Menu

Haunter (2013)

Duh tinejđerke koja je umrla prije puno godina, ulazi u svijet živih kako bi spasila nekoga tko dijeli istu sudbinu kao ona.

  Ocjena

 Haunter
(2013) on IMDb

  Trajanje

1h 37 min

  Zemlja / jezik

Kanada, Francuska / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Vincenzo Natali

  Scenarij

Brian King

  Produkcija

Steven Hoban
Vincent Maraval
Vincenzo Natali
Derek Rappaport
John Raymonds
Mark Smith

  Glazba

Alex Khaskin

  Kinematografija

Jon Joffin
  Sinopsis

Lisi Johnson je jedan dan pred svojim šesnaestim rođendanom. A biti će sama zauvijek. Ona i njena obitelj su mrtvi i osuđeni da ponavljaju taj sudbonosni posljednji dan prije nego što su bili ubijeni 1988.g. Samo što se Lisa „probudila“ i shvaća što se događa. Ona počinje osjećati kao da je progonjena, no „duh“ je zapravo Olivia, djevojka koja živi u istoj kući u sadašnjosti sa svojom obitelji. Uz njenu pomoć, Lisa shvati da je kuća nekoć pripadala serijskom ubojici koji je otimao tinejdžerice i spaljivao njihove ostatke. Kada je umro, postao je Haunter – moćni zli duh koji ima mogućnost opsjedati žive.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Abigail Breslin Lisa
Peter Outerbridge Bruce
Michelle Nolden Carol
Stephen McHattie Pale Man
Peter DaCunha Robbie
Samantha Weinstein Frances
Eleanor Zichy Olivia
David Hewlett Olivia's Father
Sarah Manninen Olivia's Mother
Martine Campbell Olivia's Sister
  Recenzija

Vrijeme je fluidna stvar u ovom atmosferskom horor filmu, no ipak je smješten većinom u 1988.g. Dan je prije Lisinog rođendana. Lisa (Abigail Breslin) i njena obična obitelj – majka (Michelle Nolden), otac (Peter Outerbridge) i mlađi brat Robbie (Peter DaCunha) – osuđeni su proživaljvati taj dan iznova. Samo što je Lisa jedina koja to i shvaća, kao i činjenicu da su zapravo svi mrtvi.

Ove činjenice otkrivene su veoma brzo u „Haunteru“, starinjskoj priči o duhovima, redatelja Vincenza Natalija. Njegovi najpoznatiji filmovi „Cube“ i „Spice“, bili su mnogo nasilniji i napetiji od ovoga, koji je jedan od onih hororaca gdje ne vidimo mnogo krvi i mesa. Priča, napisana od Briana Kinga, odvija se isključivo iz Lisine perspektive dok pokušava uspostaviti kontakt sa drugom stranom, dok joj se suprotstavlja misteriozan čovjek koji ju upozorava kako će njene akcije rezultirati velikim posljedicama.

Iako počinje pomalo čudno, priča se ubrzo rasprši na nove smjerove, te postaje mnogo manje derivativna. Lisa otkriva anomalije koje i gledatelje interesiraju jednako kao i nju – nestali veš u perilici, Robbijev nevidljivi prijatelj, novopečena ovisnost njenog tate o cigaretama i slično. Tu se radi o nečem mnogo većem nego o tome da se njena obitelj jednostavno treba pomiriti sa time što im se dogodilo.

Šesnaestogodišnja Breslin odlična je u glavnoj ulozi, te bez problema nosi cijeli film na svojim leđima, uz pomoć Stephena McHattieja, poznatog glumca koji još nikada nije bio ovako strašan. Iako rasplet filma možda neće biti po svačijem ukusu, definitivno bismo preporučili „Haunera“ svima onima koji vole malo drugačije horor filmove.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Horori Fantazije SF-ovi Trileri Drame Komedije
Sortiraj