Menu

Frailty (2001)

Čovjek priča FBI agentu priču o svojoj obitelji, točnije o svom ocu, vjerskom fanatiku radi čijeg je fanatičnog pogleda na svijet došlo do serije ubojstava.

  Ocjena

 Frailty
(2001) on IMDb

  Trajanje

1h 40min

  Zemlja / jezik

SAD, Njemačka / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Bill Paxton

  Scenarij

Brent Hanley

  Produkcija

David Blocker
Tom Huckabee
Eberhard Kayser
David Kirschner
Frederick Levy
Karen Loop
Mario Ohoven
Michael Ohoven
Tom Ortenberg
Michael Paseornek
James Sbardellati
Corey Sienega

  Glazba

Brian Tyler

  Kinematografija

Bill Butler
  Sinopsis

Ovaj film redateljski je prvijenac glumca Billa Paxtona, a njegova priča ispričana je kroz seriju pogleda u prošlost, u kojima misteriozni muškarac priča stravičnu priču FBI agentu koji istražuje slučaj serijskog ubojice. Pripovjedač je čovjek koji je odrastao u malenom gradiću u Texasu, gdje su on i njegov brat vodili seljački život sa svojim ocem udovcom. Jedne noći, otac je probudio svoju djecu i rekao im kako je imao viziju, u kojoj mu je bog rekao kako je odabrao njega i njegove sinove kako bi mu pomogli ubiti demone koji hodaju zemljom u ljudskom obliku.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Bill Paxton Dad Meiks
Matthew McConaughey Fenton Meiks
Powers Boothe FBI Agent Wesley Doyle
Matt O'Leary Young Fenton
Jeremy Sumpter Young Adam
Luke Askew Sheriff Smalls
Levi Kreis Fenton Meiks
Derk Cheetwood Agent Griffin Hull
Missy Crider Becky Meiks
Alan Davidson Brad White
  Recenzija

„Frailty“ je jedan od onih filmova koji je veoma mračan, a iako ima mnogo nedostataka, jednostavno ga nećete moći izbiti iz glave nakon što ga jednom pogledate. On publiku zadivljuje moći svojih ideja, umjesto njihovom često neuspješnom egzekucijom. No, upravo te ideje su ono što će vas držati u stanju nelagode barem idućih mjesec dana nakon gledanja filma.

Kada pročitate radnju filma, ili čak pročitate dio scenarija, vrlo lako mogli biste ovaj film zamjeniti sa nekom crnom komedijom. Ideje su uistinu toliko ekstremne. No, ovo je ipak smrtno ozbiljno djelo, kao i veoma impresivni redateljski debi glumca Billa Paxtona. Atmosfera filma veoma je sablasna i zastrašujuća, a ideja u kojoj djeca bivaju svjedoci tako okrutnih ubojstava ostat će sa vama još dugo vremena nakon gledanja filma.

No, što to sve skupa donosi? Religioznost može natjerati ljude da učine razne stravične stvari, istina, ali ta ideja jednostavno nikada nije razrađena dublje od ovoga što je napisano poviše. Scenarij, napisan od strane novaka Brenta Hanleya, često se popikava u prvom činu filma – u stvarnom svijetu, policajci uvijek zovu pojačanje – a zapleti i preokreti potpuno su predvidivi. Jedan od tih preokreta prava je varka, kada saznamo da je jedan od likova lagao samo zato da gledatelje odvede na krivi trag, a ne osobu kojoj je lagao u filmu. Likovi u filmovima ne bi trebali raditi stvari za benefit publike, već zato što su prikladni situaciji u kojoj se ti isti likovi nalaze.

Stoga, jasno je da ovaj film ima svojih problema, a ipak, i dalje ne možemo prestati razmišljati o njemu. Njegova metoda prepričavanja toliko je direktna i toliko sablasna, da se čini kao mnogo manje nevjerojatna nego što to uistinu jest. Gledatelji će uistinu vjerovati onome što se u filmu događa, čak i kada nikako nećete moći odobravati neke od postupaka i čuditi se kako se film uopće usudi sugerirati neke od njih. Možda će nekima trebati i više gledanja kako bi u potpunosti mogli cijeniti neke suptilnije note, koje ovaj film uistinu uzdižu na neku višu razinu od one običnog hororca. No, to je samo za one čiji će želuci to moći izdržati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Domaći filmovi Kriminalistički Trileri Akcije Ratni SF-ovi Fantazije Preporuke
Sortiraj