Menu

American History X (1998)

Bivši neo-nacist pokušava spriječiti svoj mlađeg brata da ne ode istim krivim putem.

  Ocjena

 American History X
(1998) on IMDb

  Trajanje

1h 59 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Tony Kaye

  Scenarij

David McKenna

  Produkcija

Bill Carraro
Michael De Luca
Jon Hess
David McKenna
John Morrissey
Kearie Peak
Steve Tisch
Lawrence Turman
Brian Witten

  Glazba

Anne Dudley

  Kinematografija

Tony Kaye
  Sinopsis

Derek Vineyard biva pušten na uvjetnu slobodu nakon što je odslužio 3 godine u zatvoru za ubijanje dvojice lopova koji su pokušali ukrasti njegov kamion. Kroz priču njegovog brata Dannyja, saznajemo da je Derek prije zatvora bio skinhead i vođa nasilne bande arijevaca koja je počinjavala razne rasne zločine po L.A.-u koje su imale velik utjecaj na Dannyja. Sada reformiran i pušten iz zatvora, Derek odreže sve veze sa svojom bandom te postane odlučan u tome da Danny ne krene njegovim stopama nasilja.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Edward Norton Derek Vinyard
Edward Furlong Danny Vinyard
Beverly D'Angelo Doris Vinyard
Jennifer Lien Davina Vinyard
Ethan Suplee Seth Ryan
Fairuza Balk Stacey
Avery Brooks Dr. Bob Sweeney
Elliott Gould Murray
Stacy Keach Cameron Alexander
William Russ Dennis Vinyard
  Recenzija

Nisu svi dobri filmovi jedni od onih od kojih ćete imati osjećaj topline oko srca. Neki će vas ostaviti potpuno razapetima, te ćete se nakon njihovog gledanja osjećati užasno. Ovaj film jedan je od takvih. Ono što je izuzetno teško za gledati u filmu su Nortnove scene govora mržnje, koje su pune hladne logike i statistike te je lako vidjeti kako ljudi mogu postati takvima kao što je on.

Srećom, njegove eksplozije ljutnje također pokazuju da se njegovi argumenti temelje na dvostrukom standardu. No, najironičnije je što smo navikli vjerovati Nortonu, pošto je u drugim filmovima uvijek dobar lik kojem možemo vjerovati, no ovoga puta napravio je potpuni zaokret i postao lik kojeg smo prisiljeni mrziti. Njegov život na kraju se ipak okrene, te iako ne možemo u potpunosti zaboraviti sve što je napravio, možemo mu barem malo oprostiti, ako zbog ničeg drugog, barem zato što se sada trudi popraviti stvari.

Režija Tonya Kayea je prilično podcijenjena. Njegova tehnika prikazivanja sadašnjih scena u boji, a flashbacka u crno-bijeloj tehnici pruža odličan kontrast, te osjećaj neizbježne propasti za scene u prošlosti. Ako i poruka filma u trenutcima postane malo didaktična, ili priča malo neuravnotežena, ovom filmu to se može oprostiti. Nakon što pogledati cijeli film, shvatit ćete da je morao biti upravo takav, i da dodatni rezovi jednostavno ne bi mogli u potpunosti prenijeti sve emocije koje ovaj film nudi.

Ovo je definitivno jedan od najtežih filmova za gledanje. Nitko iz njega ne izađe bez ožiljaka. Niti bijelci, niti crnci, niti sudstvo, a bogami niti gledatelj. Ako nemate želudac za filmove koji bi mogli promjeniti način na koji gledate na neke stvari, bolje izbjegavajte gledanje ovog. No, ako želite vidjeti kako to izgleda kad vam film preuzme cijelu dušu, onda je ovo definitivno film za vas.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Drame Trileri Serije Komedije Kriminalistički Preporuke
Sortiraj