Menu

A Monster Calls (2016)

Dječak odluči tražiti pomoć od čudovišnog stabla kako bi uspio izaći na kraj sa smrtonosnom bolešću svoje voljene majke.

  U kinima

Hrvatska12.01.2017.
Bosna i Hercegovina12.01.2017.
Srbija02.03.2017.

  Ocjena

 A Monster Calls
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 48min

  Zemlja / jezik

UK, SAD, Španjolska, Kanada / engleski

  Klasifikacija

  Režija

J.A. Bayona

  Scenarij

Patrick Ness
Siobhan Dowd

  Produkcija

Belen Atienza
Alvaro Augustin
Ghislain Barrois
Sandra Hermida
Mitch Horwits
Jonathan King
Enrique Lopez Lavigne
Patrick Ness
Bill Pohlad
Jeff Skoll
Patrick Wachsberger
Sarah Wheale

  Glazba

Fernando Velazquez

  Kinematografija

Oscar Faura
  Sinopsis

Ova vizualno spektakularna drama redatelja J.A. Bayona (“The Impossible”) slijedi priču 12-godišnjeg Conora (Lewis MacDougall), koji se pokušava nositi sa smrtonosnom bolešću svoje majke (Felicity Jones), zatim sa svojom nimalo osjećajnom bakom (Sigourney Weaver) i učenicima koji ga stalno maltretiraju. No, Conor pronađe neočekivanog prijtelja kada se na prozoru njegove sobe pojavi čudovište. Drveno, divlje i neumorno, čudovište odvodi Conora na putovanje u kojem će pronaći hrabrost, vjeru i istinu.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Lewis MacDougall Conor
Sigourney Weaver Grandma
Felicity Jones Mum
Toby Kebbell Dad
Ben Moor Mr. Clark
James Melville Harry
Oliver Steer Sully
Dominic Boyle Anton
Jennifer Lim Miss Kwan
Max Gabbay Steven
  Recenzija

Nakon što je osvojila srca gledatelja u filmu “Rogue One: A Star Wars Story”, Felicity Jones ovoga puta će ih slomiti u ovom filmu, “A Monster Calls”. Glumica je uspjela pružiti nevjerojatno emocionalan nastup u ulozi majke oboljele od raka koja ne može pomoći svom 12-godišnjem sinu Conoru (Lewis MacDougall) da se prilagodi na život bez nje. Stoga taj posao mora obaviti stablo, kojem je glas posudio Liam Neeson, a koje oživi u dvorištu crkve koja se nalazi tik pored Conorovog prozora, svake noći u 00:07. Ovaj film je jednostavna bajka, graciozno adaptirana na veliki ekran od strane Patricka Nessa po njegovom vlastitom romanu, no u film je dodano mnogo psiholoških kompleksnosti u obliku ovog naizgled čudovišnog stabla.

U procesu dovođenja romana na platno, redatelj J.A. Bayona (“The Orphanage”, “The Impossible”) vješto kombinira osjećajne nastupe svojih glumaca sa odličnom animacijom i animatronikom. No ipak, specijalni efekti u ovom filmu nikada se ne doimaju pretjeranima, te niti malo ne nadjačavaju intimnost veoma osobne priče koju film pokušava ispričati. Conora u školi stalno maltretiraju njegovi vršnjaci, on ima noćne more gotovo svake večeri, a njegova stroga baka (Sigourney Weaver) stalno mu izriče razne prijetnje, dok ga otac (Toby Kebbell) rijetko tješi, pošto je našao drugu ženu i preselio se u Americu.

Dječaku je dakle preostalo samo stablo kako bi oko njega obujmilo svoje grane i korijenje, pružajući mu tri priče u zamjenu za jednu njegovu. Ove animirane scene, obogaćene vodenim bojama, veoma podsjećaju na Conorove crteže u njegovoj bilježnici, te predstavljaju mračne, neshvatljive strahove jednog izgubljenog djeteta, a koji služe kao simbolizam za mnogo stvari koje bi i gledatelji sami mogli skrivati duboko u svojim srcima.

U manje vještim rukama, “A Monster Calls” mogao je biti jedna obična pretjerana priča puna nepotrebnih emocija. No, Bayona uspješno održava delikatnu ravnotežu između stvarnosti i fantazije. Posljednja scena između majke i sina, koja je odlično odglumljena od strane Jones i MacDougalla, toliko je dobro napravljena, da smo sigurni kako će uspjeti rastopiti srce i najhladnijih gledatelja. Također, film se nikada ne pokušava praviti kao da okrutnost u svijetu ne postoji, već je ona spremna, kao i čudovište, u bilo kojem trenutku iskočiti iz zemlje i ozbiljno zaprijetiti. Evokativan, misteriozan i odlično tehnički napravljen, “A Monster Calls” udarit će vas tamo gdje ste najosjetljiviji i gdje se nikako ne možete sakriti od vaših pravih osjećaja. Film je jednom riječju – čarolija.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Fantazije Najnoviji traileri Horori Drame Trileri Kriminalistički Preporuke
Sortiraj