Menu

American Pastoral (2016)

Priča o djelima bostonskog policajca Eda Davisa koji su se odvijali uoči bostonskog napada 2013.g. i nakon njega, koja uključuje lov na počinitelje ovog groznog terorističkog čina.

  U kinima

Srbija23.03.2017.
Hrvatska30.03.2017.

  Ocjena

 American Pastoral
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 48min

  Zemlja / jezik

SAD, Kong Kong / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Ewan McGregor

  Scenarij

Philip Roth
John Romano

  Produkcija

Andre Lamal
Gary Lucchesi
Terry McKay
Eric Reid
Tom Rosenberg
Zane Weiner

  Glazba

Alexandre Desplat

  Kinematografija

Martin Ruhe
  Sinopsis

Seymour “Swede” Levov (Ewan McGregor), nekoć legendarni srednjoškolski sportaš, sada je uspješan biznismen oženjen sa Dawn (Jennifer Connelly), bivšom kraljicom natjecanja u ljepoti. No, u njihovom životu polako se počinju dešavati promjene koje će im zauvijek promjeniti život. Kada njegova voljena kćer tinejdžerka, Merry (Dakota Fanning) nestane nakon što je optužena za počinjavanje nasilnog djela, Swede se posveti tome da ju pronađe i ponovno ujedini svoju obitelj. No, ono što će ubrzo otkriti potrest će ga do same srži, te prisiliti da zaviri ispod površine i suoči se sa kaosom koji oblikuje svijet oko njega.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Ewan McGregor Swede Levov
Jennifer Connelly Dawn Levov
Dakota Fanning Merry Levov
Peter Riegert Lou Levov
Rupert Evans Jerry Levov
Uzo Aduba Vicky
Molly Parker Sheila Smith
Valorie Curry Rita Cohen
Hannah Nordberg Merry Levov (12 Years Old)
Julia Silverman Sylvia Levov
  Recenzija

Ewan McGregor proglašen je nesposobnim da adaptira djelo Philipa Rotha u Americi. No, njegov redateljski prvijenac veoma je pomno napravljen, te nabijen emocijama za koje je zaslužan jedan od njegovih najboljih nastupa ikada. U ulozi Seymora “Swedea” Levova, on je pravi židovsko-američki junak, koji živi američkim snom tokom 1950-ih, sve dok ne dođu ’60-e i sruše sve njegove snove. Njegova voljena kćer Merry glavni je faktor ovog raspada, u jednostranom ratu generacija kojeg ovog puta gledamo kroz oči uštogljenih roditelja. McGregor, koji je ovdje mnogo nježniji umjetnik od Rotha, jako mnogo drži do veze između oca i kćeri, te se u filmu mnogo više ocrtavaju njegovi roditeljski osjećaji.

Scenarij Johna Romanoa uvelike je pojednostavnio Rothov originalni roman, izbacujući mnogo ključnih incidenata i sporednih likova. No, bez obzira na to, film slijedi glavnu priču knjige prilično dobro. Jedna od glavnih poanta jest ta da je “Swede” naprosto veoma mlak i neprimjetan, te da nema gotovo nikakve emocije – ili kako je to Roth rekao, on je “utjelovljenje ničega”. Filmska ekipa uvelike se potrudila njegov život prikazati što je više idilično moguće. On i njegova žena doimaju se kao savršeni par, koji žive u svijetu sa razglednice. Jedino njihova glasna kćer i njeni problemi u ponašanju predstavljaju problem.

Swede, kojeg glumi McGregor, nema dovoljno mašte i zlobe kako bi se sam ponašao loše. Jedan od Merrynih anarhističkih prijateljica pokuša ga izazvati i ponuditi mu se u hotelu, no sasvim je protiv njegovih moralnih načela da prevari svoju ženu. Sve preko njega jednostavno samo prolazi. On se možda prema crncima ponaša ljubazno, no nije nimalo svjestan o rasnim problemima i zašto su diljem zemlje održani razni prosvjedi, koji uključuju i nasilje. On je toliko bezdušan da čak i sami film ponekad riskira postati bezdušan zbog toga. U njegovoj samoj srži uvelike se osjeća nedostatak duha. Nasreću, ženski likovi u filmu pružaju pregršt emocija i strasti, a posebice Dakota Fanning koja je uistinu odlična.

Očito je da je u redateljskoj ulozi Ewan McGregor uživao raditi sa glumcima. On je Connelly, Fanning i ostalima dao savršenu priliku da pokažu i mračne, kontradiktorne strane svojih likova, što drugi redatelji vjerojatno ne bi dozvolili. Također, mnogo bitnih scena odrađeno je sa velikom dozom suptilnosti i delikatnosti, što nam je veoma drago za vidjeti, te upućuje na to da bi McGregor mogao biti itekako kvalitetan redatelj. U konačnici, ovaj film nije niti blizu dobar koliko i knjiga po kojoj je napravljen, no definitivno ga vrijedi pogledati zbog nekih odličnih nastupa, te jednog dobrog nostalgičnog povratka u Ameriku kakva je bila 1960-ih.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Drame Trileri Serije Komedije Kriminalistički Preporuke
Sortiraj