Menu

The Bleeder (2016)

Sportska drama inspirirana životom teškaškog boksera Chucka Wepnera koji je poslužio kao inspiracija za megapopularni serijal filmova “Rocky”.

  U kinima

Hrvatska24.08.2017.
Bosna i Hercegovina24.08.2017.

  Ocjena

The Bleeder (2016) on IMDb

  Trajanje

1h 38min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Philippe Falardeau

  Scenarij

Jeff Feuerzeig
Jerry Stahl
Michael Cristofer
Liev Schreiber

  Produkcija

Monika Bacardi
Lee Broda
Christa Campbell
Lati Grobman
Carl Hampe
Andrea Iervolino
Avi Lerner
Lonnie Ramati
Jeff Rice
Liev Schreiber
Steve Shapiro
Michael Tollin
Robert Van Norden

  Glazba

Corey Allen Jackson

  Kinematografija

Nicolas Bolduc
  Sinopsis

Chuck Wepner bio je ponos i dika mjesta Bayonne u New Jerseyju, kao čovjek koji je preživio petnaest rundi u ringu sa Muhammadom Alijem i poslužio kao inspiracija za serijal filmova o Rockyju Balboi. No, prije svega toga, Chuck Wepner bio je prodavač alkohola i otac sa veoma skromnom boksačkom karijerom. Njegov život promjenio se jedne noći u 1975. godini kada je odabran da se bori protiv Alija u visoko oglašavanom meču. Za njega je ovo označilo početak jedne uistinu lude vožnje, no što se dogodilo kada je njegovih pet minuta slave isteklo?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Elisabeth Moss Phyliss
Naomi Watts Linda
Liev Schreiber Chuck Wepner
Ron Perlman Al Braverman
Michael Rapaport John
Sadie Sink Kimberly Age 11
Morgan Spector Stallone
Pooch Hall Muhammad Ali
Jim Gaffigan John
Catherine Corcoran Sandy
  Recenzija

Ukoliko ste pratili boks tokom ’70-ih, ime Chucka Wepnera zasigurno vam zvuči poznato. On je čovjek kojem je uspjelo nokautirati Muhammada Alija, što je nakon toga platio sa 15 rundi mučenja. Ovaj biografski film Philippea Falardeaua fokusira se primarno na slavne dane Wepnera, sa nekoliko izleta u njegov raniji život u Bayonneu, te sadašnjost u istom tom mjestu. Najbolja kvaliteta ovog filma je to što se ne trudi napraviti nešto previše od svog glavnog lika. Iako će to nekima možda zasmetati, ovaj film barem je iskren, te nema problema s time da nam kaže kako Chuck zapravo nije bio ništa posebno.

Liev Schrieber veoma je uvjerljiv u ulozi Wepnera, te je uspješno obuhvatio fizički život boksača te ono što se zapravo odvija u njegovoj glavi. Elizabeth Moss također je veoma mnogo napravila sa svojom relativno ograničenom ulogom Wepnerove druge žene Phylliss. Nikada nije zabavno biti jedina odrasla osoba u vezi, a takva uloga svakako je nezahvalna za odglumiti, u usporedbi sa likom koji se bavi krvavim sportom, te uživa u drogama i seksu. Ipak, Moss je napravila snažnog lika koji priči daje dodatnu dozu realnosti. Michael Rapaport također je poslužio u tu svrhu, u još mnogo manjoj ulozi Wepnerovog brata, dok je Naomi Watts nevjerojatna u ulozi konobarice koja je uspjela Wepnera sagledati kao nešto mnogo više od njegovih mana.

“Chuck” nema toliko scena boksa koliko biste očekivali, a jednako tako nema niti nikakvih montaža treninga ili sličnog. To je znak da ovo nije toliko boksaški film koliko je zapravo portret osobe koja se nekoć bavila boksom, u specifičnom vremenu i na specifičnom mjestu. Chuck Wepner jednostavno je tip osobe koju biste lako mogli upoznati nakon nekoliko sati lutanja po New Jerseyju. Moglo bi se reći da je “Chuck” za Bayonne ono što je “Norman” za New York City – ne u smislu da ijedan od tih filmova u potpunosti prikazuje neku osobu ili kulturu, već da oba uspijevaju uhvatiti ključne momente određenog profila čovjeka.

Ovaj film započinje sa citatom koji se pripisuje Rockyju Balboi, što je veoma prigodan odabir pošto je Sylvester Stallone napisao scenarij za “Rockyja” nakon što je pogledao Wepnerov meč protiv Alija. Falardeau je u film ubacio i mnogobrojne arhivske snimke iz svijeta boksa, kao i klasične filmove o boksu, što sve skupa odaje dojam veoma bogato nastanjenog svijeta. “Chuck” je sniman u Bugarskoj, no to nikada ne bite rekli pošto su lokacije uistinu odlično odabrane, a produkcija na visokoj razini. Sve u svemu, za obožavatelje karakternih drama, ovo je jedna prava poslastica, no nemojte očekivati nešto u stilu “Rockyja”.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Povijesni
Sortiraj