Menu

My All-American (2015)

Freddie Steinmark, trener kojeg smatraju beznačajim suočava se s najvećim izazovom u svom životu vodeći svoju ekipu u šampionsku sezonu.

  Ocjena

 Courage
(2015) on IMDb

  Trajanje

1h 58min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Angelo Pizzo

  Scenarij

Angelo Pizzo
Jim Dent

  Produkcija

Michael Beugg
Ben Brigham
Kell Cahoon
Harold Carter
Jim Edsel
Tony Jones
Lawrence M. Kopeikin
Carl Mazzocone
Rob Roosa
Paul Schiff
Bryan Wagner
Paula Walter
Rusty Walter

  Glazba

John Paesano

  Kinematografija

Frank G. DeMarco
  Sinopsis

Freddie Steinmark više od svega na svijetu želi igrati američki nogomet. No, njega smatraju premalenim po uobičajnemi atletskim standardima, stoga ga njegov otac žestoko trenira, te Freddie uspije odigrati utakmicu na kojoj ga netko napokon primjeti – i to legendarni trener iz Teksasa, Darrell Royal. Dobivši stipendiju, Freddie odlazi u Austin sa svojom djevojkom Lindom, odlučan da se probije u glavnu momčad. Zajedno sa svojim starim kolegom Bobbyjem Mitchellom i novim prijateljem Jamesom Streetom, Freddie biva stavljen na veliku kušnju – uz gotovo nepodnošljive treninge. No, sve to rezultira dobrim utkamicama, i velikim uspjehom ekipe na ljestvicama. No, taman kada sve krene dobro, Freddie se ozlijedi, a doktori mu dijagnosticiraju nešto što će ga šokirati i predstaviti mu najveći izazov s kojim će se ikada suočiti.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Aaron Eckhart Coach Royal
Finn Wittrock Freddie Steinmark
Rett Terrell Bobby Mitchell
Michael Reilly Burke Fred Steinmark
Robin Tunney Gloria Steinmark
Sarah Bolger Linda Wheeler
Juston Street James Street
Donny Boaz Bill Bradley
Jordan Shipley Cotton Speyrer
Alex MacNicoll Mike Campbell
  Recenzija

Ovaj film temeljen je na istinitoj priči o Freddieju Steinmarku, pokojnoj srednješkolskoj nogometnoj zvijezdi iz Colorada, koji je igrao za Sveučilište u Texasu tokom turbulentnih 60-ih godina. Cijela priča uokvirena je od strane legendarnog teksaškog trenera Darrella Royaja (Aaron Eckhart), koji reporteru objašnjava zašto je Steinmark, koji nikada nije uspio doći do najvišeg nivoa nogometa, ipak bio najbolji igrač kojeg je ikada imao priliku trenirati.

Osim što je bio odličan na terenu, Steinmark je, sudeći po filmu, također bio i svetac koji je doticao živote mnogih ljudi gotovo svaki dan. U ovom filmu glumi ga Finn Wittrock, koji neodoljivo podsjeća na Matta Damona, te u njega ulijeva model čistog dobronamjernog džentlmena. On se srami alkohola i droge, ostaje vjeran svojoj srednješkolskoj ljubavi i pruža emocionalnu potporu svom cimeru i suigraču kada njegov brat pogine u Vijetnamskom ratu. Uz sve to, čak i ohrabruje svog trenera kada donese odluke s kojima se škola ne slaže. Naravno, sa takvim likom, očekujete da će mu se nešto gadno dogoditi. Upravo to i desi se kada se Steinmark ozlijedi, te mu doktori dijagnosticiraju kancerogeni tumor. No, sigurno dobro pretpostavljate – to našeg junaka neće spriječiti da i dalje igra nogomet.

Ako vam ovaj film zvuči kao još sentimentalnija verzija „Rudy“, to je zato što i ovaj film potječe iz scenarija sportsko-filmskog veterana Angela Pizza. Koristeći dirljivu biografiju Jim Denta „Courage Beyond the Game: The Freddie Steinmark Story“ kao svoj izvorni materijal, scenarist i redatelj Pizzo u ovom filmu naslagao je sve poznate elemente, od napetih nogometnih utakmica, do emocionalne glazbene podloge i nevjerojatno cjelovitih likova. Kada pričamo o sportskim filmovima, „My All American“ definitivno je diskografija najvećih hitova.

Film nas također pokušava uputiti k religioznosti, podsjećajući nas na to da je Steinmark također bio i Katolik koji je redovito pohađao misu, te se molio Bogu kada bi stvari krenule po zlu. No Pizzo nije suviše agresivan u predstavljanju ove Steinmarkove strane. On je ipak veću težinu posvetio čovjeku koji je svojom snagom volje uspio stisnuti zube i nadvladati bol, te postigao ono što je uistinu želio. Bog mu je možda bio zvijezda vodilja, no čovjek je taj koji je ustao na noge i ostvario svoju sudbinu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Drame Trileri Serije Kriminalistički Preporuke Akcije
Sortiraj