Menu

Gravity (2013)

Medicinska inženjerka i astronaut surađuju kako bi preživjeli nesreću u svemiru koju su prouzročili komadići raspadnutog satelita.

  Ocjena

 Gravity
(2013) on IMDb

  Trajanje

1h 31 min

  Zemlja / jezik

SAD, UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Alfonso Cuarón

  Scenarij

Alfonso Cuarón
Jonás Cuarón
George Clooney

  Produkcija

Alfonso Cuarón
Christopher DeFaria
David Heyman
Stephen Jones
Nikki Penny
Gabriela Rodriguez

  Glazba

Steven Price

  Kinematografija

Emmanuel Lubezki
  Sinopsis

Doktorica Ryan Stone (Sandra Bullock) je briljantna medicinska inženjerka na svojoj prvoj misiji u svemiru sa veteranom astronautom Mattom Kowalskijem (George Clooney) kojem je ovo njegov posljednji let prije mirovine. No, na naizgled rutinskoj misiji, dogodi se tragedija. Njihova letjelica biva uništena, ostavljajući Stone i Kowalskog potpuno same usred svemira, zavezane samo jedno za drugo.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Sandra Bullock Ryan Stone
George Clooney Matt Kowalski
Ed Harris Mission Control
Orto Ignatiussen Aningaaq
Phaldut Sharma Shariff
Amy Warren Explorer Captain
Basher Savage Russian Space Station Captain
Adam Cozens Adam
  Recenzija

Gledanje ovog fllma je za većinu nas najbliže što ćemo doći osjećaju toga kako izgleda biti u svemiru. Štoviše, nakon što pogledate ovaj film, većina vas više neće niti htjeti iskusiti put u svemir. To mjesto je veoma strašno – nema zraka, niti gravitacije, a odvežete li se od letjelice dok hodate po vani, odplutat ćete u njegovu dubinu zauvijek.

Te i razne druge lekcije poručene su u ovom veoma napetom sci-fi trileru Alfonsa Cuarona, koji je prepun odličnih specijalnih efekata koji koriste najmoderniju tehnologiju kako bi nas smjestili ravno u svemirska odijela Sandre Bullock i Georga Clooneya. Oni glume astronaute – Clooney je zapovjednik veteran, dok je Bullock biomedicinski inženjer koji je prvi put u svemiru. Njih dvoje nađu se u veoma opasnoj situaciji kada njihovu letjelicu oštete meteoriti. Bullock i Clooney su zapravo jedino dvoje likova u filmu, te su uistinu veoma uvjerljivi dok se trude održati zalihe kisika i prebroditi sve svoje kritične situacije.

Alfonso Cuaron („Children of Men“, „Harry Potter and the Prisoner of Azkaban“) napisao je scenarij sa svojim sinom Jonasom – no istini za volju, nije tu bilo baš mnogo toga za napisati. Priča nije nimalo komplicirana, a dijalog i karakterizacija su samo prosječno dobri. No ono što čini ovaj film fantastičnim, to je njegov stil koji će vas potpuno uvući u sebe. Dugačke, neprekinute scene sa lebdećim kamerama u potpunosti dočaravaju osjećaj lebdenja u svemiru, a Cuaron sablasno prenaša osjećaje izolacije i bespomoćnosti u takvoj situaciji.

Bez sumnje, ovaj film se neće jednako svidjeti svima, iako mislimo da će se svi složiti kako je ovo najbolji i najvažniji film o svemiru još od Kubruckove „Odiseje“. Na temelju same priče i glume, doima se prilično prosječno, no vizualni stil i režija čine ga jednim od najboljih filmova ovog stoljeća. U svakom slučaju, preporučujemo ga svima, a osobito onima koji vole sve vezano uz svemir.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Akcije SF-ovi Trileri Povijesni
Sortiraj