Menu

A Beautiful Mind (2001)

Nakon što brilijantan ali asocijalan matematičar prihvati tajni posao otkodiravanja poruka za vladu, njegov život se počinje pretvarati u noćnu moru.

  Ocjena

 A Beautiful Mind
(2001) on IMDb

  Trajanje

2h 15 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Ron Howard

  Scenarij

Akiva Goldsman
Sylvia Nasar

  Produkcija

Brian Grazer
Todd Hallowell
Ron Howard
Karen Kehela Sherwood
Kathleen McGill
Maureen Peyrot
Aldric La’auli Porter
Louisa Velis

  Glazba

James Horner

  Kinematografija

Roger Deakins
  Sinopsis

Na Princetonu, John Nash se trudi pridonijeti na način koji bi ostavio njegov trag u svijetu matematike. Napokon dođe do revolucionarnog otkrića koje će mu jednoga dana donijeti Nobelovu nagradu. Nakon fakulteta, on postane profesor, te završi u romantičnoj vezi sa svojom studenticom Aliciom. U međuvremenu, vlada od njega traži pomoć u razbijanju sovjetskih šifri, što ga ubrzo dovede u zastrašujuću situaciju. Nash postaje sve više i više paranoičan, sve do otkrića koje će njegov svijet okrenuti potpuno naglavačke. Sada samo uz Alicijinu pomoć može doživjeti oporavak i vratiti svoj status velikog matematičara po kojem ga i danas poznajemo.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Russell Crowe John Nash
Ed Harris Parcher
Jennifer Connelly Alicia Nash
Christopher Plummer Dr. Rosen
Paul Bettany Charles
Adam Goldberg Sol
Josh Lucas Hansen
Anthony Rapp Bender
Jason Gray-Stanford Ainsley
Judd Hirsch Helinger
  Recenzija

„A Beautiful Mind“ je istinita priča o Dr. Johnu Nashu, matematičkom geniju sa Princetona čiji je posao za vladu doveo do nekoliko veoma interesantnih i polu-interesantnih događanja. Russell Crowe glumi Nasha na uistinu oskarovskoj razini, zasjenjujući sve ostale koji su radili na filmu, uključujući redatelja i scenariste.

Scenarij Akive Goldsman veoma je kritiziran, zbog toga što se nije dovoljno držao istinite priče o Johnu Nashu. Važni detalji su izostavljeni, a umjesto njih ubačeni neki potpuno izmišljeni. No, iako to možda šteti ugledu Johna Nasha, filmu zapravo i pomaže, a ako niste dobro upoznati sa njegovom pričom, te stvari nećete niti primjetiti. Priča filma je njegov najjači element – ona je dirljiva, inspirirajuća, zanimljiva i uzbudljiva. Ispričana je tako dobro da nećete moći odvojiti oči sa ekrana za cijelo vrijeme trajanja filma.

No, ono što je daleko najbolja stvar u filmu, to je gluma. Ključni trio – Russell Crowe, Jennifer Connelyy i Ed Harris – u ovom filmu su napravili odličan posao. Crowe nam je pružio jedan od najboljih nastupa svoje karijere, te se jednostavno potpuno pretvorio u lik Johna Nasha. Connelly je jednako dobra, te cijelo vrijeme uspijeva održati Russellov tempo. A tu je naravno i Ed Harris, kojem je uloga vladinog agenta savršeno legla.

Iako možda nije spekakularan, film je uistinu veoma impresivan, te ima mnogo dirljivih scena na koje biste lako mogli zaplakati, a tu je i mnogo dubokih tema o logičnom umu koji živi u nelogičnom svijetu. Kao i obično, redatelj Howard odradio je stoički posao, te se vidi da je film režirao netko tko zna kako se to radi, a istovremeno ne želi privlačiti veliku pozornost na sebe. Iako vam možda neće promjeniti život, „A Beautiful Mind“ je definitivno jedan od filmova koje biste trebali pogledati barem jednom.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Kriminalistički Romantični Fantazije Preporuke Domaći filmovi Ratni
Sortiraj