Menu

LBJ (2016)

Priča o američkom predsjedniku Lyndonu Bainesu Johnsonu koja ga prati sve od njegovih mladih dana u zapadnom Teksasu do ulaska u Bijelu kuću.

  U kinima

  Ocjena

LBJ (2016) on IMDb

  Trajanje

1h 38min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Rob Reiner

  Scenarij

Joey Hartstone

  Produkcija

Elizabeth A. Bell
Lloyd Braun
Daniel Alberto Casal
Chris Conover
Matthew George
Liz Glotzer
Michael Ilitch Jr.
Allan Mandelbaum
Julie B. May
Andrew Mittman
Glenn Murray
Hernan Narea
Rob Reiner
Rick Rickertsen
Danny Roth
Martin Shafer
Mary Solomon
Michael Tadross Jr.
Damiano Tucci
Christopher H. Warner
Tim White
Trevor White
Michael R. Williams

  Glazba

Marc Shaiman

  Kinematografija

Barry Markowitz




  Sinopsis

Nakon što moćni senator Lyndon Johnson (Woody Harrelson) izgubi izbore 1960. godine od strane Johna F. Kennedyja (Jeffrey Donovan), on pristane biti pratilja svom mladom rivalu. No, kada dobiju izbore, unatoč svom ekstenzivnom iskustvu i političkim instiktima, Johnson se u ulozi potpredsjenika nikada ne uspijeva izbaviti iz sjene JFK-a. Sve to naglo se mijenja 22.11.1963. kada Kennedy biva ubijen, a Johnson, zajedno sa svojom vjernom ženom Lady Bird (Jennifer Jason Leigh), biva naglo ubačen u ulogu predsjednika najmoćnije države na svijetu. I dok nacija žali za JFK-om, Johnson se mora nositi sa svojim suparnikom Bobbyjem Kennedyjem (Michael Stahl-David) i nekadašnjim mentorom Richardom Russellom (Richard Jenkins) kako bi odao počast Kennedyju i na snagu doveo zakon o građanskim pravima.




  Trailer





  Glumac   Uloga
Woody Harrelson Lyndon B. Johnson
Michael Stahl-David Bobby Kennedy
Richard Jenkins Senator Richard Russell
Jennifer Jason Leigh Lady Bird Johnson
Jeffrey Donovan John F. Kennedy
Bill Pullman Senator Ralph Yarborough
John Burke John Connally
C. Thomas Howell Walter Jenkins
John Ellison Conlee George Reedy
Michael Mosley Kenny O'Donnell




  Recenzija

Lyndon B. Johnson, bivši predsjednik SAD-a, već je nekoliko puta bio prikazan u filmovima tokom posljednjih godina. Liev Schreiber preuzeo je njegovu ulogu u filmu “The Butler”, dok ga je Tom Wilkinson utjelovio u filmu “Selma”, a najnedavnije je to odradio Bryan Cranston u filmu “All the Way”. Sada je čast pripala Woodyju Harrelsonu – možda najčudnijem izboru od svih gore navedenih glumaca – no, svejedno, on je uspio pružiti najzabavniji nastup ovog memorabilnog predsjednika koji je stupio u Bijelu kuću sasvim neočekivano, pod okolnostima koje su poznate cijelom svijetu – nakon ubojstva Johna F. Kennedyja.

Reiner je priču smjestio u tranzicijski period, prije nego je Lyndon postao predsjednik 1963. godine. Priča počinje sa suočavanjem njega i JFK-a na prethodnim izborima, koje je Kennedy naravno dobio, no onda je na opće iznenađenje Johnsonu ponuđen posao potpredsjenika, unatoč konfliktnim ideologijama. Upravo zbog toga, nakon atentata, i sa shrvanim narodom, jedino je Johnson mogao pokupiti sve razbijene komadiće, a iako se doimao kao potpuna suprotnost svojem prethodniku, on je odlučio provesti Kennedyjevu zamisao i donijeti na snagu zakon o građanskim pravima, što je u potpunosti osvojilo naciju kojoj je trebao vjetar u leđa.

Harrelson odlično glumi glavnog lika, donoseći mu određenu toplinu kakvu rijetko kada viđamo od njega. To je naravno krucijalan element, pošto gledatelji apsolutno moraju biti na njegovoj strani tokom cijele priče, a Harrelson se za to bez problema pobrinuo. Sporedni glumci također su doprinijeli ukupnom dojmu – Jennifer Jason Leigh je odlična u ulozi Lyndonove žene Bird, dok je s druge strane Donovan za ulogu JFK-a odabran očito zbog izgleda, te se ne može nositi sa Harrelsonom u scenama koje zajedno dijele.

Redatelj Reiner odabrao je iznenađujuće zaigran, ponekad i humorističan pristup ovom filmu, što ga čini neobičnim, no definitivno jako zabavnim za gledanje. Ako ga uspoređujemo sa nekim sličnim filmovima koji su izašli u posljednje vrijeme, on je mnogo manje dosadan i ne trudi se pokriti prevelik vremenski period, već je bolje skrojen i fokusira se na veoma specifičan period Johnsonovog života. Uz sve to, on nimalo ne gubi na svojim dramatičnim trenucima, a sve u svemu veoma vješto pronalazi ravnotežu između zabave i drame, uz poneku farsičnu scenu. Za politički biografski film, ovo je uistinu nadasve zabavan film kojeg mogu pogledati gledatelji bilo koje dobi, te koji nikoga neće dosađivati niti deprimirati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport Povijesni
Sortiraj