Menu

The Salvation (2014)

1870-ih, miroljubivi američki naseljenik usmrti ubojicu svoje obitelji, što izazove bijes notornog lidera bande. Njegovi ga kukavički sugrađani nakon toga izdaju, te on biva prisiljen sam uloviti ove odmetnike.

  Ocjena

 The Salvation
(2014) on IMDb

  Trajanje

1h 32min

  Zemlja / jezik

Danska, UK, Južna afrika, Švedska, Belgija / engleski, španjolski, danski

  Klasifikacija

  Režija

Kristian Levring

  Scenarij

Anders Thomas Jensen
Kristian Levring

  Produkcija

Jessica Ask
Michael Auret
Karen Bentzon
Tracy Brimm
Thomas Busk
Marlow De Mardt
Senia Dremstrup
Peter Garde
Sidsel Hybschmann
Peter Aalbæk Jensen
Sisse Graum Jørgensen
Kristina Kornum
Kate Myers
Charlotte Pedersen

  Glazba

Kasper Winding

  Kinematografija

Jens Schlosser
  Sinopsis

Moćni Mads Mikkelsen započinje krvavi uragan na Divljem zapadu u ovoj napetoj priči o osveti. Kada ubije ološ koji su ubili njegovu ženu i sina, bivši danski vojnik (Mikkelsen) na sebe navuče gnjev sadističnog lidera bande koji više od svega na svijetu želi njega vidjeti mrtvog. Izdan od strane svoje kukavičke zajednice, ovaj Danac morat će postati osvetnički lovac, pobiti sve odmetnike i pročistiti crno srce svog grada. Sa tonom akcije, veličanstvenim pejsažima i odličnim nastupom Eve Green, ovaj film je opaka, krvava saga o grijehu i iskupljenju.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Mads Mikkelsen Jon Jensen
Eva Green Madelaine
Jeffrey Dean Morgan Henry Delarue
Eric Cantona Corsican
Mikael Persbrandt Peter Jensen
Douglas Henshall Sheriff Mallick
Michael Raymond-James Paul Delarue
Jonathan Pryce Mayor Nathan Keane
Alexander Arnold Voichek Borowski
Nanna Øland Fabricius Marie Jensen
  Recenzija

Ideja danskog westerna u kojem glumi Mads Mikkelsen zvuči veoma intrigantno – možda i malo više nego sam film, Kristian Levringov hommage poznatom žanru, na kraju i jest. No, to je sasvim u redu, jer dok ovaj film u suštini više uzima iz ovog žanra nego što mu pridodaje, svejedno je veoma dobro napravljen film u kojem ćete uistinu moći uživati.

Priča počinje u američkoj divljini, gdje danski imigranti Jon i Peter (Mads Mikkelsen i Mikael Persbrandt) žive već neko vrijeme. Jon željno iščekuje povratak svoje žene i sina, koje nije vidio godinama. Nažalost, njihov povratak podudara se sa otpuštanjem razbojnika i brata vođe bande iz zatvora, koji, nakon kratke svađe, ubije Jonovu ženu i sina. Nakon ovog čina, Jon kreće u spiralu osvete, koja naposlijetku dovodi do neizbježne konfrontacije između Jona i vođe bande, Delaruea (Jeffrey Dean Morgan).

Film je veoma solidno sastavljen, sa svojim južnoafričkim pejsažima koji zadivljujuće dobro mijenjaju američki Divlji zapad. On posuđuje mnogo toga od svojih prethodnika, kao što to čine i gotovo svi drugi westerni, no ipak je to odrađeno poput ljubavnog pisma. Toliko toga u ovome filmu – od kadriranja scena do glazbe – podsjeća na klasične westerne. Imamo čak i jednu crnu šalu u vezi lijesa koja će sve fanove zasigurno podsjetiti na velikog Clinta Eastwooda u filmu „A Fistful od Follars“.

Ono što film nažalost ne radi, jest pružanje nove perspektive na žanr, ili bilo što malo radikalnije. Činjenica da je naš protagonist Danac zapravo veoma malo pridodaje ukupnoj priči filma. On je zapravo mogao biti iz bilo kojeg mjesta, a Levring i njegovi scenaristi ne doimaju se previše zainteresirano da istraže njegovu priču o imigraciji, iako se u početku filma čak i da naslutiti da će o tome biti riječi. Stoga ono što u konačnici dobivamo jest već dobro poznata priča o osveti, koja, iako je veoma efektivno prezentirana, ne donosi ništa novo čega biste se mogli sjećati još dugo nakon što pogledate film.

Mads Mikkelsen veoma je dobar glumac, no uloga Jona i nije baš pogodna za westerne. Isto tako, Jeffrey Dean Morgan, iako prilično opak u ulozi Delarue, i nije baš zlikavac kojeg ćete dugo pamtiti. Eva Green, zahvaljujući prirodi svojeg lika, nažalost ne dobiva dovoljno prilika pokazati sve što može, a prisutnost Erica Cantone u maloj ulozi veoma je loš potez.

Većina stvari u vezi ovog filma su solidne, dobro odrađene i odigrane na sigurno. Nema se mnogo čemu prigovoriti, osim ponekih situacija gdje je scenarij pomalo slabašan, no cjelokupan osjećaj poznatoga dovodi do toga da je ovaj film samo „dovoljno dobar“. To ne znači da je on loš, ali jednostavno imamo osjećaj da je mogao biti mnogo bolji.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Horori Komedije Preporuke Trileri Kriminalistički
Sortiraj