Menu

The Monster (2016)

Majka i kćer moraju se suočiti sa zastrašujućim čudovištem nakon što im se pokvari auto na napuštenoj cesti.

  U kinima

Hrvatska15.06.2017.
Bosna i Hercegovina15.06.2017.

  Ocjena

 The Monster
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 31min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Bryan Bertino

  Scenarij

Bryan Bertino

  Produkcija

Bryan Bertino
Adrienne Biddle
Ali Brown
Jared Dominic Carnevale
Kerstin Emhoff
Aaron L. Ginsburg
William Green
Robert Menzies
J.E. Moore
Richard Suckle

  Glazba

tomandandy

  Kinematografija

Julie Kirkwood
  Sinopsis

Razvedena majka Kathy (Zoe Kazan) i njena tvrdoglava kćer moraju krenuti na iznenadni noćni put kako bi otišli u posjet djevojčinom ocu. Dok se voze kroz puste ceste po kišnoj noći, one odjednom dožive iznenadnu nesreću koja ih ostavi uznemirenima, no ne i ozlijeđenima. S druge strane, njihov auto je potpuno krepao, a dok ga se trude nekako popraviti, polako počnu shvaćati da nisu sasvim same na ovoj napuštenoj cesti – zastrašujuće zlo promatra ih iz obližnje šume, a ono ih neće tek tako pustiti da odu.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Zoe Kazan Kathy
Ella Ballentine Lizzy
Aaron Douglas Jesse
Christine Ebadi Leslie Williams
Marc Hickox John Brooks
Scott Speedman Roy
Chris Webb Monster
Meeko Wolf
  Recenzija

Ključ dobrog hororca nisu samo zastrašujuće scene, već i veoma dobar nastup glavnog glumca. Previše ovakvih filmova u sebi sadrži nedovoljno kvalitetne glumce, te se oslanjaju da će sami koncept filma biti dovoljno dobar da privuče gledatelje. No, ovaj film od redatelja i scenarista Bryana Bertina ima izvanredno dobru glavnu glumicu – Zoe Kazan. A ta činjenica ovaj film, koji je inače veoma standardnog koncepta, čini uistinu posebnim u odnosu na druge hororce.

Kazan glumi Kathy, alkoholičarku i verbalno nasilnu samohranu majku. Ona mnogo toga zamjera svojoj 10-godišnjoj kćeri Lizzy (Ella Ballentine), a i njena kćer gaji jednake osjećaje prema njoj. Preblago bi bilo njihov odnos nazvati disfunkcionalnim – netrpeljivost između njih dvije izuzetno je snažna. Jedne mračne, kišne noći, njih dvije voze se napuštenom cestom kako bi Kathy Lizzy ostavila kod njenog oca. Njihov auto naleti na vuka, te se zbog sudara pokvari. Pokušavajući ga nekako popraviti, Kathy i Lizzy ubrzo će svhatiti da se u obližnjoj šumi nalazi čudovište koje želi njihovu krv. Kathyjini majčinski instinkti se upale, te shvati da samo ona može spasiti svoju kćer od zvijeri.

Bertino u ovom filmu priča dva dijela priče istovremeno. Jedan dio, onaj u sadašnjosti, je priča o pokušaju preživljavanja i spašavanja od čudovišta – no, taj dio tu i tamo stane, te se prebacujemo na flashbackove iz prošlosti koji uključuju razne konflikte između Kathy i Lizzy. Njihovi najburniji trenuci dobivaju maksimalan fokus. Ovakav pristup stvara izuzetan kontrast koji nam dozvoljava da vidimo koliko zapravo majka može voljeti svoju kćer, unatoč burnoj prošlosti između njih dvije. U samom svom srcu, „The Monster“ nije toliko priča o čudovištu, već o bezuvjetnoj ljubavi. Zapravo, nije nimalo nerazumno reći da je samo čudovište metafora za probleme koji postoje između majke i kćeri.

Zoe Kazan, koju smo imali prilike gledati u „Some Girls“ i „Ruby Sparks“, ovoga puta pružila je uistinu odličan nastup, uvjerljivo glumeći Kathy i njenu neprilagođenu agresiju prema Lizzy. Veoma je jasno da se ova žena toliko srozala od alkohola i loših veza da je za svoju nesreću počela kriviti jedinu čistu osobu u svom životu. Kazan jednako dobro prikazuje i onu nježniju stranu Kathy koja se počne javljati kada se nađu u opasnosti od čudovišta. Suočena sa mogućnošću gubitka svoje kćeri, Kathyjina ljutnja nestaje, te ju zamjenjuje val suosjećanja. Ukratko – gluma Zoe Kazan ono je što čini ovaj film izvrsnim.

Što se tiče strašnih scena, „The Monster“ je dobro napravljen, no ipak predvidiv. Bez problema moći ćete pretpostaviti kada će čudovište iskočiti, te koji će ljudi koji su odlučili pomoći Kathy i Lizzy prvi biti pojedeni. Ipak, Bertino je sve scene izveo veoma efikasno i sa minimalnom količinom krvi. U konačnici, ovo je jedan od rijetkih horor filmova koji ima dušu, što ga apsolutno čini našom preporukom.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Fantazije Najnoviji traileri Drame Trileri Kriminalistički Preporuke
Sortiraj