Menu

Blood Diamond (2006)

Svi su u borbi za krvavim dijamantom kako se u Africi nazivaju ilegalno izvezeni dijamanti, ribar koji ga želi za svoju obitelj, krijumčar za sreću, novinarka za istinu i tisuće Afrikanaca kako bi imali što za jesti.

  Ocjena

 Krvavi dijamant
(2006) on IMDb

  Trajanje

2h 23 min

  Zemlja / jezik

Njemačka, SAD / engleski, afrički

  Klasifikacija

  Režija

Edward Zwick

  Scenarij

Charles Leavitt
C. Gaby Mitchell

  Produkcija

Len Amato
Kevin De La Noy
Gillian Gorfil
Josh Gummersall
Marshall Herskovitz
Genevieve Hofmeyr
Philip Key
Graham King
Ben Waisbren
Paula Weinstein
Edward Zwick

  Glazba

James Newton Howard

  Kinematografija

Eduardo Serra
  Sinopsis

Smješten u građanski rat i kaos Sierra Leonea u 1990-ima, ovaj film je priča o Dannyju Archeru i Solomonu Vandyju. Obojica su Afrikanci, no njihove prošlosti su veoma različite, sve dok njihove sudbine ne postanu ujedinjene u zajedničkom lovu na rijetki dijamant koji bi mogao transformirati njihove živote. Dok provodi vrijeme u zatvoru, Archer sazna da je Solomon, koji je prislino odvojen od svoje obitelji bio prisiljen kopati u rudniku, pronašao i sakrio taj rijetki dijamant. Uz pomoć Maddy Bowen, američke novinarke, njiho dvojica kreću na put po pobunjeničkom teritoriju, na putovanje koje bi moglo spasiti Solomonovu obitelj i pružiti Archeru novu šansu koju je mislio da nikada neće dobiti.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Leonardo DiCaprio Danny Archer
Djimon Hounsou Solomon Vandy
Jennifer Connelly Maddy Bowen
Kagiso Kuypers Dia Vandy
Arnold Vosloo Colonel Coetzee
Antony Coleman Cordell Brown
Benu Mabhena Jassie Vandy
Anointing Lukola N'Yanda Vandy
David Harewood Captain Poison
Basil Wallace Benjamin Kapanay
  Recenzija

„Blood diamond“ je veoma nesuptilan film sa nesuptilnim naslovom koji nas pokušava naučiti kako ne bismo trebali željeti kupovati dijamante, obzirom na to što ljudi zapravo prolaze kako bi ih se dokopali. No, film ipak ima i nešto umjetničke vrijednosti. Redatelj Edward Zwick je uspješno prikazao brutalnost trgovanja dijamantima, bez da je film učinio preeksploativnim, te uz to pružio i veoma zanimljive osobne priče kako bi filmu pružio dodatnu dramsku težinu.

Film pronalazi dramu u konfliktnim osobonostima Solomona i Dannyja. Solomon je iskren, pošten čovjek koji ne bi mogao izreći laž niti da mu život ovisi o tome, dok će Danny napraviti i reći bilo što samo da dođe do svog cilja. Danny ima veoma dobar razvoj tokom filma, dobivajući dozu iskupljenja, a DiCaprio je veoma dobar u ulozi, uspijevajući čak i dobro skinuti bjelačko-afrički naglasak prilično dobro. S druge strane, Honsou donosi svoju karakterističnu jačinu ulozi Solomona. On je veoma stoičan lik, povrijeđen od strane sudbine no i dalje snažan ususret nevoljama.

Odnos između Dannyja i Maddy je veoma slabo razvijen i nepotreban, iako je Jennifer Connely odradila veoma dobar posao. Ipak, njen lik ima ključnu ulogu u priči filma, označavajući uzaludnost medijske ekspozicije kada se radi o krizama poput ove. Možete se moliti za ove jadne ljude, možete čak i poslati ček nekoj humanitarnoj organizaciji, no koliko će to uistinu dobrog donijeti njima?

Ta blijeda činjenica pomalo umanjuje vrijednost ovog filma. Naše oči su otvorene, prepoznali smo problem, no što da učinimo u vezi njega? Jedini način da budemo sigurni kako naš dijamant nije koštao nečiji život jest da u potpunosti prestanemo kupovati dijamante – no to bi imalo katastrofalan učinak na mnogo legitimnih svjetskih ekonomija. Izgleda da svaka životna lekcija nije sasvim ugodna. Bilo kako bilo, ovaj film ima mnogo toga za pokazati i naučiti, stoga ako od filmova tražite nešto više od puke praznine, ovo je naša topla preporuka.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Trileri Drame Preporuke Akcije Povijesni Fantazije Kriminalistički
Sortiraj