Menu

Split (2016)

Nakon što tri djevojke bivaju otete od strane čovjeka koji ima 24 različitih osobnosti, one moraju pronaći one koje će im pomoći da pobjegnu i prežive.

  U kinima

Hrvatska26.01.2017.
Bosna i Hercegovina26.01.2017.
Srbija16.02.2017.

  Ocjena

 Split
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 57min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

M. Night Shyamalan

  Scenarij

M. Night Shyamalan

  Produkcija

Marc Bienstock
Jason Blum
Kevin Scott Frakes
Buddy Patrick
Ashwin Rajan
Steven Schneider
M. Night Shyamalan

  Glazba

West Dylan Thordson

  Kinematografija

Mike Gioulakis
  Sinopsis

Iako je Kevin (James McAvoy) svojoj dugogodišnjoj psihijatrici, Dr. Fletcher (Betty Buckley) jasno pokazao svojih 23 različitih osobnosti, duboko u njemu postoji još jedna, koja će se ubrzo početi manifestirati i preuzeti sve ostale. Zaposjednut idejom da otme tri tinejdžerice koje predvodi prkosna i ekstovertirana Casey (Anya Taylor-Joy), Kevin će se ubrzo naći u pravom ratu za opstanak među svim svojim osobnostima – kao i ljudima koji se nalaze oko njega – kada se zidovi njegovog uma počnu urušavati.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Anya Taylor-Joy Casey
James McAvoy Kevin
Haley Lu Richardson Claire
Kim Director Hannah
Jessica Sula Marcia
Bad William Henke Uncle John
Betty Buckley Dr. Fletcher
Lyne Renee Academic Moderator
Maria Breyman High-School Student
Jalina Mercado Zoo Goer
  Recenzija

M. Night Shyamalan uistinu iza sebe ima unikatnu karijeru. Nakon ogromnih uspjeha njegovih filmova “The Sixth Sense”, “Unbreakable” i “Signs”, činilo se kako će ovaj čovjek postati jedan od najboljih redatelja na svijetu. No, nakon toga su uslijedili “The Happening”, “Lady in the Water”, “The Last Airbender” i “After Earth”. Sa toliko mnogo razočaravjućih flmova, bilo je osvježavajuće napokon vidjeti jedan njegov manji film, kakav je bio “The Visit”. Ovakav pristup mnogo mu je bolje odgovarao od velikih hollywoodskih blockbustera. Možda nije bio potpuni povratak formi, no zasigurno je bio korak u pravom smjeru. A hvala bogu, i ovaj njegov novi film, “Split”, nastavlja istim putem.

U usporedbi sa drugim Shyamalanovim djelima, “Split” posjeduje određenu dozu sigurnosti. Ovo je veoma uvrnuta priča, koja nas lagano podsjeća na Briana De Palmu i njegov “Dressed to Kill”. Film je u potpunosti triler, bez ikakvog ubacivanja drugih žanrova, no ipak sadrži malenu dozu humora, koji većinom proizlazi iz nastupa Jamesa McAvoya. Također, imamo i prilično nebitnu sporednu priču koja uključuje njegovu psihijatricu Dr. Fletcher (koju glumi veteranka Betty Buckley). Imajući na umu da se većina filma odvija u jednoj sobi, priča funkcionira prilično dobro. Ovo je svakako jedan veoma kvalitetno snimljen film koji uspijeva stvari održati napetima, a to je sve prikazano putem Shyamalanovih vizuala.

Ipak, najveće zasluge za odličnost ovog filma treba dati Jamesu McAvoyu. Ovaj glumac ozbiljno je shvatio svoj materijal te uspio izgraditi impresivnog lika, iako je priča moramo priznati prilično bizarna. Ne bismo vam željeli previše otkriti o tome što je sve njegov lik i koje je sve stvari spreman učiniti, no moramo vas upozoriti da trailer za ovaj film otkriva mnogo više nego što bi neki od vas možda željeli znati prije gledanja filma. Sve u svemu, uloga je veoma riskantna, te je mogla biti prava katastrofa da je predana nekome sa manjim talentom. No, McAvoy je bez problema unio veliku dozu napetosti i straha ovom misterioznom čovjeku, koji je jednog trenutka nevin, a drugog apsolutno zastrašujuć.

U konačnici, “Split” je defintivino još jedan korak u pravom smjeru za M. Nighta Shyamalana. Njegov novi film u sebi sadrži odličnu energiju koja je nedostajala njegovim mnogim ranijim filmovima. Većina te energije dolazi od strane odličnog glavnog glumca, Jamesa McAvoya, koji je ovaj film uspio podići na mnogo veću razinu nego što bi se dalo naslutiti. Iako ova triler priča možda nije toliko dobra kao “The Sixth Sense”, svejedno čini veoma zabavan film koji se na trenutke doima mnogo inteligentnijim nego što zapravo jest. Ako ste se poželjeli malo strave i napetosti, sa odličnim glumačkim nastupima, ovo je definitivno film koji bismo vam preporučili.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Kriminalistički Horori Fantazije
Sortiraj