Menu

The Bourne Ultimatum (2007)

Jason Bourne izbjegava nemilosrdne CIA agente iz novoga programa za naručena ubojstva, dok je u potrazi za detaljima vlastite izgubljene prošlosti kada je treniran za profesijonalnog ubojicu.

  Ocjena

 The Bourne Ultimatum
(2007) on IMDb

  Trajanje

1h 55 min

  Zemlja / jezik

SAD, Njemačka / engleski, španjolski, arapski, francuski, ruski

  Klasifikacija

  Režija

Paul Greengrass

  Scenarij

Tony Gilroy
Scott Z. Burns
George Nolfi
Robert Ludlum

  Produkcija

Zakaria Alaoui
John Bernard
Patrick Crowley
Cristina Ecija
Doug Liman
Frank Marshall
Henry Morrison
Colin J. O’Hara
Paul Sandberg
Andrew R. Tennenbaum
Jeffrey M. Weiner

  Glazba

John Powell

  Kinematografija

Oliver Wood
  Sinopsis

Bourne je ponovno prisiljen otkriti se, ovoga puta nenamjerno od strane londonskog reportera Simona Rossa koji pokušava razotkriti Operaciju Blackbriar – nadogradnju projekta Treadstone – u serijalu kolumni u novinama za koje radi. Bourne aranžira sastanak sa Rossom i odmah shvati da ih skeniraju. Informacije koje mu reporter pruži u njemu pobude novi set sjećanja, te Bourne mora, napokon, otkriti svoju cijelu mračnu prošlost dok izbjegava pokušaje atentata na samoga sebe.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Matt Damon Jason Bourne
Julia Stiles Nicky Parsons
David Strathairn Noah Vosen
Scott Glenn Ezra Kramer
Paddy Considine Simon Ross
Edgar Ramirez Paz
Albert Finney Dr. Albert Hirsch
Joan Allen Pam Landy
Tom Gallop Tom Cronin
Corey Johnson Wills
  Recenzija

Već godinama nismo vidjeli novi Bourne film, no ovaj nastavak započinje svega nekoliko minuta nakon što je zadnji film zavšrio. CIA super-ubojica Jason Bourne dolazi k sebi nakon legendarne auto potjere po Moskvi, koja mu je izgleda pobudila nova sjećanja. Taj djelić prošlosti, zajedno sa gnjevom kojeg osjeća zbog ubojstva svoje djevojke u prošlom filmu, čine ga odlučnijim nego ikada prije, te on želi napokon saznati tko je odgovoran za sve ovo, te mu pružiti odgovarajuću kaznu.

I to je srž cijelog filma – veoma nekomplicirana priča u kojoj Jason Bourne pokušava pronaći istinu, dok ljudi koji se kriju iza nje pokušavaju njega ubiti. Film ponovno režira Paul Greengrass, a scenarist je opet Tony Gilroy, te je priča adaptirana po istoimenom romanu Roberta Ludluma. Film je veoma efikasan, gladak i okrutan, poput i samog Bournea. Dijalog se koristi rijetko, no kada ga ima, on je nabijen ozbiljnim špijunskim temama. Ovaj film se ne šali, a taj ozbiljan stav čini ga veoma zabavnim za gledanje.

Stil „Ultimatuma“ veoma je sličan „Supremacyju“. Greengrass i dalje voli da se u svakoj sceni kamera trese, te favorizira scene borbe bez ikakve glazbene podloge ili drugih ukrasa. Bourne je zadnji puta koristio časopis kao smrtonosno oružje, a ovoga puta časopis zamijenjuju knjiga i ručnik, u sceni koja je totalno brutalna i naizgled beskonačna. I dok je prošli puta vrhunac filma bila auto-potjera sa Rusima, Greengrass se pametno odlučio ne pokušati nadmašiti ju, no ima tu dovoljno lomljenja kostiju po Manhattanu koje će poslužiti kao dovoljno dobra zamjena.

Kao posljednji film serijala, „Ultimatum“ je dobio zadatak privesti Bourneovu potragu za odgovorima kraju. To je učinio veoma dobro, te gledatelji shvaćaju da je on, unatoč rijetkom dijalogu i manjku informacija o Bourneovoj prošlosti, postao stvarni, razvijeni lik od krvi i mesa, u čemu je naravno uvelike pomogao Matt Damon koji ima mogućnost komunicirati očima bez ikakvih problema.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Trileri Preporuke Kriminalistički Avanture Horori SF-ovi
Sortiraj