Menu

Money Monster (2016)

Novinari koji rade u tv kući koja pokriva temu financija postaju taoci bijesnog investitora koji ih je zarobio unutar studia.

  Ocjena

 Money Monster
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 38min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Jodie Foster

  Scenarij

Jamie Linden
Alan DiFiore
Jim Kouf

  Produkcija

Lara Alameddine
George Clooney
Tim Crane
Daniel Dubiecki
Grant Heslov
Kerry Orent
Joseph P. Reidy

  Glazba

Dominic Lewis

  Kinematografija

Matthew Libatique
  Sinopsis

Lee Gates je bombastična TV ličnost čija je popularna financijska emisija od njega učinila pravog novčanog čarobnjaka na Wall Streetu. No, nakon što biva upleten u skandal sa dionicama koje misteriozno padnu, bijesni ulagač Gatesa i njegovu ekipu, te njegovu producenticu Patty Fenn zarobi i zadrži kao taoce tokom jedne emisije uživo. Ostatak filma odvija se u stvarnom vremenu, dok Gates i Fenn pokušavaju pronaći način da se održe na životu, dok istovremeno otkrivaju pravu istinu koja se krije iza velike zapletene mreže laži i velikih svota novaca.
  Trailer

  Glumac   Uloga
George Clooney Lee Gates
Julia Roberts Patty Fenn
Jack O'Connell Kyle Budwell
Dominic West Walt Camby
Caitriona Balfe Diane Lester
Giancarlo Esposito Captain Powell
Christopher Denham Ron Sprecher
Lenny Venito Lenny (The Cameraman)
Chris Bauer Lt. Nelson
Dennis Boutsikaris Avery Goodloe CFO
  Recenzija

U ovom blago smiješnom trileru sa nevjerojatno impersivnim pedigreom, grubi financijski guru ima svoju TV emisiju koja odjednom biva prekinuta od strane očajnog čovjeka koji je slijedio njegov financijski savjet i izgubiio sve. On ne želi svoj novac natrag, nego jednostavno odgovore. A i prijeti da će sve u zgradi raznijeti ako ih ne dobije. Zasigurno, radi se o terorističkom činu, no ovo je prvi puta da je neka financijska priča postala veoma zanimljiva.

Ovo je film srednje klase, pun samopravdanja i zahtjeva. No unoatič mnogim prilikama da zaroni dublje u američke financijske sustave, klasne podjele i sve širu definiciju pojma „potjere za srećom“, ovaj film – kojeg je režirala Jodie Foster, a u kojem glavne uloge tumače George Clooney i Julia Roberts – konstantno se drži na površini, posvećujući se samo terorističkoj krizi i ničemu drugom. Upravo zbog toga, čini se kao da je preneozbiljan da bi ga se shvatilo ozbiljno, a opet ne dovoljno hrabrim da bude satiričan.

Scenarij, napisan od strane Jamieja Lindena, te autora „Grimma“ Alana DiFiorea i Jima Koufa, veoma je kratak i dobrog tempa, a Foster uspijeva pronaći i nekoliko izuzetno napetih trenutaka u konačnom obračunu, iako se, nažalost, film niti u jednom trenutku ne trudi poticati neke dublje teme i razmišljanja. Filmu također pomaže i Clooneyjev neizbježni šarm, te prisutnost bezvremenske Julie Roberts. No, to ne može zakrpati priču koja je jednostavno preplitka za ovu tematiku, a u konačnici i samu apsurdnost.

Iako je film imao nekakvu osnovu za osuditi Wall Street i pohlepu sustava, propustio je to u potpunosti realizirati te se posvetio ne namještenom sustavu, već samo jednom čovjeku koji je varao. Ono što je mogla biti univerzalna poruka za prošlost i budućnost, postalo je previše specifično, te iz tog razloga i prilično nebitno na globalnoj skali. Bez Clooneyja, Roberts i Foster koji su definitivno umjetno napuhali vrijednost ovog filma, on bi jednostavno bio potpuno nepoznat. Ovako, preporučujemo ga samo ako vam se sviđa tematika, ali budite spremni izaći ništa pametniji nego što ste bili na početku gledanja.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Drame Fantazije Kriminalistički Preporuke Trileri Biografije
Sortiraj