Menu

The Wrestler (2008)

Profesionalni hrvač (kečer) na zalasku je svoje karijere, no mirovina i život van ringa mu nikako ne odgovaraju.

  Ocjena

 The Wrestler
(2008) on IMDb

  Trajanje

1h 49 min

  Zemlja / jezik

SAD, Francuska / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Darren Aronofsky

  Scenarij

Robert D. Siegel

  Produkcija

Darren Aronofsky
Scott Franklin
Evan Ginzburg
Ari Handel
Mark Heyman
Vincent Maraval
Agnès Mentre
Jennifer Roth

  Glazba

Clint Mansell

  Kinematografija

Maryse Alberti
  Sinopsis

U kasnim osamdesetima, Randy „The Ram“ Robinson bio je jedan od vodećih profesionalnih hrvača. Sada, 20 godina kasnije, jedva zarađuje za život nastupajući pred šačicom fanova u dvoranama srednjih škola. Udaljen od svoje kćeri i u nemogućnosti da zadrži pravu vezu sa bilo kime, Randy živi za uzbuđenje koje mu pružaju nastupi i pažnju svojih fanova. No nažalost, srčani udar natjera ga da ode u mirovinu. Njegov identitet počinje odumirati, dok on razmatra svoj život – pokušavajući ponovno uspostaviti kontakt sa svojom kćeri i stvarajući novu romantičnu vezu sa egzotičnom plesačicom koja želi novi život.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Mickey Rourke Randy 'The Ram' Robinson
Marisa Tomei Cassidy
Evan Rachel Wood Stephanie
Mark Margolis Lenny
Todd Barry Wayne
Wass Stevens Nick Volpe
Judah Friedlander Scott Brumberg
Ernest Miller The Ayatollah
Dylan Keith Summers Necro Butcher
Tommy Farra Tommy Rotten
  Recenzija

Aronfksyjeva prva tri filma – „Pi“, „Requiem for a Dream“ i „The Fountain“, pokazali su da je on pravi majstor vizualne poezije, iako ponekad zna pošteno zakomplicirati stvari. Ovaj film, s druge strane, potpuno je jednostavan u svojoj priči i vizualnom stilu. Kutevi snimanja su intimni, gotovo dokumentarnog stila, a likovi se doimaju kao stvarni, jednostavni ljudi. Genijalnost ovog filma leži u njegovim suptilnostima, koje se kombiniraju i čine nešto mnogo veće od jednostavne kopije „Rockyja“. Ako pogledate malo dublje, film ima mnogo toga za reći o američkoj kulturi zabavne industrije.

Aronofsky režira ovaj film sa velikom dozom suzdržavanja i suosjećanja, te se niti u jednom trenutku ne izruguje odlukama koje njegov lik donosi, ma koliko god one upitne bile. Randy je često prikazan s leđa, što podsjeća na način kojim kamere prate borce dok izlaze iz svlačionice u ring – osim što su Randyeve pozornice mnogo siromašnijeg oblika.

Duša i srce ovog filma leže u Rourkeovom trodimenzionalnom portretu Randya ne samo kao običnog velikog blentana, nego istinskog čovjeka koji pokušava naći svoje mjesto u svijetu. Brojni maleni detalji vezani uz njegov nastup dodatno pojačavaju dojam te su uistinu dirljivi, te ne možemo reći da postoji ijedan forisrani trenutak bilo gdje u filmu. Čak i njegovi pokušaji da se ponovno zbliži sa svojom kćeri nisu klišejasti koliko su mogli biti, nego se stvarno čine iskreni i pokazuju da Randy uistinu ima dobro srce, ako ne fizički onda barem metaforički.

Kraj film jedan je od onih o kojim ćete još tjednima diskutirati. Razglabat ćete s prijateljima je li ova priča završila sretno ili nesretno. No definitivno nije depresivan. Niti jedan odličan film ne može biti depresivan, a posebice jedan toliko drag, smiješan i srcedrapajuć kao ovaj – „The Wrestler“ je jedan od najboljih filmova ovog desetljeća, te ga definitivno preporučujemo apsolutno svima koji vole filmove.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Povijesni Biografije Preporuke Akcije Ratni Kriminalistički
Sortiraj