Menu

The Boy in the Striped Pajamas (2008)

Priča se odvija tijekom drugog svjetskog rata a kroz oči osmogodišnjeg dječaka koji je ujedno i sin zapovjednika koncentracijskog logora i kojemu je zabranjeno druženje s židovskim dječakom s druge strane ograde.

  Ocjena

 The Boy in the Striped Pajamas
(2008) on IMDb

  Trajanje

1h 34 min

  Zemlja / jezik

UK, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Mark Herman

  Scenarij

John Boyne
Mark Herman

  Produkcija

Rosie Alison
Mark Herman
David Heyman
Christine Langan
Mary Richards

  Glazba

James Horner

  Kinematografija

Benoît Delhomme
  Sinopsis

Mladi Bruno živi raskošnim životom u predratnoj Njemačkoj zajedno sa svojom majkom, starijom sestrom i ocem, koji je SS komandant. Njihova obitelj preseli se na selo, gdje je njihov otac prebačen kako bi zapovjedao zatvoreničkim logorom. Nekoliko dana kasnije, Bruno se sprijatelji sa drugim dječakom, neobično odjevenim u pidžamu na crte, Samuelom, koji živi s druge strane električne ograde. Bruno ubrzo saznaje da mu nije dozvoljeno zadržati svoje novo prijateljstvo, jer je dječak židov, te mu ubrzo postaje jasno da se sa druge strane ograde nalazi kamp smrti.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Asa Butterfield Bruno
Zac Mattoon O'Brien Leon
Domonkos Németh Martin
Henry Kingsmill Karl
Vera Farmiga Mother
Cara Horgan Maria
Zsuzsa Holl Berlin Cook
Amber Beattie Gretel
László Áron Lars
David Thewlis Father
  Recenzija

Ako se trudiš, potrudi se do kraja. Nema smisla truditi se ako ne pružiš sve od sebe. To je rečenica koje se ovaj film uistinu čvrsto drži. On priča priču o malenim dječaku koji se sprijatelji sa drugim dječakom koji se nalazi u nacističkom logoru, a njihovo prijateljstvo odvija se samo preko ograde, dok dječak ne shvaća što se zapravo njegovom prijatelju sprema. Ovakav film će ili u potpunosti uspjeti prikazati Holokaust iz perspektive djece, ili će neslavno propasti. Kako god da bilo, on se uistinu potrudio.

Temeljen na romanu Johna Boynea i adaptiran od strane Marka Hermana, film već u prvoj sceni jasno prikazuje svoju temu – mlada djeca igraju se na trgu ispred glavne zgrade nacista u Berlinu, što njihovu bezbrižnost i veselje stavlja u veliki kontrast sa zloglasnim svastikama u pozadini. Jedan od tih dječaka je i Bruno (Asa Butterfield), koji se zajedno sa svojom obitelji ubrzo preseli na selo. Tamo se sprijatelji s dječakom zvanim Shmuel (Jack Scanlon) za kojeg smatra da je obični farmer. No naravno, stvarnost je mnogo mračnija.

Redatelj Mark Herman, koji je do sada radio uglavnom komedije, uspijeva izvući odlične nastupe iz dvojice mladih glumaca, koji prikazuju uistinu čarobno prijateljstvo, a koje je u velikom kontrastu sa tmurnom stvarnosti onoga što se zapravo zbiva u pozadini filma. Herman je također veoma dobar i u prikazivanju koncepta „banalnosti zla“ gdje likovi pokušavaju racionalizirati i opravdati postupke za koje znaju da su monstruozni.

Naravno, film koji se bavi temom Holokausta uvijek je na labavom tlu, jer niti jedan pojedinačan film, kao niti skupina filmova, ne može u potpunosti prikazati horor onog vremena. No ipak, ovaj je pokušao ispričati malo drugačiju priču o toj temi, a kraj samog filma je uistinu pravi svršetak ove priče. Ako je poanta bila upozoriti na to da djecu ne treba štititi od svih zala na ovom svijetu, onda je finale savršeno. Sve u svemu, iako možda nećete osjetiti mnogo emocija, film vrijedi pogledati, jer je uistinu neobičan pokušaj.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Povijesni Biografije Preporuke Akcije Sportski Kriminalistički
Sortiraj