Menu

The Purge: Election Year (2016)

Nakon što je poštedio čovjeka koji je ubio njegovog sina, bivši načelnik policije sada je šef sigurnosti za jednu od predsjedničkih kandidatkinja koja se nalazi na meti cijele nacije zbog svog obećanja da će ukinuti „Purge“.

  Ocjena

 The Purge: Election Year
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 49min

  Zemlja / jezik

SAD, Francuska / engleski

  Klasifikacija

  Režija

James DeMonaco

  Scenarij

James DeMonaco

  Produkcija

Andrew Form
Brad Fuller
Couper Samuelson
Jason Blum
Jeanette Brill
Michael Bay

  Glazba

Nathan Whitehead

  Kinematografija

Jacques Jouffret
  Sinopsis

Prošle su dvije godine otkad je Leo Barnes (Frank Grillo) uspio spriječiti samoga sebe da ne ubije čovjeka koji je zaslužan za smrt njegovog sina. Sada, radeći kao šef sigurnosti za senatoricu Charlie Roan (Elizabeth Mitchell), on ima misiju zaštititi ju, dok se ona natječe za mjesto nove predsjednice, te zajedno s njom preživjeti godišnji ritual koji prijeti svim siromašnim i nevinim ljudima. No, kada ih izdaja prisili da završe na ulicama Washingtona, baš one noći kada ne mogu očekivati pomoć ni od koga, oni moraju pronaći način da prežive noć – u suprotnom će biti žrtvovani zbog svojih grijeha protiv države.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Adam Cantor Tall Eric Busmalis
Alexander Cook Masked Man
Arthur Hiou Leo's Security Team
Barry Nolan Reporter #1
Betty Gabriel Laney Rucker
Brittany Mirabile Schoolgirl #1 Freakbride/Kimmy
Christopher James Baker Harmon James
Christy Coco Young Charlie Roan
David Aaron Baker Tommy Roselane
Edwin Hodge Dante Bishop
  Recenzija

Kao što već i sami znate, „The Purge“ je događaj koji se obilježava jednom godišnje, a tokom kojeg je sav kriminal legalan tokom 12 sati, što dozvoljava ljudima da se ispušu kako bi preostalih 364.5 dana u godini bili marljivi i poštivali zakone. Na svu sreću, ovaj događaj još uvijek je samo fiktivan, makar tko zna – možda za koju godinu postane i stvaran, s obzirom na trenutne događaje u svijetu politike.

„Election Year“ je treći nastavak u ovom veoma nasilnom serijalu redatelja i scenarista Jamesa DeMonacoa, ali njegova priča nažalost veoma brzo postaje zamorna, iako je sami DeMonaco na stol donio neke veoma dobre nove ideje. Ovoga puta, senatorica Charlotte „Charlie“ Roan je novi predsjednički kandidat, a njena kampanja se svodi na ukidanje Purgea, što oko nje okuplja mnoštvo pristaša koji su shvatili da je Purge samo prilika da elitisti uživaju u pokolju siromašnog i manjinskog stanovništva. Njeni protivnici su članovi stranke „The New Founding Fathers“, ljudi koji su izmislili Purge i koji trenutno kontroliraju vladu. Oni se žele riješiti Roan na način da prilikom slijedećeg Purgea dozvole ubijanje visokih državnih dužnosnika i unajme skupinu neonacista kako bi ju ubili tokom tih 12 sati.

Na svu sreću, Roan ima svog zaštitinika – Lea Barnesa. On je opaki bivši vojnik iz prošlog filma, koji je sada zaposlen kao šef osiguranja za senatoricu Roan. Kada ubojice upadnu u njenu kuću, on se zajedno sa njom baca u bijeg. U međuvremenu, u nekom drugom gradu, vlasnik lokala Joe (Mykelti Williamson) čuva svoj posao od Purgera uz pomoć svog lojalnog zaposlenika Meksikanca Marcosa. Ove dvije priče međusobno se počinju spajati otprilike oko polovine filma, kada Joe i Marcos zajedno odlaze spasiti Lea i Roan od napadača, te se naposlijetku svi zajedno udruže u borbi protiv istih.

DeMonacova nova ideja bila je istražiti kako se nacionalizam presjeca sa uvrnutom interpretacijom Kršćanstva koje ga dozvoljava. Roanin politički protivnik, Edwidge Owens (Kyle Secor), je pastor koji odobrava čistku koja se događa tokom Purgea, pogotovo ako se radi o čišćenju ovisnika, siromašnih i ostalih grešnika. No, DeMonaco je opet napravio ono po čemu je poznat – nabrijao nas, zainteresirao, a onda srušio sva naša očekivanja. Doima se kao da se pomalo boji prodrijeti dublje u svoje ideje, kao da će ga netko osuditi zbog toga. Ipak, pošto se radi o trećem nastavku, možemo reći da je solidan, a za ubuduće se nadamo da će serijal ponuditi i nešto mnogo bolje.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori SF-ovi Trileri Akcije Romantični Drame Kriminalistički Fantazije Avanture Biografije
Sortiraj