Menu

The Salesman (2016)

Ovaj film priča je o paru čiji odnos postaje sve gori tokom njihovog nastupa u predstavi Arthura Millera “Death of a Salesman”.

  U kinima

Hrvatska23.03.2017.

  Ocjena

 The Salesman
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 5min

  Zemlja / jezik

Iran, Francuska / perzijski, engleski

  Klasifikacija

  Režija

Asghar Farhadi

  Scenarij

Asghar Farhadi

  Produkcija

Asghar Farhadi
Alexandre Mallet-Guy
Olivier Père

  Glazba

Sattar Oraki

  Kinematografija

Hossein Jafarian
  Sinopsis

Prisiljeni da napuste svoju ruševnu kuću, Ranaa i Emad, iranski par glumaca koji vježbaju za predstavu Arthura Millera “Death of a Salesman”, iznajmljuju novi stan od jednog svojeg kolege. Neupoznati sa činjenicom da je prošli stanovnik bila žena lošeg glasa koja je imala mnoštvo klijenata, oni se usele u stan. No, lošim slijedom događaja jedan od klijenata posjeti stan jedne noći dok je Ranaa sama i kupa se, a ono što uslijedi nakon toga uzdrmat će živote i vezu ovog mirnog para.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Taraneh Alidoosti Rana Etesami
Shahab Hosseini Emad Etesami
Babak Karimi Babak
Farid Sajjadi Hosseini Naser
Mina Sadati Sanam
Mojtaba Pirzadeh Majid
Emad Emami Ali
Mehdi Koushki Siavash
Sam Valipour Sadra
Maral Bani Adam Kati
  Recenzija

Iranski redatelj i scenarist Asghar Farhadi nedavno je osvojio Oscara za najbolji strani film, zahvaljujući ovom uratku, koji je još jedan u nizu njegovih poznatih socijalnih trilera. Njegov najbolji film, “A Separation”, također je nagrađen Oscarom prije pet godina. Zajedno sa “Together with The Past” i “About Elly”, ova četiri filma čine nevjerojatno kvalitetan opus. Farhadi je bez sumnje jedan od najboljih, najdinamičnijih i najkvalitetnijih autora koji radi u modernoj kinematografiji.

Tema koja govori o tome kako je biti glumac u Teheranu direktno je adresirana u ovom filmu, u kojem glume Shahab Hosseini i Taraneh Alidoosti u ulogama Emada i Rane Etesami, koji također glume i Willyja i Lindu Loman u adaptaciji kazališne predstave Arthura Millera “Death od a Salesman” u Teheranu. Na početku filma, tokom posljednjih tjedana priprema za nastup, oni se moraju odseliti iz svoje stare zgrade zbog oronulosti – selidbu moraju obaviti brzo, te uzimaju prvi stan koji uspiju pronaći, ne znajući da on ima prilično gadnu povijest. Kada se ta povijest umiješa u njihove trenutne živote, ovaj film postaje pravi pravcati triler, a kao što je već i slučaj sa Farhadijefilm filmovima, dobivamo pregršt emocija.

Glavni glumac Hosseini ove godine dobio je nagradu za najboljeg glumca u Cannesu, za ovaj film, te ju je uistinu zaslužio – on je ovdje pružio nastup vrijedan svjetskih anala. Alidoosti, koja je također veoma dobro odglumila svoju ulogu, ovdje je imala priliku biti mnogo slobodnija sa svojim emocijama, iako ih njena uloga može izreći samo dok je na pozornici u ulozi Linde Loman. Same scene iz predstave uistinu su odlične, te nema sumnje da ovaj bračni par uistinu zna kako glumiti. Iako ovaj Farhadijev film nema toliko sporednih uloga kao njegovi drugi uratci, valja spomenuti kako su svi sporedni glumci također odradili odličan posao. Farhadi cijelo vrijeme zahtijeva realizam, a svi glumci uspjeli su ga pružiti.

Unatoč ponekim elementima priče koji ovaj film guraju mnogo više u teritorij trilera nego što je to bio slučaj kod “A Separation” ili “The Past, ovaj film na neki način ipak je mnogo manji i intimniji. Rekli bismo da je možda najsličniji Farhadijevom filmu “About Elly”, iako je očito mnogo odrasliji film sa mnogo odraslijim likovima i odraslijim problemima. Od sva njegova četiri filma, ovaj ne bismo nazvali njegovim najboljim, no svakako je bolji od barem 80% filmova koje dobivamo iz Hollywooda. U svakom slučaju, ako možete, pogledajte ga, a ako niste gledali niti jedan drugi Fahradijev film, ispravite tu pogrešku i pogledajte ih sve.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Komedije Romantični Sport
Sortiraj