Menu

Coldwater (2013)

Tinejdžer biva poslan u popravni dom koji se nalazi u divljini. I dok saznajemo koji događaji su ga tamo doveli, njegov prioritet postaje preživljavanje pored ostalih zatvorenika, savjetnika i ratnog zapovjednika koji se nalazi na čelu zatvora.

  Ocjena

 Coldwater
(2013) on IMDb

  Trajanje

1h 44min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Vincent Grashaw

  Scenarij

Vincent Grashaw
Mark Penney

  Produkcija

Joe Bilotta
Kris Dorrance
Mike Dorrance
Sarah Farrand
Dave Gare
Vincent Grashaw

  Glazba

Chris Chatham
Mark Miserocchi

  Kinematografija

Jayson Crothers
  Sinopsis

Brad Lunders (P.J. Bodosque) je tinejdžer koji nasilno biva otet iz svoje kuće usred noći, zbog želje njegove majke da ga se odvede u popravni dom koji se nalazi u divljini. U domu nema apsolutno nikakve komunikacije sa vanjskim svijetom, a umirovljeni ratni zapovjednik koji se nalazi na čelu doma ponosi se time da svojim „zatvorenicima“ u potpunosti slomi duh kako bi ispravio njihovo delikventno ponašanje. Dok polako saznajemo događaje zbog kojih je Brad doveden u dom, neočekivane okolnosti počinju prijetiti slamanju ove institucije, što Brada prisili da se suoči ne samo sa ostalim zatvorenicima, već i osobljem, a naposlijetku i svojim vlastitim osjećajem za ono što je uistinu ispravno, a što pogrešno.
  Trailer

  Glumac   Uloga
P.J. Boudousqué Brad Lunders
James C. Burns Colonel Frank Reichert
Chris Petrovski Gabriel Nunez
Octavius J. Johnson Jonas Williams
Nicholas Bateman Josh Warrick
Stephanie Simbari Erin Rose
Mackenzie Sidwell Graff Casey
Clayton LaDue Trevor
Tommy Nash Powell
Scott MacArthur Gillis
  Recenzija

U “Coldwateru” imamo priliku susresti se sa rijetkom mješavinom indie vizuala i žanrovske intuicije. Efekt je neočekivano veoma klasična, no vješta i ukusno odrađena drama koja prati bolno odrastanje tokom krize identiteta i autoriteta. Priča se naizgled čini veoma poznatom – mladi buntovnik koji ima probleme s drogom biva poslan u rehabilitacijski centar. No ubrzo otkrivamo da taj centar i nije sasvim obična institucija – ovaj pakao na zemlji nije ništa drugačiji od brutalnog koncentracijskog logora. Naš protagonist, Brad Lunders, mora naučiti kako se nositi sa ovim trulim sustavom i preživjeti.

Ono što filmu dodaje veoma iznenađujuću dubinu jest razika u glavnim glumcima.  P. J. Boudousque u ulozi Brada doima se poput mladog Ryana Goslinga, koji istovremeno liči i na Brada Renfora u “The Clientu”. S druge strane, James C. Burns u ulozi Franka Reicherta uvelike nas podsjeća na Richarda Deana Andersona u “MacGyveru”. Glumci se niti u jednom trenutku ne upuštaju u rizike, te se cijelo vrijeme kreću unutar redateljskih uputa, no svejedno uspijevaju pružiti veoma solidne nastupe.

Burnsov lik pomalo je previše crno-bijel sa svojim nasilnim ponašanjem kojeg opravdavaju traume iz prošlosti, odbijenost i povrijeđen ponos, no njegova jednodimenzionalnost je ipak nekako nadoknađena detaljnom konstrukcijom Boudousaqueovog lika. Ovaj zgodni mladić sa suptilnim ekspresijama lica nije niti nevin, niti krvi. On se bori kako bi oprao svoje grijehe, ali njegova fizička ljepota ne može prekriti njegove mračne instinkte. Jedan krivi korak i veoma lako bi mogao postati budući Reichert.

“Coldwater” je veoma impersivno odrađen – snimateljski pokreti Jaysona Cothersa dodaju veoma potrebnu dozu misterija ovom filmu koji je prepun krvi i znoja. Chris Chatham i Mark Miserocchi filmu su pružili veoma napetu zvučnu podlogu koja služi kao metronom, davajući priči potpuno nepravilan puls, dok je samo finale izuzetno moćno i podsjeća na vrhunski film “Lord of the Flies”.

No, najvažnija osoba među zakulisnom ekipom jest obećavajući redatelj i scenarist Vincent Grashaw, koji nije da samo priča priču – on ujedno i upućuje na mnogo veći problem u suvremenoj Americi, s kojim se ona očito muči – a to je da sistematska i zatvorena organizacija, na primjer vojska ili, u ovom slučaju, popravni dom, može veoma lako dehumanizirati ljude umjesto da ih civilizira. U svakom slučaju, ako želite pogledati jednu izuzetno ozbiljnu i duboku dramu, ovaj film će vas definitivno oduševiti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Akcije SF-ovi Trileri Povijesni
Sortiraj