Menu

Calvary (2014)

Nakon što je zaprimio prijetnju tijekom ispovijedi, dobar svećenik se mora boriti protiv mračnih snaga koje ga okružuju.

  Ocjena

 Calvary
(2014) on IMDb

  Trajanje

1h 42 min

  Zemlja / jezik

Irska, UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

John Michael McDonagh

  Scenarij

John Michael McDonagh

  Produkcija

Chris Clark
Elizabeth Eves
Aaron Farrell
Flora Fernandez-Marengo
James Flynn
Ronan Flynn
Patrick O’Donoghue
Robert Walak

  Glazba

Patrick Cassidy

  Kinematografija

Larry Smith
  Sinopsis

Otac James je dobar svećenik koji živi u malenom gradiću u Irskoj. Tokom jedne ispovijedi, župljanin mu najavi kako će ga u roku od tjedan dana ubiti. Duboko potresen i bez odgovora, otac James pokuša nastaviti sa svojim poslom tokom idućeg tjedna. No, to se pokaže nemogućim jer se mora suočiti sa raznim duhovnim izazovima od strane svoje otuđene kćeri i svojih vlastitih župljanina. Tokom tih borbi, život oca Jamesa počne se raspadati dok mu ističe vrijeme koje će ga dovesti do sukoba u kojem će se iskristalizirati njegove vrijednosti i ono što želi da njegov život bude.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Brendan Gleeson Father James
Chris O'Dowd Jack Brennan
Kelly Reilly Fiona Lavelle
Aidan Gillen Dr. Frank Harte
Dylan Moran Michael Fitzgerald
Isaach De Bankolé Simon
M. Emmet Walsh The Writer
Marie-Josée Croze Teresa
Domhnall Gleeson Freddie Joyce
David Wilmot Father Leary
  Recenzija

Ako ne znate tko je Brendan Gleeson, ne zamjeramo vam. On je jedan od najpodcijenjenijih glumaca današnjice, koji podiže svaki film u kojem se nađe za nekoliko razina. A kada vam kažemo da je ovo njegov najbolji nastup, onda vam je jasno da se radi o izuzetno dobrom filmu. Gleeson je u skoro svakoj minuti filma, jednako uspješno nosi teret ovog filma, kao što i njegov lik nosi teret svojih župljana.

Tonski, film je prilično mračan, bez mnogo humora, a kada se i nađe pokoja humoristična scena, ona se doima jednako bolnom koliko i smiješnom. U suštini ovo je tmurna priča o čovjeku kojeg sve više muči činjenica da će ubrzo umrijeti, a McDonagh uspijeva ostvariti prilično gotičku atmosferu iz Irskih krajolika. Nažalost, film je pun nepotrebnih sporednih likova koji se doimaju sličniji karikaturama nego pravim, razvijenim likovima, a emotivan dijalog McDonaghu baš i nije jača strana, što je vidljivo iz odnosa Jamesa i njegove kćeri koji je veoma nespretan.

No, kada god ovaj film krene nizbrdo, pojavi se Brendan Gleeson, stari profesionalac, koji ga ponovno vrati na ispravan put. Otac James Lavelle je briljantno napisan lik, a Gleeson se u potpunosti uživio u svaki njegov milimetar. On je taj koji gledatelje cijelo vrijeme drži zainteresiranima, a činjenica da je u potpunosti uvjeriljiv čini svršetak ovog filma toliko snažnim.

Naposlijetku, ovo je veoma inteligentno napisan film, sa unikatnom premisom i veoma dobrim okom za predivne kadrove. Iako je u nekim trenucima pomalo dosadan, zahvaljujući Gleesonu ovaj film ipak možemo preporučiti svim gledatljima koji vole nešto malo drugačije od normalnog, no nemojte očekivati da će vam ovaj film ostati u trajnom sjećanju.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Horori Komedije Preporuke Trileri Kriminalistički Westerni
Sortiraj