Menu

Monster (2003)

Film baziran na istinitoj priči o jednoj o najpoznatijih ženskih serijskih ubojica u SADu, o prostitutki iz Daytona Beacha po imenu Aileen Wuornos.

  Ocjena

 Monster
(2003) on IMDb

  Trajanje

1h 49 min

  Zemlja / jezik

SAD, Njemačka / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Patty Jenkins

  Scenarij

Patty Jenkins

  Produkcija

David Alvarado
Mark Damon
Andreas Grosch
Stewart Hall
Donald Kushner
Sammy Lee
Brent Morris
Clark Peterson
Meagan Riley-Grant
Andreas Schmid
Charlize Theron
Brad Wyman

  Glazba

BT

  Kinematografija

Steven Bernstein
  Sinopsis

Ovaj film mračna je priča temeljena na istinitom životu Aileen Wuornos, jedne od prvih američkih ženskih serijskih ubojica. Wuornos je imala okrutno djetinjstvo, te je postala prostitutka sa 13 godina, a iste te godine je i zatrudnjela. Nakon toga, preselila se u Floridu gdje je živjela kao prostitutka na autocesti. Film se fokusira na period između 1989. i 1990.g. kada je Wuornos bila u lezbijskoj vezi sa ženom zvanom Selby. U tom periodu počela je i ubijati svoje klijente kako bi izvukla novac bez seksa. Ovo je preokrenulo inače poznate događaje u kojima su prostitutke bile ubijane od strane serijskih ubojica – ovoga puta sama Wuornos je izvršavala djela hladnokrvnog ubojice.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Charlize Theron Aileen
Christina Ricci Selby
Bruce Dern Thomas
Lee Tergesen Vincent Corey
Annie Corley Donna
Pruitt Taylor Vince Gene/Stuttering "John"
Marco St. John Evan/Undercover "John"
Marc Macaulay Will/Daddy "John"
Scott Wilson Horton/Last "John"
Rus Blackwell Cop
  Recenzija

Charlize Theron na sceni se pojavila 1996.g. sa malim ulogama u filmovima „That Thing You Do“ i „2 Days in the Valley“. Nakon toga je glumila u još mnogo filmova, no niti u jednom nije ostavila neki poseban trag. No, ovaj film to je napokon promjenio.

Ona nije samo glumila Aileen Wuornos, serijsku ubojicu i prostitutku koja je ubila sedmoricu muškaraca u Floridi tokom osamdesetih. Ona je doslovno postala ta žena. Svaka sekunda njenog nastupa potpuno je uvjerljiva, kao i svaki njen pokret, riječ te svaki očajan čin koji proizlazi iz usamljenosti ili straha. Ovo je jedan od najuvjerlljivijih i najboljih nastupa ikad viđenih u filmu.

Priča ovog filma, kojeg je režirao i napisao Patty Jenkins, temeljena je na istini, no prevedena na film ima potencijala veoma lako postati loša. Aileen, prostitutka iz okolice Daytone, je na rubu samoubojstva kada u kafiću nabasa na Selby (Christina Ricci), djevojku koju je njen otac tamo poslao kako bi ju spasio od lezbijskog života, no to mu baš i nije uspjelo. Aileen nije gay, ali od muškaraca ima samo financijsku korist, stoga dopusti Selby da ju počasti pićem, te se njih dvije sprijatelje. Iz toga se razvije romansa, njih dvije odluče pobjeći, no treba im novac, te se Aileen i dalje nastavi baviti prostitucijom.

U jednom trenutku bijesa, ona ubije svog klijenta te pokrade njegov novac i auto. To dovodi do mračne spirale koja nas prati ostatak filma, a redatelju Jenkinsu možemo se samo diviti redatelju što niti u jednom trenutku ne osuđuje niti demonizira Aileeen. Christina Ricci, iako nije niti do koljena Theron, pruža veoma dobar nastup, te daje još jedan sloj težine filmu. Osim njih, vrijedi spomenuti Brucea Derna koji je također dobar u ulozi Aileeninog prijatelja konobara. Naposlijetku, iako je film mogao biti veoma loš, spašava ga uistinu fenomenalan nastup Charlize Theron kojeg apsolutno svi moraju pogledati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Drame Fantazije Trileri Kriminalistički Komedije Romantični Akcije
Sortiraj