Menu

The Bourne Supremacy (2004)

Kada je Jasonu Bournu namještena neuspjela CIA operacija, prisiljen je iskoristiti svoje znanje koje je stekao u “prošlom” životu kao profesionalni ubojica kako bi preživio.

  Ocjena

 The Bourne Supremacy
(2004) on IMDb

  Trajanje

1h 48 min

  Zemlja / jezik

SAD, Njemačka / engleski, njemački, talijanski, ruski

  Klasifikacija

  Režija

Paul Greengrass

  Scenarij

Robert Ludlum
Tony Gilroy

  Produkcija

Patrick Crowley
Doug Liman
Frank Marshall
Henning Molfenter
Henry Morrison
Colin J. O’Hara
Thierry Potok
Paul Sandberg
Andrew R. Tennenbaum
Jeffrey M. Weiner

  Glazba

John Powell

  Kinematografija

Oliver Wood
  Sinopsis

Nakon što je pobjegao od emotivne i fizičke boli koju je doživio u prvom filmu, Jason Bourne i njegova djevojka Marie počnu novi život na udaljenoj lokaciji. No kada pokušaj atentata na Bournea završi veoma loše, Bourne mora ponovno ući u život kojeg je želio napustiti, kako bi saznao razlog zbog kojeg ga i dalje progone.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Matt Damon Jason Bourne
Franka Potente Marie
Brian Cox Ward Abbott
Julia Stiles Nicky
Karl Urban Kirill
Gabriel Mann Danny Zorn
Joan Allen Pamela Landy
Marton Csokas Jarda
Tom Gallop Tom Cronin
John Bedford Lloyd Teddy
  Recenzija

Iako neki možda i nisu bili fan prvog dijela ovog serijala, koji je bio jako glasan, a zapravo nije pokazao ništa pametno, ovaj dio zasigurno će im biti mnogo bolji. Ponovno adaptiran prema knjizi Roberta Ludluma od strane Tonyja Gilroya, no ovoga puta režiran od strane Paula Greengressa, „Supremacy“ nam donosi duplo više agenata i špijunaže od prosječnog CIA trilera, no nikada ne postaje prenapuhan kao mnogi akcijski filmovi današnjice.

Priča ima mnogo zabavnih preokreta, a i odličnih nastupa od strane Joan Allen i Briana Coxa, koji glumi CIA glavešinu koji je nadgledao Bournovu staru misiju. Prisutnost ovih dvoje profića daje filmu dodatnu dozu kredibiliteta, kao i veoma pametan stav filma prema akciji. Greengrass zna da veće nije nužno i bolje, te imamo mnogo drugačije akcijske scene, koje se na primjer odvijaju u potpunoj tišini i doimaju se veoma stvarnima, za razliku od većine filmova koji imaju scene akcije koje se mogu dogoditi samo u filmu.

Finale filma sastoji se od brutalne auto potjere kroz Moskvu, koja je snimana izuzetno kvalitetno. Netko će se možda žaliti na drhtavu kameru, no za druge će taj stil pak scenu učiniti mnogo intenzivnijom. Film je generalno veoma zabavan – nikada blesav, ali zabavan. Trudi se biti ozbiljan u svojim temama, te ima dovoljno pouzdanja u svoj žanr i izvorni materijal da se nikada ne okreće vrckavosti. On je ono što većina akcijskih filmova želi biti, no ta većina uglavnom odustane i ubace još pokoju dodatnu eksploziju kako bi bili sigurni da će film biti uspješan.

U konačnici, osim što je i generalno odličan film, ovo je zasigurno najbolji dio Bourne serijala. Prvi dio je bio veoma zbunjujuć i natrpan informacijama koje sada svi znamo, te je samim time ovaj nastavak mogao istražiti neke druge teme i biti mnogo više pažljiv i strateški. Za sve one kojima se svidio prvi dio, ovaj je obavezan, a onima koje se prvi dio nije dojmio ovaj bi im mogao vratiti nadu u serijal.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Trileri Preporuke Kriminalistički Avanture SF-ovi Horori
Sortiraj