Menu

Zg80 (2016)

Akcijska komedija koja na humorističan način priča priču o subkulturi navijača, te o društvu i problemima koje su okupirali mladež u predratnoj Jugoslaviji.

  Ocjena

 Zg80
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 30min

  Zemlja / jezik

Hrvatska / hrvatski

  Klasifikacija

  Režija

Igor Šeregi

  Scenarij

Ivo Balenović
Robert Cukina

  Produkcija

Tiha Gudac
Nenad Veličković
Tomislav Vujić
Ljubo Zdjelarević

  Kinematografija

Sven Pepeonik
  Sinopsis

ZG80 svojevrstan je prednastavak filma Metastaze Branka Schmidta. Prednastavak zato što se u filmu pojavljuje lik Krpe kojeg je u Metastazama sjajno utjelovio Rene Bitorajac. Renea ćemo ponovno uživati gledati na velikom ekranu i to u ulozi mlađeg Krpe. U filmu se susrećemo i s drugim poznatim likovima poput Kize i Deje, a ZG80 vraća nas na sam početak njihove priče i ulazi u motivaciju koja stoji iza njihovog djelovanja u kontekstu predratne Jugoslavije. Ova akcijska komedija prati grupu navijača Bad Blue Boysa’ koji odlaze na utakmicu između NK Dinamo i FK Crvena Zvezda gdje ih očekuju njihovi tadašnji najveći rivali – Delije. Utakmica pokreće niz događaja koji dovode do pravog navijačkog rata na ulicama Beograda. Impresivna glumačka ekipa sjajno je uprizorila autentičan, neuljepšan navijački duh i vrijeme u kojem se radnja filma događa. Mnogi od likova u filmu inspirirani su stvarnim legendama Bad Blue Boysa.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Rene Bitorajac Krpa
Marko Cindrić Kizo
Filip Detelić Buba
Mijo Jurišić Ico
Matija Kačan Fićo
Monika Kiš Filozofkinja
Domagoj Mrkonjić Žuti
Mario Petreković Zvonkec
  Recenzija

Ovaj novi film redatelja Igora Šeregija jedan je od rijetkih domaćih filmova u kojem se glavni likovi doimaju potpuno autentično i prirodno – nema tu nimalo pristojnosti niti političke korektnosti, likovi psuju, opijaju se, drogairaju, te tuku kad god stignu. Mnoge ljude ovo će vjerojatno zasmetati, no oni moraju shvatiti da je ovdje fokus na veoma ekstremnoj subkulturi koja je prikazana prilično autentično. Redatelj i filmska ekipa odlučili su ovaj film strpati među žanr akcijskih komedija, a iako ima mnogo provokativnih šala, navijačkih zafrkancija i drugih duhovitih trenutaka, njegov humor definitivno se neće svidjeti svima. Mnogo toga veoma je sirovo, puno psovki i plod onog vremena. Jednako tako prikazane su i scene tučnjave, stoga također valja upozoriti one gledatelje koji ne vole baš previše nasilja.

Iako je film označen kao akcijska komedija, redatelj Šeregi nije se libio dati svoj komentar vremena u kojem se radnja filma odvija. Jugoslavija je pred svojim konačnim raspadom – drug Tito i njegovo posljednje počivalište predmet je sprdnje novih, mladih generacija. Jedini tko zna kako riješiti probleme jest zastavnik JNA, partizanovac i ljubitelj Vesne Zmijanac koji odlučuje demonstrirati kako se smiruju navijački ispadi. Stvarnost onog vremena bila je ta da su se na radiju bez problema puštale pjesme koje su propagirale bratstvo i jedinstvo, dok su se u stvarnosti “braća” mrzila i pokušavala ubiti.

Iako ovaj film nema glavnog lika, u prvi plan ipak je stavljen Krpa (Rene Bitorajac). On je, kao i u Metastazama, nasilan, nabrijan i spreman na provokaciju, no ipak je manje lud nego u već spomenutom filmu, što daje naslutiti da je svoj konačni slom doživio tek tokom Domovinskog rata. Naravno, fenomenalnom Bitorajcu ova uloga paše kao savršeni par rukavica, te ga je uistinu gušt gledati svake sekunde koju provede pred kamerom. Ostatak glumačke ekipe također je veoma solidan, a valja spomenuti da su srpski glumci u dosta dijelova uspjeli nadjačati hrvatske. U konačnici, “ZG80” je prilično nasilna, žestoka, ali i veoma duhovita i zabavna navijačka priča, koja sadrži veoma vrijedan komentar o nekdašnjem društvu i stanju u državi. Svakako preporučamo da ga pogledate u dobrom društvu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Animirani Drame Kriminalistički Romantični
Sortiraj