Menu

American Honey (2016)

Tinejdžerka koja nema što za izgubiti pridruži se ekipi koja prodaje časopise od vrata do vrata, te se ubrzo nađe u vrtlogu teškog partijanja, kršenja zakona i mlade ljubavi dok putuje po Americi sa ekipom otkvačenih ljudi.

  U kinima

Hrvatska05.01.2017.
Srbija30.03.2017.

  Ocjena

 American Honey
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 43min

  Zemlja / jezik

UK, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Andrea Arnold

  Scenarij

Andrea Arnold

  Produkcija

Thomas Benski
Chris Carroll
Allison Rose Carter
Marisa Clifford
Rose Garnett
Melissa Hook
Hardy Justice
Lars Knudsen
David Kosse
Lucas Ochoa
Julia Oh
Celine Rattray
Pouya Shahbazian
Trudie Styler
Charlotte Ubben
Jay Van Hoy
Alice Weinberg

  Kinematografija

Robbie Ryan
  Sinopsis

Star (Sasha Lane), tinejdžerka koja dolazi iz problematične obitelji, pobjegne od kuće sa ekipom koja putuje po Americi i prodaje pretplate na časopise od vrata do vrata. Pronašavši svoje mjesto među ovom ekipom mladih, od kojih je jedan Jake (Shia LaBeouf), ona ubrzo upadne u njihov životni stil koji se svodi na teško partijanje, kršenje zakona i mladu ljubav.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Sasha Lane Star
Shia LaBeouf Jake
Riley Keough Krystal
McCaul Lombardi Corey
Arielle Holmes Pagan
Crystal Ice Katness
Veronica Ezell QT
Chad Cox Billy
Garry Howell Austin
Kenneth Kory Tucker Sean
  Recenzija

“American Honey” neće u vama pobuditi nadu u današnje generacije mladih ljudi, no možda će vam napuniti srce suosjećanjem prema generaciji nepoželjnih mladih Amerikanaca koji su prepušteni sami sebi u ovoj raspadnutoj ekonomiji i gotovo nepostojećoj srednjoj klasi današnjeg vremena.

Sa perceptivnim pogledom i čvrstim stavom prema lošem ponašanju kojeg demonstriraju današnji nestabilni i neprivilegnirani tinejdžeri, redatejica i scenaristica Andrea Arnold predstavlja nam priču o Star (Sasha Lee), djevojci iz Oklahome koja govori kako ima 18 godina (vjerovat ćemo joj na riječ) i bježi iz svog šugavog života na način da se prdruži ekipi ludih klinaca koji prodaju časopise od vrata do vrata. Ova raznolika ekipa tetoviranih mladih u ofucanoj odjeći sastoji se od mnogih neglumaca koje je redateljica pronašla na lokaciji, te njihovog kapetana Jakea (Shia LeBeouf), siromašnog Casanove čiji je šarm glavni razlog zbog kojeg je Star pristala poći s njima. No, glavna šefica ekipe zapravo je Krystal (Riley Keough), koja je jedva nešto starija od svojih zaposlenika, ali se njome nitko ne zajebava.

Arnold živopisno pokazuje bahatost i neopreznost djece koja jednostavno nikada u životu nisu naučila ništa bolje, podsjećajući nas na to da su mladi ljudi često sagledani samo kao seksualni objekti, dok prezentiraju uvjerljiv prikaz blesave mlade romanse. Mlada glumica Sasha Lane, koju je Arnold otkrila na plaži tokom ljetnog odmora, nevjerojatno je dobra u ulozi odlutale Star, te bez problema osvaja simpatiju gledatelja dok naivno navigira kroz svoj put u život odraslih. Njen put sadrži iskupljenje, a dugačko trajanje ovog filma prigodno je kako bi se u potpunosti prikazao njen put do sazrijevanja.

Arnold snima cijeli film u kockastom kadru koji se doima kao da je proizašao iz ere prije nego što su filmovi počeli biti snimani u širokokutnom formatu, te naglašava činjenicu da Star i dalje nema svoju potpunu slbodu, već je ona ograničena. Neki će možda zamjerati konstantno amatersko baratanje kamerom, koje iako je namjerno odabrano iz stilskih razloga, zna biti prilično mučno. No, film se uspješno drži tokom čitavog svog trajanja, uz pomoć sirove energije i nevjerojatne ljepote koju pruža. Arnold je jednostavno bila u potpunosti odlučna prikazati nam sve slojeve Starinog iskustva, a u tome je svakako uspjela. Ovo je pravi prikaz neoprezne, anksiozne, hormonalno-napunjene mladosti koja je u potpunosti živa i traži svoje mjesto u svijetu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Drame Trileri Serije Kriminalistički Preporuke Sport Biografije Akcije
Sortiraj