Menu

Dawn of the Dead (2004)

Medicinska sestra, policajac, novovjenčani par, prodavač i ostali koji su preživjeli globalni virus koji ljude pretvara u agresivne zombije, sakriju se u ogroman shopping centar te sada moraju preživjeti najezdu.

  Ocjena

 Dawn of the Dead
(2004) on IMDb

  Trajanje

1h 41min

  Zemlja / jezik

SAD, Kanada, Japan, Francuska / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Zack Snyder

  Scenarij

George A. Romero
James Gunn

  Produkcija

Marc Abraham
Armyan Bernstein
Thomas A. Bliss
Dennis E. Jones
Michael D. Messina
Eric Newman
Richard P. Rubinstein

  Glazba

Tyler Bates

  Kinematografija

Matthew F. Leonetti
  Sinopsis

Mlada medicinska sestra Anna vraća se svojoj kući u mirnom predgrađu, no iduće jutro doživi neugodno iznenađenje kada njen muž biva brutalno napadnut od strane susjeda koji je postao zombi. U kaosu koji je preuzeo njeno nekoć mirno susjedstvo, Anna uspije pobjeći te naleti na policajca Kenneth i ostale preživjele. Oni smatraju da je njihova najbolja šansa za preživljavanje u obližnjem mega shopping centru. No, kada im počinje ponestajati namirnica, te kada shvate da su oko njih ljudi kojima također treba pomoć, ova skupina počinje shvaćati da ne mogu zauvijek ostati zatvoreni u centru, te se bacaju na smišljanje plana pomoću kojeg će pobjeći i spasiti ostale preživjele.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Sarah Polley Ana
Ving Rhames Kenneth
Jake Weber Michael
Mekhi Phifer Andre
Ty Burrell Steve
Michael Kelly CJ
Kevin Zegers Terry
Michael Barry Bart
Lindy Booth Nicole
Jayne Eastwood Norma
  Recenzija

Iako se George A. Romerov „Night of the Living Dead“ iz 1968.g. i danas jako dobro drži, njegov nastavak iz 1978.g, „Dawn of the Dead“ i nije bog zna kakvo remek-djelo. Iako ima nekih dobrih scena, većina toga izgubila se u moru nepotrebno forsiranih socijalnih komentara. No, ovaj remake – e to je pravi zombi film! Svjež, humorističan, uzbudljiv i strašan, on daje ljubiteljima horora priliku vidjeti zombije u akciji, bez nepotrebne ogromne količine krvi i mesa, koja ponekad zna otjerati gledatelje.

Iako se originalni film uspio izvući zbog činjenice da je bio dio tada tek novonastalog žanra, danas je publika vidjela već gotovo sve što se ima za vidjeti, te očkeuju nešto novo. Nema više sporih, blesavih zombija iz prošlosti, koji su istina bili opasni ako su vas ulovili, no bilo ih je veoma lako izbjegavati. Ovi novi „modeli“ iz 2004.g. kreću se jednako brzo kao i živi ljudi, reže i zavijaju umjesto da samo mrmljaju, te se sveukupno ponašaju mnogo nasilnije i zloćudnije. Oni uistinu predstavljaju veliku opasnost živim ljudima, a ne samo smetnju.

Novi redatelj Zack Snyder, koji je svoj zanat iskovao snimajući glazbene spotove i TV reklame, te scenarist James Gunn, ispričali su ovu priču sa velikom dozom crnog humora i dobrim zapažanjem toga što ovakve filmove čini zabavnima. Oni se upuštaju u ponešto nespretno razvijanje likova – Kenneth je u početku spreman tražiti svog brata, no kasnije se ipak predomisli bez razloga, CJ je u početku sebični gad, no kasnije se počne ponašati nesebično iz nepoznatog razloga – no ovo su ipak sitni problemi, a ne neki ključni nedostaci.

U filmu postoji trenutak u kojem su naši likovi sigurno zastićeni, no još uvijek nisu smislili pravi plan akcije, te im postaje dosadno. U tom trenutku počnu se pomoću znakova dopisivati sa svojim živućim susjedima na drugom krovu, govoreći im da upucaju određene zombije – tipa onog koji izgleda kao Jay Leno ili onog koji izgleda kao Burt Reynolds. Također imamo i jednu veoma zabavnu montažu koja dolazi uz pozadinsku heavy metal pjesmu, koja je obrađena u jazz stilu. Ovakve i slične scene jasno daju do znanja da ovaj film, iako veoma ozbiljno shvaća situaciju u kojoj se nalaze njegovi glavni likovi, također zna i da je ipak samo film, te da može istovremeno biti i nevjerojatno strašan, ali i zabavan. Zadovoljstvo nam je reći da mu je uistinu uspjelo postići i jedno i drugo, te ga kao takvog preporučamo svima onima koji vole dobar hororac, ali i onima koji jednostavno traže zabavan film.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Fantazije SF-ovi Drame Trileri Kriminalistički Preporuke
Sortiraj