Menu

The Last King of Scotland (2006)

Film utemeljen na istinitoj priči o brutalnom diktatoru Aminu koji je vladao Ugandom 70.-tih godina prošloga stoljeća.

  Ocjena

 The Last King of Scotland
(2006) on IMDb

  Trajanje

2h 1 min

  Zemlja / jezik

SAD, Njemačka / engleski, francuski, njemački

  Klasifikacija

  Redatelj

Kevin Macdonald

  Scenarij

Peter Morgan
Jeremy Brock
Giles Foden

  Produkcija

Ros Borland
Lisa Bryer
Andrea Calderwood
Andrew Macdonald
Vicki Patterson
Allon Reich
Tessa Ross
Christine Ruppert
Charles Steel
Suzanne Warren
Andrew Wood

  Glazba

Alex Heffes

  Kinematografija

Anthony Dod Mantle
  Sinopsis

U nevjerojatnom spletu okolnosti, škotski doktor na misiji u Ugandi postane bespovratno zapleten sa jednim od svjetskih najvećih barbara: Idijem Aminom. Zadivljen stavom kojeg Dr. Garrigan ima u trenutku krize, novi samoimenovani predsjednik Ugande Amin ručno ga odabere da bude njegov vlastiti doktor i najbliži suradnik. Iako je Garrigan u početku zahvalan i fasciniran svojom novom pozicijom, ubrzo upozna Aminovu nasilnost – i svoju ulogu u tome. Slijedi niz straha i izdaja, dok Garrigan pokušava ispraviti svoje pogreške i pobjeći živ iz Ugande.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Forest Whitaker Idi Amin
James McAvoy Dr. Nicholas Garrigan
Kerry Washington Kay Amin
Gillian Anderson Sarah Merrit
Simon McBurney Stone
David Oyelowo Dr. Junju
Stephen Rwangyezi Jonah Wasswa
Abby Mukiibi Nkaaga Masanga
Adam Kotz Dr. Merrit
Sam Okelo Bonny
  Recenzija

Čak i u desetljieću koje nam je dalo mnogo poznatih serijskih ubojica (Pol Pot, Augusto Pinochet, General Suharto, Jorge Rafael Videla), Idi Amin Dada je bio daleko najopakiji politički kriminalac 1970-ih. Iako su politika i rasizam pridodali mržnju ljudi prema njemu, činjenica i dalje stoji da je ubio 300,000 svojih ljudi, često na veoma okrutne načine, te da je iz svoje zemlje potpuno izbacio sve Azijate.

Oba glavna glumca fenomenalna su u svojim nastupima. McAvoy je uspješno stvorio nesimpatičnog lika koji je obavijen arogancijom mladosti, Nicholasa Garrigana, koji uživa u svemu što mu donosi njegova popularnost u Ugandi, sve dok polako ne počinje shvaćati da prisustvuje rođenju jednog od najgorih diktatora nedavne povijesti. Whitaker je potpuno impozantan u ulozi Amina, koji s velikom lakoćom mijenja svoja lica – u jednom trenu je veseli debeljko, a u drugom divlje primitivno ljudsko biće. U potpunosti je pogodio ono što je Amina činilo uistinu strašnim – njegova nepredvidivost i djetinjasto ponašanje.

Iako je film često veoma ozbiljnog tona, svejedno ima nekoliko scena blagog crnog humora. Postići pravu ravnotežu između komedije i drame uistinu je teško, no najviše zahvaljujući odličnom nastupu Foresta Whitakera, ovaj film to uspijeva bez ikakvih problema. Također, film je sniman u Ugandi, što ga čini prvim filmom koji se tamo snimao u posljednjih 50 godina, te mu i ta činjenica daje dodatnu kredibilnost i atmosferu.

Od nedostataka valja spomenuti činjenicu da Garriganu nije dana dovoljno dobra pozadinska priča – zašto taj čovjek želi umrijeti, gledateljima nije jasno, te se čini dosta plitko, osobito zbog toga što mu se želja gotovo ispunila. No, unatoč tome, ovaj film je uspjeh – savršeno snimljen, odlično odglumljen i prepun emocija, pretvara se u jedan od najboljih trilera u posljednjih nekoliko godina. Čak i ako niste upoznati sa pričom, možete bez problema uživati u ovom filmu, koji će vas zasigurno ostaviti bogatijima za jedno novo iskustvo nakon što ga pogledate.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Preporuke Akcije Povijesni Fantazije Avanture Trileri Kriminalistički
Sortiraj