Menu

Jason Bourne (2016)

Jason Bourne, nekadašnji najsmrtonosniji i nezaustavljivi CIA operativa, nakon što se napokon sjetio tko je on zapravo, pokušava otkriti sakrivene istine o svojoj prošlosti.

  Ocjena

 Jason Bourne
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 3min

  Zemlja / jezik

UK, Kina, SAD / engleski, njemački

  Klasifikacija

  Režija

Paul Greengrass

  Scenarij

Paul Greengrass
Christopher Rouse
Robert Ludlum

  Produkcija

Chris Carreras
Matt Damon
Gregory Goodman
Paul Greengrass
Doug Liman
Amy Lord
Frank Marshall
Helen Medrano
Henry Morrison
Colin J. O’Hara
Christopher Rouse
Ben Smith
Jennifer Todd
Jeffrey M. Weiner

  Glazba

David Buckley
John Powell

  Kinematografija

Barry Ackroyd
  Sinopsis

Jason Bourne, koji se već dugo vremena skriva nakon što je razotkrio CIA operaciju Blackbriar, biva lociran od strane CIA, koji ustvrde da živi u Grčkoj. Operativci i drugi zainteresirani za njegovu izdaju pokušavaju ga pronaći zbog svojih različitih razloga prije nego što on pronađe istinu koju traži. Kako bi pronašao tu istinu, Bourne ima samo jedan trag – onaj svog oca koji govori o tome kako je bio izdan u operaciji Treadstone. Njihovi međusobni putevi presijeći će se na internacionalnom festivalu tehnologije u Las Vegasu. No, hoće li Bourne tamo napokon dobiti priliku raščistiti dugove sa svojim izdajnicima?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Matt Damon Jason Bourne
Tommy Lee Jones CIA Director Robert Dewey
Alicia Vikander Heather Lee
Vincent Cassel Asset
Julia Stiles Nicky Parsons
Riz Ahmed Aaron Kalloor
Ato Essandoh Craig Jeffers
Scott Shepherd Director NI Edwin Russell
Bill Camp Malcolm Smith
Vinzenz Kiefer Christian Dassault
  Recenzija

Možda je prošlo malo previše vremena otkad smo posljednji puta vidjeli Jasona Bourne, u „The Bourne Ultimatumu“ 2007.g. Možda je njegova potraga za odgovorima jednostavno došla dovoljno daleko, te nije bio potreban još jedan produžetak iste. Možda je prilično dobar „Bourne Legacy“ sa Jeremyjem Rennerom kao zamjenom, uspješno dokazao da Bourne sam po sebi nije potreban u ovim filmovima. Kako god da bilo, ovaj peti dio serijala jednostavno ne štima u potpunosti.

Ovaj film jednostavno je nazvan „Jason Bourne“ – u njemu dobivamo povratak Matta Damona u ulozi Bournea, te redatelja „Supremacyja“ i „Ultimatuma“ Peaula Greengrassa. Nažalost, to nije nikako dovoljno da gledatelji ponovno budu uzbuđeni zbog Bourneovih novih avantura. On se ovoga puta pojavi jer je saznao za još jednu nepravdu u priči koja je već pomalo apsurdno komplicirana – CIA ga je pratila i prije nego što su ga regrutirali, a u sve to možda je upleten i njegov otac (Gregg Henry). U međuvremenu, CIA je opet hakirana, a Nicky Parsons (Julia Stiles), Bourneova stara kolegica iz agencije, biva osumnjičena za ovo djelo.

No, na stranu sa Jasonom Bourneom. Glavna briga ovog filma je CIA direktor Robert Dewey (Tommy Lee Jones), zlikavac koji je potajice udružen sa tehničkim genijem iz Silicon Valleyja (Riz Ahmed), te koji špijunira sve žive sa svojim novim programom i tajnom operacijom. Bojeći se toga da bude izložen, Dewey želi Bournea vidjeti mrtvog te poziva neimenovanog agenta (Vincent Cassel) da obavi taj posao. No, Heather Lee (Alicia Vikander), nova CIA analistica, zamoli Deweyja da joj pruži barem jednu šansu da Bournea dovede živog, a možda čak i pokuša preobratiti ga da radi za njih.

Vrhunac filma ima veoma dobru potjeru po Ateni, te još jednu odličnu potjeru na samom kraju filma u Las Vegasu, no ono između toga nažalost je prilično dosadno i prazno. Iako je nekoć Bourneova potraga za istinom u nama izazivala simpatiju – „Što su mu to učinila ta CIA čudovišta“ – ovoga puta doima se prilično dosadno, kao da i sami Bourne uopće nije dovoljno zainteresiran. Greengrass, koji je i dijelom napisao scenarij za film, sa svojim urednikom, Christopherom Rouseom, pretpostavlja da smo svi očajni za time da saznamo još više o Bourneu, no niti malo se ne trudi pokazati nam, ili nas podsjetiti, zašto je avantura ovog lika zanimljiva. Možda je jednostavno prošlo previše vremena, ali ako i dalje imate želju za Bourneom, ovaj film pokazat će se kao dovoljno dobar nastavak, iako ne tako dobar kao prvih par dijelova.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Akcije Kriminalistički
Sortiraj