Menu

The Bourne Identity (2002)

Čovjek je pokupljen ribarskim brodom, izranjavan metcima i bez memorije, no ubrzo započinje bijeg od ubojica i pokušava se oporaviti od amnezije.

  Ocjena

 The Bourne Identity
(2002) on IMDb

  Trajanje

1h 59 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Doug Liman

  Scenarij

Tony Gilroy
W. Blake Herron
Robert Ludlum

  Produkcija

Patrick Crowley
Richard N. Gladstein
Doug Liman
Robert Ludlum
Frank Marshall
David Minkowski
Matthew Stillman
Andrew R. Tennenbaum

  Glazba

John Powell

  Kinematografija

Oliver Wood
  Sinopsis

Jedne nemirne noći, ekipa ribara izvuče mladog čovjeka iz Sredozemnog mora. On je zaboravio cijeli svoj život, uklučujući i svoje ime. Nakon nekog vremena počne se prisjećati malih detalja iz svog života, te se ubrzo sjeti da se zove Jason Bourne. Ono što mu se ne sviđa jest činjenica da mu pripadaju i pištolj te lažne putovnice. Sada Bourne, skupa sa svojom prijateljicom Marie Helenom Kreutz, putuje iz zemlje u zemlju kako bi saznao svoj pravi identitet. No, netko drugi nije zadovoljan sa činjenicom da je Bourne živ, te ga bjesomučno pokušava pronaći i eliminirati.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Matt Damon Jason Bourne
Franka Potente Marie
Chris Cooper Conklin
Clive Owen The Professor
Brian Cox Ward Abbott
Adewale Akinnuoye-Agbaje Wombosi
Gabriel Mann Zorn
Walton Goggins Research Tech
Josh Hamilton Research Tech
Julia Stiles Nicolette
  Recenzija

Ovaj film, kao i mnogi drugi akcijski trileri, slijedi tipičnu formulu: akcijska scena, nešto drugo, akcijska scena, nešto drugo. Akcijske scene generalno su veoma dobro napravljene, no ne vode ničem konkretnom niti razvijaju priču. Niti jedna sekvenca u filmu nije više ili manje uzbudljiva od neke druge, a rizik za glavnog lika nikada ne postaje veći – tokom cijelog filma za njim tragaju, a nakon toga slijedi finale, i to je to.

Matt Damon glumi Jasona Bournea, CIA ubojicu koji se nađe upucan i ostavljen da umre na brodu u Sredozemlju. Ima amneziju, te mora slijediti tragove kako bi saznao bilo što o sebi. No, njegove vještine nisu zaboravljene. On se instinktivno zna tući, špijunirati i manevrirati kao profesionalac, a to ga veoma mnogo brine. Pošto ovakvi filmovi najčešće moraju imati partnera, za Bournea je to Marie (Franka Potente), Njemica koja nema sreće u životu, te koja mu pomogne da pobjegne od ljudi koji ga žele ubiti. Naravno, njih dvoje naposlijetku završe i u romantičnoj vezi.

Režiran od strane Douga Limana („Go“, „Swingers“) i adaptiran na temelju romana Roberta Ludluma od strane Tonyja Gilroya, „The Bourne Identity“ je film koji nema kamo ići. Rekonstruirajući svoj život, Bourne uspije saznati nekoliko sitnih detalja o sebi i svojoj karijeri, što znači da ne može imati nikakve planove, reakcije ili druge zanimljive stvari. S druge strane, gledatelji će saznati mnogo više toga o Bourneu, zahvaljujući scenama sa CIA agentima, koje predvodi Chris Cooper. Sa svim tim informacijama, nećete imati dovoljno vremena da razmislite o njima kako spada, jer se novi dio slagalice pojavljuje svakih par sekundi.

Ipak, Matt Damon veoma je dobar u ulozi akcijskog junaka, a ovaj film poslužio je samo kao uvod u kasnije mega-popularan serijal filmova o Bourneu, stoga je retroaktivno jasno zašto je bio ovakav kakav je. Da je bio film sam za sebe, bio bi veoma zbunjujuć i očajno loš, no sa svojim nastavcima čini odličan serijal kojeg možemo preporučiti svim ljubiteljima modernih akcijskih trilera.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Trileri Preporuke Avanture Kriminalistički Drame Romantični
Sortiraj