Menu

The Notebook (2004)

Siromašan ali vrlo strastveni momak se zaljubljuje u bogatu mladu curu. No stvari se ne izdešavaju onako kako je on zaželio, razdvoje ih socijalne razlike.

  Ocjena

 The Notebook
(2004) on IMDb

  Trajanje

2h 3 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Nick Cassavetes

  Scenarij

Jeremy Leven
Jan Sardi
Nicholas Sparks

  Produkcija

Toby Emmerich
Lynn Harris
Mark Johnson
Avram ‘Butch’ Kaplan

  Glazba

Aaron Zigman

  Kinematografija

Robert Fraisse
  Sinopsis

Film se fokusira na starca koji čita priču staroj ženi u domu za nemoćne. Priča koju joj čita prati dvoje mladih ljubavnika Allie Hamilston i Noahu Calhouna, koji se upoznaju jedne večeri na karnevalu. No, Allieini roditelji ih razdvoje jer ne odobravaju Noahinu siromašnu obitelj, te presele Allie. Nakon što je godinama čekala da joj Noaha napiše pismo, Allie upozna i zaruči se za naočitog mladog vojnika Lona. Nakon toga, Allie, i dalje zaljubljena u Nou, ode do njegove kuće kako bi vidjela je li s njim sve u redu. U tom trenutku postaje jasno da njih dvoje i dalje gaje osjećaje jedno prema drugome, a Allie sada mora odabrati između dva muškarca u svom životu.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Tim Ivey Rower
Gena Rowlands Allie Calhoun
Starletta DuPois Nurse Esther
James Garner Duke
Anthony-Michael Q. Thomas Nurse Keith
Ed Grady Harry
Renée Amber Nurse at Counter
Jennifer Echols Nurse Selma
Geoffrey Knight Barker
Kevin Connolly Fin
  Recenzija

„The Notebook“ je bogata priča o moći ljubavi, koja je istovremeno srcedrapajuće predivna i bolno realna. Redatelj Nick Cassavetes („John Q“) sa velikom osjećajnošću prihvatio se ove priče o demenciji i ljubavnim odnosima, te se konstantno fokusira na unikatnu povezanost dvoje glavnih likova. Ako imate rupčiće, slobodno ih pripremite, jer ćete cijelo vrijeme roniti sute, pogotovo u zadnjih pola sata.

Za raspoloženje filma zadužen je svježem, ali buran odnosu između dvoje mladih ljubavnika. Iako su u svakom pogledu potpune suprotnosti, kemija koja postoji između njih zapečatila je njihovu povezanost. Oni se zajedno dobro zabavljaju – plešu na ulici, smiju se na kiši, te se ne mogu dovoljno nagledati jedno drugoga. Cijelo vrijeme jasno nam je kuda priča ide, a Cassavetes odlično odrađuje klimaktične trenutke u filmu, produljujući čaroliju tih trenutaka. On uistinu do maksimuma koristi glazbu Aarona Zigmana i predivnu kinematografiju Roberta Fraissea kako bi postigao što veći efekt svake takve scene.

Rachel McAdams glumi glavnu žensku ulogu u filmu, a njen nastup je uistinu odličan. Zajedno sa Goslingom, njih dvoje uspijevaju kreirati romantičnu atmosferu kakvu je Hollywood rijetko kada vidio. No, osim njih dvoje, treba čestitati i Garneru i Rowlands koji su jednako važni i pružaju veoma osjećajne nastupe.

Od negativnih elemenata valja spomenuti priču, koja je potpuno fokusirana na romantičnu melodramu, u tolikoj mjeri da je cijeli Drugi svjetski rat sveden samo na jednu kratku montažu. Osim toga, Alliein zaručnik nikada nije uvjerljiva smetnja, jer i on poput Drugog svjetskog rata ima samo nekoliko trenutaka u filmu. No, unatoč lošoj priči, glumci su ti koji veoma uspješno podižu razinu kvalitete ovog filma, a prije nego što dođete do kraja filma možete biti sigurni da će vas uspjeti dirnuti u srce, ako ne i rasplakati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Povijesni Trileri Kriminalistički Preporuke Romantični
Sortiraj