Menu

The Lost City of Z (2016)

Drama o britanskom istraživaču Percivalu Fawcettu koji je nestao tragajući za misterioznim gradom u Amazoni tokom 1920-ih.

  U kinima

Hrvatska20.04.2017.
Bosna i Hercegovina20.04.2017.
Srbija20.04.2017.

  Ocjena

 The Lost City of Z
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 21min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski, španjolski, portugalski, njemački

  Klasifikacija

  Režija

James Gray

  Scenarij

James Gray
David Grann

  Produkcija

Felipe Aljure
Luca Borghese
Marc Butan
Aidan Elliott
Dede Gardner
James Gray
Lew Horwitz
Mark Huffam
Michael Ilitch Jr.
Dale Armin Johnson
Anthony Katagas
Jeremy Kleiner
Julie B. May
Glenn Murray
Brad Pitt
Doug Torres

  Glazba

Christopher Spelman

  Kinematografija

Darius Khondji
  Sinopsis

“The Lost City of Z” priča nevjerojatnu istinitu priču o britanskom istraživaču Percyju Fawcettu, koji se odlučio otputovati u Amazonu u ranom 20. stoljeću, gdje je otkrio dokaze o prethodno nepoznatoj, veoma naprednoj civilizaciji koja je nekoć možda nastanjivala to područje. Unatoč tome što su ga ismijavali svi znanstvenici koji su tamošnje stanovnike smatrali divljacima, odlučni Fawcett, uz pomoć i podršku svoje žene, sina i pomagača, nekoliko puta se vraćao u svoju voljenu džunglu kako bi dokazao svoju teoriju. Sve skupa kulminiralo je njegovim misterioznim nestankom 1925.g.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Charlie Hunnam Percy Fawcett
Robert Pattinson Henry Costin
Sienna Miller Nina Fawcett
Edward Ashely Arthur Manley
Angus Macfadyen James Murray
Ian McDiarmid Sir Goerge Goldie
Clive Francis Sir John Scott Keltie
Pedro Coello Tadjui
Matthew Sunderland Dan
Johann Myers Willis
  Recenzija

Novi film Jamesa Graya pravi je anti-periodni film. Slično kao i njegov prošli uradak, “The Immigrant”, i ovaj film fasciniran je svojim miljeom i lukuszno ukrašen periodnim detaljima – no socijalna klima i fizički klaustrofobični prostori sofisticiranog zapadnjačkog društva čine sveukupno mjesto radnje potpuno neprimamljivim. Tek kada dospijemo u Amazonu, koja je netaknuta od strane zapadnjačkih ruku, film se polako počinje opuštati. Tamo čovjek poput istraživača Percyja Fawcetta može naći slobodu i odmaknuti se od uskogrusdnosti koja je vladala Britanijom u ranom 20. stoljeću.

Ovoga puta Hunnam je definitivno pružio jedan od svojih najboljih nastupa, glumeći melankoličnog junaka, koji je otuđen od društva još i prije svojih istraživanja, zbog lošeg glasa svoje obitelji, a posebice nakon što je javno počeo govoriti kako se u Amazoni možda nalazi nešto više od običnih divljaka. Kada se Fawcett prepire sa ostalima u vezi postojanja Z-a u Londonu, Hunnan naprosto vlada cijelom prostorijom. A kada pukovnik, privremeno slijep zbog plina u Sommeu, tiho zaplače kada mu kažu da možda nikada neće moći ponovno posjetiti Amazonu, Hunnam bez problema prenosi sve osjećaje.

Činjenica da je ovaj film veoma dobar i zarazan, rezultat je elegantnosti kojom je snimljen i produciran. Grayjev direktor fotografije u filmu je imao veliku i bitnu ulogu. Geografski, ovaj film prisjeća se dva velika putovanja Wernera Herzoga, no odlična fotografija Dariusa Khondjija prije će vas podsjetiti na luksuznu fotografiju Vilmosa Zsigmonda u “Heaven’s Gateu”. Film je naprosto prepun fenomenalnih pejsaža, te ga je uistinu veliki užitak gledati, od prve pa sve do posljednje minute.

Khondjijeva kinematografija ne samo da komplementira Grayev film, već i produbljuje njegovo značenje, jača privlačnost Fawcettove džungle, koja je beskrajno zelena i misteriozna, dok je dom u Engleskoj dosadan i monoton. Svaki kadar je nostalgičan i maglovit, kao da film cijelo vrijeme žali za izgubljenim vremenom u kojem su avanturisti mogli pronaći pokoji kutak na Zemlji kojeg još nitko nikada nije dotaknuo. Film nije nešto posebno kompliciran, no ipak imate dojam kao da gledate nešto duboko. Poput Fawcetta, i ovaj film osjeća, pati, a poput njegove džungle i on će vas očarati, obrgliti i na vas baciti dugogodišnju čaroliju.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Drame Biografije Animirani Sinkronizirani crtići Sport Akcije Kriminalistički
Sortiraj