Menu

The Bourne Legacy (2012)

Priča prati novoga junaka čije je djelovanje povezano s prethodna tri filma o Jasonu Bourneu.

  Ocjena

 The Bourne Legacy
(2012) on IMDb

  Trajanje

2h 15 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Tony Gilroy

  Scenarij

Tony Gilroy
Dan Gilroy

  Produkcija

Patrick Crowley
Jennifer Fox
Lope V. Juban Jr.
Frank Marshall
Henry Morrison
Ben Smith
Daniel M. Stillman
Andrew R. Tennenbaum
Jeffrey M. Weiner
Jongho Yi

  Glazba

James Newton Howard

  Kinematografija

Robert Elswit
  Sinopsis

Arhitek priče Bourne serijala, Tony Gilroy, preuzima redateljsku palicu u ovom novom poglavlju popularne špijunske franšize. Nova, originalna priča, donosi nam svježeg junaka Aarona Crossa (Jeremy Renner) koji se zbog događaja iz prošlih filmova sada nalazi u životno opasnoj situaciji.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jeremy Renner Aaron Cross
Scott Glenn Ezra Kramer
Stacy Keach Adm Mark Turso USN Ret.
Edward Norton Col Eric Byer
Donna Murphy Dita Mandy
Michael Chernus Arthur Ingram
Corey Stoll Zev Vendel
Alice Gainer Lean Forward MSNBC Anchor
Prue Lewarne CNN Reporter
Howard Leader MSNBC Man Analyst
  Recenzija

Ako ste mislili da je Jason Bourne jedini super-špijun kojeg je napravila CIA, grdo ste se prevarili. Naravno da su imali i mnoge druge testne subjekte, koji su jednako opasni. No, tek sada, kada je Matt Damon završio sa serijalom, studio je odlučio prikazati i njihovu priču.

Iako naslov zvuči mnogo otrcaniji nego što film jest, ovo je ipak prvi film u serijalu koji nije napravljen po niti jednom od romana Roberta Ludluma. Ludlumov nasljednik, Eric Van Lustbader, napisao je nakon njega još sedam knjiga o Bourneu, uključujući i „Bourne Legacy“, no ovaj film nema nikakve veze niti sa tom knjigom. Onaj tko je zapravo zaslužan za ovu novu priču je scenarist Tony Gilroy („Michael Clayton“, „Duplicity“), koji je također i redatelj filma.

Priča je gotovo jednaka kao ona u prethodnim dijelovima serijala, osim što je Aaron Cross sada Bourne, poručnik Bayer novi negativac, a Marta Shearing ženska partnerica. Jedina bitna razlika su pilule. Gilroy ne objašnjava da li ih je uzimao i Bourne, ili je on bio dio nekog drugog programa, no one su veoma bitne za dobrobit Crossa i ostalih testnih subjekata – ako ih prestanu uzimati, doći će do neugodnih posljedica. Iako je generalno prilično ozbiljan i poslovan, film nudi nekoliko veoma napetih akcijskih scena u kojima se Renner pokazao kao veoma sposoban. On ima onaj čelični, progonjeni pogled u svojim očima, kojeg je imao i u filmu s kojim se proslavio, „The Hurt Locker“.

No, film se ipak malo previše bavi znanstvenim stvarima, konstantno objašnjavajući pilule i njihov utjecaj na Crossa i njegove suučesnike. Iako je koncept genetičke izmjene koda agenata veoma cool, nikoga u tolikoj mjeri ne zanima zašto je Cross toliko dobar u tučnjavi, špijuniranju i ubijanju – već samo želimo gledati kako to radi. Svejedno, film je prilično zabavan, te je uspješno nastavio Bourne serijal i bez Matta Damona. Za sve ljubitelje serijala, ovo je definitivno nezaobilazan film, a također je i veoma topla preporuka za sve koje zanima dobar akcijski film koji nije potpuno isprazan.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Trileri Preporuke Kriminalistički Drame
Sortiraj