Menu

(500) Days of Summer (2009)

Priča o neobičnoj ljubavi jednog mladića koji, unatoč tome što živi u ovome ciničnom modernom svijetu, i dalje vjeruje u pojam suđene, u zvijezdama zapisane ljubavi. Njegova djevojka Summer u to ni najmanje ne vjeruje.

  Ocjena

 500 Days of Summer
(2009) on IMDb

  Trajanje

1h 35 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Marc Webb

  Scenarij

Scott Neustadter
Michael H. Weber

  Produkcija

Veronica Brooks
Scott Hyman
Mason Novick
Jessica Tuchinsky
Mark Waters
Steven J. Wolfe

  Glazba

Mychael Danna
Rob Simonsen

  Kinematografija

Eric Steelberg
  Sinopsis

Joseph Gordon-Levitt i Zooey Deschanel glume u ovoj uvrnutoj, nelinearnoj romantičnoj komediji o čovjeku koji se ludo zaljubi u ženu koja ne vjeruje u ljubav. Tom (Gordon-Levitt) je arhitekt u usponu koji trenutno zarađuje kao pisac čestitki. Nakon što upoznaje predivnu novu tajnicu svog šefa Summer (Deschanel), Tom otkrije da njih dvoje imaju mnogo toga zajedničkoga, unatoč činjenici da je ona naizgled van njegove lige. Za početak, oboje obožavaju bend The Smiths, te su oboje ljubitelji nadrealističke umjetnice Magritte. Ubrzo nakon njihovog upoznavanja, Tom se zaljubi u nju, te mu se Summer stalno mota po mislima. Tom duboko vjeruje u koncept srodnih duša, a sada se čini kako je napokon pronašao svoju. Nažalost, Summer pravu ljubav doživljava kao pojam iz bajki, te ne traži romansu. Neumoran i odlučan da Summer dokaže kako je u krivu, Tom skuplja svu svoju snagu i hrabrost kako bi osvojio Summer i pokazao joj kako je njihova ljubav ono pravo.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Joseph Gordon-Levitt Tom
Zooey Deschanel Summer
Geoffrey Arend McKenzie
Chloë Grace Moretz Rachel
Matthew Gray Gubler Paul
Clark Gregg Vance
Patricia Belcher Millie
Rachel Boston Alison
Minka Kelly Autumn
Charles Walker Milliein novi muž
  Recenzija

500 Days of summer je filmski ekvivalent pjesmi, točnije pjesmi Belle And Sebastian – samosvjesno živahan, uvrnut, no nadahnut i pun neodoljivih dijelova. Film se doima kao kompilacija razgovora koji u drugim romantičnim komedijama uopće ne bi došli do izražaja. Lišen klišeja, to je film o uzbuđenju koje doživiš kada shvatiš da cura koja ti se sviđa voli isti bend kao i ti (u ovom slučaju to su The Smiths), o radosti koju ti donose odlasci u Ikeu, te ispraznosti koju osjećaš kada ideš na spojeve prije nego prežališ svoju bivšu.

Film veoma vješto skakuće kroz ovakve trenutke, u nasumičnom redoslijedu, dovodeći u konflikt dobra i loša vremena, te na taj način emocionalno veže svoje gledatelje. Genijalni scenarij Scotta Neudstadtera i Micheala H. Webers vješto je pretvoren u filmsko djelo od strane redatelja pop reklama Marca Webba, koji je u ovom filmu iskoristio nekoliko metoda i tehnika snimanja upravo iz reklama, no nažalost ne funkcioniraju uvijek baš najbolje.

Ali, iako nešto ne uspije, iza ugla vas čeka neka smiješna dosjetka ili referenca na Han Soloa, koja instantno popravi dojam. Gordon-Levitt uspješno glumi šarmantnog nepopravljivog romantika, koji registrira svaki gram nade, ali mu njegovo štrebersko ponašanje ne dozvoljava da pokaže radost ili mržnju.

Deschanel je i prije utjelovljavala enigmatske likove (Yes Man i Gigantic), no ovoga puta dodala je još i malu dozu melankolije. Sve u svemu, film je uvelike sličan pravoj ljubavi – veličanstveno nepredvidljiv, nevjerojatno svjež, te se nakon njega osjećaš kao da si napušen.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Kriminalistički Najnoviji traileri Akcije Domaći filmovi Horori Komedije
Sortiraj