Menu

The Physician (2013)

U Perziji u 11. stoljeću, učenik kirurga se predstavlja kao Židov kako bi mogao strudirati u školi koja ne prihvaća Krščane.

  Ocjena

 Iscjeljitelj
(2013) on IMDb

  Trajanje

2h 30 min

  Zemlja / jezik

Njemačka / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Philipp Stölzl

  Scenarij

Jan Berger
Philipp Stölzl
Simon Block
Christoph Müller
Noah Gordon

  Produkcija

Wolf Bauer
Nico Hofmann
Jan Mojto
Christoph Müller
Dirk Schuerhoff
Ulrich Schwarz
Sascha Schwill
Christine Strobl
Tobias Timme
Sebastian Werninger

  Glazba

Ingo Frenzel

  Kinematografija

Hagen Bogdanski
  Sinopsis

Kada je devetogodišnji Rob Cole osjetio smrt svoje majke, nije mogao naslutiti da je to blisko iskustvo sa smrti dar koji će ga odvesti od Londona u 11. stoljeću do malenih okolnih sela Englekse, te napokon na medicinsku školu u Ispahanu. Iako je pod vodstvom lošeg kirurga-brijača, njega inspiriraju operacije legendarnog perzijskog Avicenne, te odluči posvetiti svoj život medicini i učenju na Avicennovoj školi. Iako je katolicima tamo zabranjeno studirati, Rob svejedno odlazi, prerušivši se u židova kako bi upao u školu.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Tom Payne Rob Cole
Stellan Skarsgård Barber
Olivier Martinez Shah Ala ad Daula
Emma Rigby Rebecca
Elyas M'Barek Karim
Fahri Yardim Davout Hossein
Makram Khoury Imam
Michael Marcus Mirdin
Ben Kingsley Ibn Sina
Stanley Townsend Bar Kappara
  Recenzija

Priče o izvorima modernog svijeta iz srednjeg vijeka uvijek su bile fascinantne određenim gledateljima, iako to nije najomiljenije doba publike, naravno, zbog svoje mračne, nehigijenske atmosfere. Ovaj film, temeljen na romanu Noaha Gordona, fino se uklapa u povijesnu fiktivnu tradiciju.

Ben Kingsley je veoma srdačan i mudar u ulozi pravog Ibn Sine, znanstvenog čovjeka kojeg je tolrerirao Shah, ali ne i tvrdokorni islamisti koji su bili velik dio populacije. U doba kuge, kratkog životnog vijeka i stalnog ratovanja, Sina je učio da „ne liječimo bolesti, nego ljude koji od njih boluju.“ Redatelj Philipp Stölzl i većinom njemačka ekipa predivno su rekreirali doba drva, čelika i kože. Kostimi muslimana i židova toliko su realistični da gotovo možemo osjetiti tkaninu i miris neopranih kožnih modnih dodataka.

Ovaj, prilično dugačak film, napravljen je na tipičnoj konstrukciji. Tu je zabranjena ljubav prema židovskoj djevojci koja je obećana starijem muškarcu, tipična za svaku sapunicu, malo nadnaravnoga te pošast kuge koja doktora stavlja na kušnju, kao i njegove studente te cijeli umirući grad u kojem su zarobljeni.

Film ima velike, bezvremenske teme – zdravstvo kao ljudsko pravo, religiozni fanaticizam protiv znanosti, te panika inducirana kugom. Payne je veoma dobar kao glavni lik. No njegovi kolege u sporednim ulogama su oni koji uistinu dižu ovaj film na višu razinu, posebice Kingsley i Skarsgard. Mjesto radnje i starinska struktura filma možda neće biti za svačiji ukus, no ovaj film uistinu je veoma dobar u rekreiranju svoje ere, te nas podsjeća da je nekada zapad bio taj koji je zaostajao za istokom, tražeći od njega edukaciju i izlaz iz srednjeg vijeka.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Avanture Fantazije Povijesni Trileri
Sortiraj