Menu

Their Finest (2016)

Bivša sekretarica biva angažirana kao scenaristica za propagandne filmove te postaje članicom velike produkcijske kuće dok se oko njih odvija vrhunac Drugog svjetskog rata.

  U kinima

Srbija07.09.2017.

  Ocjena

Their Finest (2016) on IMDb

  Trajanje

1h 57min

  Zemlja / jezik

UK, Švedska / engleski, mađarski

  Klasifikacija

  Režija

Lone Scherfig

  Scenarij

Gaby Chiappe
Lissa Evans

  Produkcija

Ivan Dunleavy
Finola Dwyer
Zygi Kamasa
Christine Langan
Richard Mansell
Robert Norris
Amanda Posey
Jim Spencer
Ed Wethered
Stephen Woolley

  Glazba

Rachel Portman

  Kinematografija

Sebastian Blenkov
  Sinopsis

London 1940. godine. Nacija je polako pokleknula pod ratnim okolnostima, stoga se britansko ministarstvo okreće propagandnim filmovima kako bi ojačaja moral. Shvativši da njihovim filmovima nedostaje “ženski dodir”, ministarstvo zapošljava Catrin Cole (Gemma Arterton) kao scenaristicu ženskog dijaloga. Iako njen muž umjetnik na njen posao gleda s visoka, Catrinin prirodan stav polako dovodi do toga da postane zapažena od strane scenarista Buckleyja (Sam Claflin). Catrin i Buckley odluče napraviti epski dugometražni film temeljen na događajima u mjestu Dunkirk. I dok oko njih padaju bombe, Catrin, Buckley i njihova ekipa odlaze snimiti film koji će osvojiti srca svih njihovih sunarodnjaka.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Gemma Arterton Catrin Cole
Sam Claflin Tom Buckley
Bill Nighy Ambrose Hilliard
Jack Huston Ellis Cole
Paul Ritter Raymond Parfitt
Rachael Stirling Phyl Moore
Richard E. Grant Roger Swain
Henry Goodman Gabriel Baker
Jake Lacy Carl Lundbeck
Jeremy Irons Secretary of War
  Recenzija

Vješto napisan, režiran i odglumljen, ovaj neobični britanski film priča priču koja će vas bez problema uvući sa svojim živopisnim likovima i originalnim mjestom radnje. Temeljen na stvarnim ljudima i događajima, on je također i veoma uvjerljiv u svojoj kombinaciji komedije i drame. Definitivno je riječ o još jednom veoma kvalitetnom filmu danskog redatelja Lonea Scherfiga (“An Education”).

Mjesto radnje je London tokom 1940-ih – ministarstvo informacija okupilo je tim koji je zadužen za snimanje propagandnih filmova koji bi trebali podići morala Britanaca. Catrin (Gemma Arterton) sekretarica je koja odjednom dobiva posao scenaristice, radeći rame uz rame sa Buckleyjem i Parfittom (Sam Claflin i Paul Ritter) u pisanju scenarija za veteranskog glumca Ambrosea (Bill Nighy). Kada Catrin otkrije priču o sestrama koje su sudjelovale u bitki kod Dunkirka, ona predloži taj događaj kao ideju za idući film, te ubrzo zajedno sa svojom ekipom odlazi snimiti film upravo o tome.

Scherfig film režira sa veoma laganim dodirom koji odlično u život donosi taj period, te se nikada ne zamara lošim stranama Engleske u ratu – on shvaća i priznaje stvarnost, no malo ju sabotira vedrim humorom i romantikom. Catrin ima muža umjetnika (Jack Huston) koji nije sretan sa njenim novim poslom, a film jasno daje do znanja da postoje određeni osjećaji između Catrin i Buckleyja. Scenarij Gaby Chiappe sve te elemente pažljivo kombinira u nešto što je naposlijetku veoma zabavna cjelina. Čak i Ambrosova sporedna priča puna je iznenađenja. Što se tiče glumaca, svaki od njih svoj lik preidvno utjelovljuje. Ovo je najbolji i najprirodniji nastup Gemme Arterton, a njena kemija sa Claflinom je veoma ugodna.

Ono što je zapravo najkvalitetniji dio ovog filma jest njegov osjećaj za detalje i pažnja koju im posvećuje, kao i otvorenost k tome da priča tu i tamo krene u totalno neočekivanom smjeru. Rezultat toga jest taj da je svaka scena napunjena značajnim podtekstom, te brojnim socijalnim komentarima koji nisu silom uvaljeni. Tema je naravno aktualna i dan danas, što dodatno ojačava dugotrajnost ovog djela. Drugim riječima, svakome toplo preporučujemo da pogleda “Their Finest” jer je uistinu veoma ugodno iznenađenje.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Povijesni Drame Komedije Avanture Trileri Biografije
Sortiraj