijek davao nevjerojatno hrabre poglede na svijet, a “Colossal” nije nimalo drugačiji, pošto je i njegova tematika puna dobrog humora – redatelj se fokusira na humor u Glorijinoj nevjerojatnoj situaciji, te od njega čini alegoriju za neodgovornost koja proizlazi iz opijanja i ostalog nedoličnog ponašanja. Iako film svoju tematiku shvaća veoma ozbiljno, scenarij je pun velike količine humora i srca, a Vigalondovi glumci bez problema se uspijevaju nositi sa konstantnim promjenama tona priče. Hathaway ponovno pruža fenomenalan nastup – njen ranjiv i neuredan portret Glorie pun je osjetnog konflikta, posebice u trećem dijelu filma. Ipak, najveće iznenađenje vjerojatno je Sudeikis, koji je uistinu dokazao kako se jednako lako može nositi sa dramatičnim materijalom, kao i onim mnogo lakšim i humorističnijim.

Što se tiče čudovišta u filmu, ona su veoma graciozno prikazana, a inteligentan način njihovog korištenja, te davanja osobnosti istima, “Colossal” čini jednim od rijetkih filmova o čudovištima koji je mnogo više od samo pukog gledanja divovskih stvorenja koja ruše sve što im se nađe na putu. Unatoč ponekad grandioznoj naravi priče ovog filma, on također posjeduje i veoma rijetku intimnost, posebice što se tiče redateljevog pristupa sa ljudskim likovima. To ovaj film čini podjednako filmskim čudom, no i dubokom karakternom dramom. Veoma mali broj redatelja uspijeva konzistentno prkositi žanrovskim elementima, no Vigalondo je definitivno jedan od njih, a “Colossal” je još jedan primjer njegove sposobnosti da ruši njihove granice. Dodamo li tome odlične nastupe od strane Hathaway i Sudeikisa, ovaj film ima doslovno sve što možete poželjeti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri SF-ovi Romantični Akcije Kriminalistički
Sortiraj