Menu

The Truman Show (1998)

Zaposlenik osiguravajuće kompanije shvati kako je cijeli njegov život ustvari izrežirana TV serija koju gledaju milijuni ljudi.

  Ocjena

 The Truman Show
(1998) on IMDb

  Trajanje

1h 43min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Peter Weir

  Scenarij

Andrew Niccol

  Produkcija

Edward S. Feldman
Andrew Niccol
Lynn Pleshette
Richard Luke Rothschild
Scott Rudin
Adam Schroeder

  Glazba

Burkhard von Dallwitz

  Kinematografija

Peter Biziou
  Sinopsis

Truman Burnak zadovoljan je svojim životom. On je uspješan biznismen, ima dobru ženu i mnoštvo prijatelja. No, Truman shvati da je njegov život jedna velika kolotečina. A zapravo, svaki trenutak njegovog života se snima, te ga gledaju milijuni, a njegov svijet je samo maleni hollywoodski set. Kada Truman to sazna, njegov život okreće se naglavačke.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jim Carrey Truman Burbank
Laura Linney Meryl Burbank/Hannah Gill
Noah Emmerich Marlon
Natascha McElhone Lauren/Sylvia
Holland Taylor Truman's Mother
Brian Delate Truman's Father
Blair Slater Young Truman
Peter Krause Lawrence
Heidi Schanz Vivien
Ron Taylor Ron
  Recenzija

Ako možete prihvatiti radnju ovog filma, biti će vam odličan. Napisan i režiran od strane Guillerma del Toroa, „Hellboy“ je točno na granici – niti se shvaća preozbiljno, niti potpuno neozbiljno. On zna da je zapravo strip, no također je svjestan da čak i najluđi likovi publici mogu biti „stvarni“.

Najjače oružje ovog filma je Ron Perlman, koji glumi adolescentnog Hellboya. On je prihvatio činjenicu da je frik, no i dalje gaji osjećaje prema Liz Sherman (Selma Blair), koja je čudak kao i on. On maltretira svog novog brižnika, mladog Johna Myersa (Rupert Evans), koji se također zaljubio u Liz, na način na koji mala djeca maltretiraju svoje dadilje. Uz to, čini i razne druge adolescentske nepodopštine koje pomažu  filmu da ostvari emocionalnu povezanost koju većina strip-filmova nema.

Priča, koja nije nešto posebno, uključuje reptilsko čudovište koje se može uskrsnuti i beskonačno reproducirati, te njegove sponzore zlikavce, a na kraju sve kulminira ogromnom bitkom dobra i zla. Akcijske scene odrađene su veoma dobro, uzdignute Hellboyevim sardonicizmom i Del Torovim odličnim okom za uzbudljive vizuale. No, sadržaj se ipak čini pomalo prožvakan.

Ipak, kao cjelina, film ima dozu svježine koja je potpuno drugačija od njemu sličnih filmova. Ima lagane tonove gotičke romanse, te tonove tajnih vladinih operacija i smrtonosnih nadnaravnih bića. Mnogo je mračniji od na primjer „Spider-Mana“, a ipak uspijeva ne biti toliko neozbiljan koliko se u početku čini. Sastojic su možda prosječni, no prezentacija, ton, okus i tekstura su uistinu fenomenalni. Ako imate interes za malo drugačiji film o superjunacima, ovo je definitivno topla preporuka.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Kriminalistički Romantični Akcije SF-ovi Avanture Ratni Preporuke
Sortiraj