Menu

The Duchess (2008)

Kronike života aristokratkinje iz 18. stoljeća, Georgiane, vojvotkinje Devonshirea, koja je bila omražena zbog svog ekstravagantnog političkog i privatnog života.

  Ocjena

 The Duchess
(2008) on IMDb

  Trajanje

1h 50min

  Zemlja / jezik

UK, Italija, Francuska, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Saul Dibb

  Scenarij

Jeffrey Hatcher
Anders Thomas Jensen
Saul Dibb
Amanda Foreman

  Produkcija

Alexandra Arlango
Carolyn Marks Blackwood
Amanda Foreman
François Ivernel
Michael Kuhn
Christine Langan
Cameron McCracken
Malcolm Ritchie
Andrew Semans
Gabrielle Tana
Jill Tandy
David M. Thompson
Andrew Warren
Colleen Woodcock
Mark Woolley

  Glazba

Rachel Portman

  Kinematografija

Gyula Pados
  Sinopsis

Mnogo prije nego što je taj pojam uopće postojao, vojvotkinja Devonshirea, Georgiana Spencer, bila je prva posvuduša. Poput njene potomkinje princeze Diane, i ona je bila bogata, glamurozna te obožavana od strane čitave nacije. Odlučna da postane igračica u širem svjetskom pogledu, ona je dokazala da može nadmudriti većinu aristokratskih muškaraca koji su se nalazili u njenoj okolini. Ona je pomogla donijeti neke od veoma bitnih promjena u Engleskoj kao vođa moderne političke stranke. No, iako su njena moć i popularnost rasli, ona je polako padala u očaj zbog činjenice da je jedini muškarac koji uspješno odoljeva njenoj zavodnosti – njen vlastiti muž. A kada je pokušala naći način kako bi bila iskrena prema svom srcu i lojalna svojim dužnostima, polako su počele dolaziti kontroverze koje će na noge dići čitavi London.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Keira Knightley Georgiana
Ralph Fiennes The Duke
Charlotte Rampling Lady Spencer
Dominic Cooper Charles Grey
Hayley Atwell Bess Foster
Simon McBurney Charles Fox
Aidan McArdle Richard Sheridan
John Shrapnel General Grey
Alistair Petrie Heaton
Patrick Godfrey Dr. Neville
  Recenzija

Ova većinom istinita priča o Georgiani Spencert Cavendish, vojvotkinji Devonshirea, iako veoma ambiciozna, ponekad nažalost ima jednaku količinu drame kao i prosječna epizoda španjolske sapunice, no bez uzbuđenja koje takve serije posjeduju. Uistinu, često se čini kao da su likovi u nekom polusnu.

Keira Knightley još jednom glumi povijesnu ličnost – ovoga puta Georgianu, koja je 1774.g, sa samo 17 godina, postala žena Williama Cavendisha, vojvode Devonshirea. Njega utjelovljuje glumac Ralph Fiennes, a vojvoda je mnogo stariji od Georgiane, bez humora i strasti, a njegov jedini hobi su njegovi psi. Njega Georgiana zanima samo zbog činjenice što mu može podariti muške nasljednike.

No, upravo ono što on želi od nje, na kraju ne može dobiti. Ubrzo, njihov odnos zahladi, a Georgiana se zaljubi u Charlesa Greya (Dominic Cooper), koji je mlađi od njenog muža, te, za razliku od njega, uistinu gaji duboke osjećaje prema Georgiani. No, iako je njen muž slobodan da radi što god želi, pa tako i vara svoju ženu s kim god hoće, Georgiana nipošto ne smije imati apsolutno ništa sa Charlesom, jer bi ju to moglo koštati velike obiteljske drame, koja bi odjekivala cijelom zemljom. Život je prema njoj uistinu nepravedan.

To je više-manje tema ovog filma – Georgiana je zatočena u bezljubavnom braku te nije u mogućnosti istražiti svoje prave osjećaje. Žene u njenom dobu, posebice one sa titulom, bile su veoma potlačene i izolirane. Ipak, ovaj film na trenutke je malo pretjerao sa prikazom toga. Vojvodinin tretman Gerogiane je nevjerojatno hladan i bezosjećajan, a Fiennesov nastup pomalo je apsurdan. Što se tiče same vojvotkinje, Keira Knightley i ovoga puta je prilično uspavana, te ne pokazuje jednaki entuzijazam i dubinu kao što smo npr. vidjeli u „Pride and Prejudice“ ili „Atonement.“

Režiran od strane britanskog redatelja Saula Dibba, te adaptiran prema knjizi Amande Foreman, ovaj dramski film ima mnogo prekrasnih kostima i dekoracija, no ipak ne dovoljno supstance i intrige. Čak i sam naslov filma prilično je generičan – kao da se radi o bilo kojoj vojvotkinji, bilo gdje u svijetu. Priča se uistinu doima kao neki generički pregled života žene u 18.stoljeću, te nema dovoljno toga što bi ga učinilo posebnim. Ipak, ako ste raspoloženi za jednu pravu britansku dramu, nema razloga da mu ne pružite šansu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Preporuke Akcije Ratni Sportski Kriminalistički
Sortiraj