Menu

Personal Shopper (2016)

Osobna nabavljačica iz Pariza odbija napustiti grad sve dok ne stupi u kontakt sa svojim bratom blizancem koji je tamo preminuo. No, njen život ubrzo postaje znantno zakompliciranijim.

  U kinima

Hrvatska01.06.2017.

  Ocjena

 Personal Shopper
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 45min

  Zemlja / jezik

Francuska, Njemačka / engleski, francuski, švedski

  Klasifikacija

  Režija

Olivier Assayas

  Scenarij

Olivier Assayas

  Produkcija

Sylvie Barthet
Artemio Benki
Fabian Gasmia
Charles Gillibert
Christopher Granier-Deferre
Genevieve Lemal
Petra Oplatkova
Olivier Père

  Kinematografija

Yorick Le Saux
  Sinopsis

Oliver Assayas, međunarodno priznati redatelj filmova “Clouds of Sils Maria” i “Summer Hours”, vraća se na scenu s ovom nadnaravnom i misterioznom pričom o duhovima u kojoj glavnu ulogu glumi Kristen Stewart kao visoka modna osobna nabavljačica poznatim zvijezdama koja je ujedno i duhovni medij. Žaleći za nedavnom smrti svog brata blizanca, ona konstantno luta po njegovom domu u Parizu, odlučna da na bilo koji način s njime stupi u kontakt. No, nakon jedne sudbonosne poruke, njen život postaje mnogo mračniji i kompliciraniji.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Kristen Stewart Maureen Cartwright
Lars Eidinger Ingo
Sigrid Bouaziz Lara
Anders Danielsen Lie Erwin
Ty Olwin Gary
Hammou Graïa Police Officer
Nora von Waldstätten Kyra
Benjamin Biolay Victor Hugo
Audrey Bonnet Cassandre
Pascal Rambert Jérôme
  Recenzija

Jedna od stvari kojima nas Kristen Stewart može naučiti definitivno jest kako to izgleda kada se zaderemo u ništavilo – što očekujemo da će se dogoditi, zašto to radimo, te i sama činjenica da upravo to i radimo – mogla bi biti najiznenađujuća. Dobrodošli u film “Personal Shopper”, film o duhovima koji je prepun progonjenja, a i koji će vas proganjati još dugo nakon što ga pogledate.

Ponovno ujedinjujući Stewart sa redateljem filma “Clouds of Sils Maria”, Olivierom Assazasom, ovo je film koji iskorištava maksimum minimalističkog glumačkog stila koji Kristen posjeduje. Bivša zvijezda “Twilighta” svakako je poznato lice, no često je kritizirana zbog svojeg načina glume koji se većinom sastoji od buljenja u jednu točku, kao tele u šarena vrata. No u vremenu u kojem većina ljiudi satima bulji u svoje mobitele čekajući da dobiju poruku, nismo li i svi ostali upravo takvi?

Ovoga puta Stewart je uistinu jedna od nas – ometena i odvojena od svijeta, zalijepljena za svoj mobitel, dok čeka i pita se što slijedi iduće. Njen lik Maureen, duhovni medij koji radi kao asistentica poznatoj starleti, provodi mnogo vremena dopisujući se sa misterioznim brojem, odgovarajući na pitanja i polako otkrivajući sve svoje tajne. Istovremeno, ona pokušava i dospjeti do svog nedavno preminulog brata blizanca, koji je umro od iste bolesti od koje ona trenutno boluje.

Sa raznolikim filmovima u svojoj dugogodišnjoj karijeri, scenarist i redatelj Assayas uistinu je postao majstor koji bez problema zna dočarati detalje i nepoznanice života. Ipak, bez obzira koliko ovaj film bio dobro snimljen, tempiran i strukturiran, on bi bio mnogo slabiji bez svoje glavne glumice. Stewart je naprosto savršeno pogođena u ulozi koju je Assayas napisao specifično za nju. Njene manire, njena smotanost i žudba, dok pokušava doći do svog egzitencijalnog razloga koji će nas sve preplašiti, glavni su razlog zašto ovaj film tako dobro funkcionira.

U konačnici, “Personal Shopper” je atmosferski, enigmatični horor film koji se odvija malo po malo. No, on nije samo to. On je također i veoma dobar portret toga koliko je teško podnostiti svakodnevne zadatke dok žalimo za nekim, čak i ako radimo naizgled glamurozan posao. I kao posljednje, ovaj film u veoma dobar kontrast stavlja fizičku smrtnost i vječni virtualni svijet. A kada sve ovo spojimo u jedno, dobivamo uistinu odličan film koji demonstrira kako je moderan život zapravo postao konverzacija s digitalnim duhovima. A to je ono što je možda najstrašnije od svega.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj