Menu

The Kite Runner (2007)

Nakon što je proveo nekoliko godina u Californiji, Amir se vraća u svoju domovinu, Afganistan kako bi pomogao svom najboljem prijatelju iz djetinjstva Hassanu čiji je sin u problemima.

  Ocjena

 The Kite Runner
(2007) on IMDb

  Trajanje

2h 8 min

  Zemlja / jezik

SAD, Kina / engleski, ruski

  Klasifikacija

  Režija

Marc Forster

  Scenarij

David Benioff
Khaled Hosseini

  Produkcija

William Horberg
Sidney Kimmel
Leslie Lerman
Laurie MacDonald
Sam Mendes
Kwame Parker
Walter F. Parkes
Jeff Skoll
Bruce Toll
E. Bennett Walsh
Rebecca Yeldham

  Glazba

Alberto Iglesias

  Kinematografija

Roberto Schaefer
  Sinopsis

Pružajući se kroz posljednje dane afganistanske monarhije do užasnog talibanskog režime, ovo je epska priča o očevima i sinovima, o prijateljstvu i izdaji. Neočekivano prijateljstvo razvije se između Amira, sina bogataog afganistanskog biznismena i Hassana, sluge Amiru i njegovom ocu. Tokom turnira letećih zmajeva, jedan događaj zauvijek će promijeniti njihove odnose. Kao odrastao čovjek kojeg progoni izdaja iz djetinjstva, Amir traži iskupljenje vraćajući se u svoju ratom zahvaćenu domovinu kako bi se pomiriio sa samim sobom i svojim strahovima.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Khalid Abdalla Amir
Atossa Leoni Soraya
Shaun Toub Rahim Khan
Sayed Jafar Masihullah Gharibzada Omar
Zekeria Ebrahimi Young Amir
Ahmad Khan Mahmoodzada Young Hassan
Mir Mahmood Shah Hashimi Business Man in Baba's Study
Homayoun Ershadi Baba
Nabi Tanha Ali
Elham Ehsas Young Assef
  Recenzija

Ovo je pravi primjer filma koji nema ništa loše u sebi, no jednako tako nema niti nešto odlično. Anemično adaptiran od strane Davida Benioffa, prema romanu Khaleda Hosseinija, film je režiran od strane Marca Fostera. Tonski, ovaj film se smjestio negdje između dva filma po kojima je redatelj najpoznatiji: „Monster’s Ball“ i „Finding Neverland“.

Film je američka produkcija koja je dijelom snimana u Kini, a dijalog filma je većinom Dari, prezijski dijalekt kojim se priča u Afganistanu. 1978.g. u Kabulu upoznajemo Amira (Zekeria Ebrahimi) i Hassana (Ahmad Khan Mahmidzada), dva mlada dječaka i najbolja prijatelja. Amirov otac Baba (Homayoun Ershadi) je bogati političar, koji misli kako je Amir slab i beskičmenjak, dok se prema Hassanu ponaša kao da mu je drugi sin. Nakon što mržnja Amira spriječi da spasi Hassana, on se počne osjećati veoma krivim. Nakon deset godina, Amir se mora vratiti u svoju domovinu, kako bi se pomirio sa Hassanovom obitelji i stekao iskupljenje za svoje grijehe.

Djeca koja glume Amira i Hassana nisu glumci, te daju prirodne, neisforsirane nastupe. Teško je reći da li bi im više iskustva u glumi pomoglo prenijeti kompleksne emocije koje njihovi likovi imaju, ali ovako definitivno postoji doza autentičnosti. Khalid Abdalla i Homayoun Ershadi su veoma dobri kao odrasli Amir i njegov otac, a Shaun Toub daje odličan sporedni nastup u ulozi Rahima Kahna, obiteljskog prijatelja koji se povremeno pojavljuje u Amirovom životu.

Nedostaci ovog filma nisu dovoljno veliki kako bi učinili film negledljivim, a kamoli lošim. Ovo je tip filma kojem je najveći uspjeh činjenica da ćete, nakon što ga pogledate, htjeti pročitati knjigu po kojoj je adaptiran, jer ćete biti sigurni da je ona mnogo bolja. Ipak, ljubitelji drame definitivno neće htjeti propustiti ovaj film.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori SF-ovi Trileri Preporuke Drame Kriminalistički Romantični Komedije
Sortiraj