Menu

Revolutionary Road (2008)

Mladi muž i žena koji žive u predgrađu Connecticuta tokom sredine 1950-ih bore se sa svojim osobnim problemima, dok pokušavaju odgojiti svoje dvoje djece.

  Ocjena

 Revolutionary Road
(2008) on IMDb

  Trajanje

1h 59min

  Zemlja / jezik

SAD, UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Sam Mendes

  Scenarij

Justin Haythe
Richard Yates

  Produkcija

Gina Amoroso
Bobby Cohen
Henry Fernaine
Pippa Harris
John Hart
Peter Kalmbach
Sam Mendes
Marion Rosenberg
Ann Ruark
Scott Rudin
David M. Thompson
Nina Wolarsky

  Glazba

Thomas Newman

  Kinematografija

Roger Deakins
  Sinopsis

Godina je 1955. Frank i Apel Wheeler, u sedmoj godini svog braka, imaju život koji se većini ljudi čini kao potpuno savršen. Oni žive u predgrađu Connecticuta sa dvoje mlade djece. Frank radi u New Yorku kao uredski radnik, dok je April kućanica. No, njih dvoje nisu nimalo sretni. April je žrtvovala svoj san – postati glumicom – a Frank mrzi svoj posao, te nikada nije otkrio koja je njegova prava strast u životu. Jednoga dana, April predloži da se odsele u Pariz – grad kojeg je tokom rata Frank uvijek posjećivao i zavolio, no u kojem April još nikada nije bila – kako bi ubacili malo promjene u svoj život. Njen plan je tamo pronaći posao, te dopustiti Franku da pronađe svoju pravu strast u životu. Iako u početku skeptičan, Frank u konačnici prihvati Aprilin plan. No, stvari neće proći tako glatko…
  Trailer

  Glumac   Uloga
Kate Winslet April Wheeler
Leonardo DiCaprio Frank Wheeler
Kathy Bates Mrs. Givings
Richard Easton Mr. Givings
Kathryn Hahn Milly Campbell
Zoe Kazan Maureen Grube
Dan Da Silva Knox Elevator Operator
Dylan Baker Jack Ordway
Keith Reddin Ted Bandy
Ryan Simpkins Jennifer Wheeler
  Recenzija

Temeljen na kultnom romanu Richarda Yatesa iz 1961.g, ovo je ujedno i četvrti film redatelja Sama Mendesa, a i popust ostalih njegovih filmova – „American Beauty“, „Road to Perdition“ i „Jarhead“ – i ovaj se bavi temom raspadanja američkog sna. Odstranjenost i neuklopljenost glavni su motivi, te ovo nipošto nije film kojeg trebate gledati ako očekujete laku i poletnu zabavu. No, on daje veoma surov odraz čovječanstva, i to na način koji se ponekad čini kao prava katarza. Većinu toga možemo zahvaliti centralnim nastupima Leonarda DiCapria i njegove dugogodišnje kolegice Kate Winslet.

Njih dvoje glume Franka i April Wheeler, srednjeklasni par u 1950-ima koji posjeduju kuću na ulici po kojoj je film i nazvan. Frank ima dobar posao u firmi u kojoj je radio i njegov otac, dok April svakog dana ostaje kući kako bi se brinula o djeci i domaćinstvu. Pažljivo umetnuti flashbackovi pružaju nam pogled u nekoć sretniji život Franka i April, koji je sada postao prilično stagnantan i dosadan. Upravo zbog toga, njih dvoje odluče preseliti se u Pariz, gdje će se April zaposliti kao sekretarica, a Frank će imati vremena odlučiti što uistinu želi raditi u životu. Ova nadolazeća promjena jedino je čemu se naši likovi imaju priliku veseliti.

Winslet i DiCpario, koji nisu stranci odličnoj glumi, još jednom u ovom filmu pokazuju koliko dobro uistinu znaju glumiti. Winsletin nastup cijelo vrijeme je pun pogodak, a tu i tamo bila je slobodna malo se i praviti važnom, ako zbog ničeg drugog, onda zbog toga kako bi vam jasno dala do znanja da gledate pravu profesionalku na djelu. DiCaprio se ipak malo više ističe, ponajviše zbog odlično odrađene krucijalne scene u filmu. Veoma lako je glumiti jednu emociju, no u spomenutoj sceni DiCpario je uspio istovremeno prikazati nekoliko različitih – ljudnju, patnju, izdaju i osramoćenost – a sve to sa potpuno sirovom ranjivošću.

Film je također velemajstorski odradio rekreiranje ere martinija i cigareta, koju danas najčešće asociramo sa popularnom TV serijom „Mad Men“. Ovo dodaje još jedan sloj kvalitete već veoma dobro ulaštenoj i uspješnoj produkciji. Ako tražite nešto malo manje zabavno, no veoma sirovo i realno, ovaj film zasigurno je jedna od najboljih opcija koju možete izabrati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Preporuke Akcije Ratni Sportski Kriminalistički
Sortiraj