Menu

The Promise (2016)

Smješten u doba posljednjih dana Turskog carstva, ovaj film slijedi ljubavni trokut između briljatntnog studenta medicine, predivne i sofisticirane djevojke, te poznatog američkog novinara.

  U kinima

Hrvatska10.08.2017.
Bosna i Hercegovina10.08.2017.

  Ocjena

The Promise (2016) on IMDb

  Trajanje

2h 13min

  Zemlja / jezik

Španjolska, SAD / engleski, armenski, njemački, francuski

  Klasifikacija

  Režija

Terry George

  Scenarij

Terry George
Robin Swicor

  Produkcija

Mark Albela
Alison Beckett
Ian Bedford
Eric Esrailian
Carla Garapedian
Patricia L. Glaser
William Horberg
Kirk Kerkorian
Anthony Mandekic
Edward McGurn
Mike Medavoy
Denise O’Dell
Sheri Sani
Dan Taylor
Ralph Winter

  Glazba

Gabriel Yared

  Kinematografija

Javier Aguirresarobe
  Sinopsis

Iako carstva padaju, ljubav je vječna. Kada Michael (Oscar Isaac), briljantni student medicine, upozna Anu (Charlotte Le Bon), njihova zajednička armenska krv u njima pobudi privlačnost koja ubrzo preraste u ljubavno rivalstvo između Michaela i Aninog momka Chrisa (Christian Bale), poznatog američkog novinara koji je odlučan u tome da na vidjelo izbaci pravu političku istinu. I dok se Tursko carstvo raspada usred kaosa koji je donio rat, njihove sukobljene strasti morat će biti stavljene na čekanje, dok se udružuju kako bi svoje ljude sklonili na sigurno te i sami preživjeli. Film je režiran od strane oskarovca Terryja Georgea
  Trailer

  Glumac   Uloga
Oscar Isaac Mikael Boghosian
Charlotte Le Bon Ana Khesarian
Christian Bale Chris Myers
Daniel Giménez Cacho Reverend Dikran Antreassian
Shohreh Aghdashloo Marta Boghosian
Marwan Kenzari Emre Ogan
Angela Sarafyan Maral
Tom Hollander Garin
Numan Acar Mustafa
Igal Naor Mesrob
  Recenzija

Film sa veoma važnom tematikom prezentiran u izuzetno bogatom i pristupačnom formatu, “The Promise” je film koji želi podsjetiti svoju publiku na genocid armenskog naroda u ovoj emotivnoj i izuzetno dobro odglumljenoj povijesnoj drami. Mnogi trenuci u povijesti često se koriste kao tematika u filmovima, a najčešće se radi o onome najgorem što je čovječanstvo počinilo – strahote u Drugom svjetskom ratu, borba za građanska prava afroamerikanaca, te nedavni teroristički činovi islamskih ekstremista. No, jako malo puta filmovi su se odlučili posvetiti jednom od najvećih zločina 20. stoljeća – sustavnom genocidu armenskog naroda od strane Turskog carstva tokom 1915. godine.

Redatelj koji se ipak odlučio pričati o tome jest Terry George. Irski redatelj već se suočio sa sličnim materijalom u svom filmu “Hotel Rwanda”, no ovaj film ipak ne ostavlja toliko gadan okus u ustima kao taj. Ono što “The Promise” ima, s druge strane, jest pristupačnost koja će dopustiti mnogim ljudima da saznaju za jedan veoma važan i veoma zapostavljen trenutak u ne tako dalekoj prošlosti. Osim toga, on posjeduje i veliku dozu emotivnosti koja savršeno paše uz njegovu priču, te će zasigurno dirnuti u srce svakoga onoga tko ga odluči pogledati.

Uz sve to, film je također i veoma impresivno produciran i režiran od strane redatelja Georgea koji iskreno suosjeća sa svojim likovima i njihovom patnjom, a tu su i odlični nastupi glavnih glumaca, od kojih su neki dobitnici prestižnih hollywoodskih nagrada, a neki veterani međunarodne glumačke scene. Od svih njih, najviše se isticao Oscar Isaac, sa svojim Michaelom kojem je pružio nevjerojatno mnogo emocije i duše. Isaac je već bio blizu dobivanja Oscara, no pošto ovaj film nažalost nije ostvario zaslužene pohvale, ne vjerujemo da će ga dobiti za ovu ulogu, no sve je moguće…

Naravno, “The Promise” ima i nekoliko negativnih strana. Ljubavni trokut između glavnih likova nije toliko zanimljiv koliko je trebao biti, a iako su individualni nastupi glumaca odlični, njihova međusobna kemija svakako je mogla biti dosta bolja. Osim toga, smatramo da se redatelj mogao odlučiti i na nešto depresivnije vizuale, te više nasilja, kako bi dodatno pojačao utjecaj filma na gledatelje. Ipak živimo u dobu kada je “Game of Thrones” normalan i maloj djeci. No, i uz svoje nedostatke, “The Promise” postiže svoj cilj i pruža gledateljima edukativnu i relevatnu lekciju iz povijesti, onu kada je svijet odlučio zažmiriti na jedno oko i dopustiti da se izvede pokušaj uništenja jednog čitavog naroda.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični
Sortiraj