Menu

Get Out (2017)

Mladi afroamerikanac odluči sa svojom bijelom djevojkom otići na njeno misteriozno obiteljsko imanje.

  U kinima

Hrvatska27.04.2017.

  Ocjena

 Get Out
(2017) on IMDb

  Trajanje

1h 43min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Jordan Peele

  Scenarij

Jordan Peele

  Produkcija

Jason Blum
Phllip Dawe
Gerard DiNardi
Edward H. Hamm Jr.
Raymond Mansfield
Sean McKittrick
Shaun Redick
Couper Samuelson
Beatriz Sequeira

  Glazba

Michael Abels

  Kinematografija

Toby Oliver
  Sinopsis

Sada kada su Chris (Daniel Kaluuya) i njegova djevojka Rose (Allison Williams) napokon došli do one razine u svojoj vezi u kojoj upoznaju svoje roditelje, ona ga pozove da provede vikend sa njom i njenim roditeljima Missy (Catherine Kenner) i Deanom (Bradley Whitford) na njihovom obiteljskom imanju. U početku, Chris protumači suviše pristojno ponašanje njenih roditelja kao njihov nervozni pokušaj da izađu na kraj sa činjenicom da im je kćer u međurasnoj vezi, no kako vikend odmiče kraju, brojni sablasni događaji dovedu ga do istine koju nikada nije mogao zamisliti niti u najluđoj mašti.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Allison Williams Rose
Daniel Kaluuya Chris
Catherine Keener Missy
Bradley Whitford Dean
Erika Alexander Detective Latoya
Betty Gabriel Georgina
Lyle Brocato Richard Shaw
Jeronimo Spinx Detective Drake
Marcus Henderson Walter
Ashley LeConte Campbell Lisa Deets
  Recenzija

“Get Out” je dugometražni film čija je glana šala nešto što se konstantno govori u crnačkim zajednicama – da su američka predgrađa, sa svojim bjelačkim populacijama, poput “twilight zona” za crnce. No, iako se film najviše oslanja na ovu jednu jedinu šalu, Jordan Peele uspio ga je izvesti na veoma inteligentan način, a film je cijelo vrijeme konzistentno smiješan i istovremeno strašan, te se ismijava nemoći liberalnosti i pronalazi humor u strahu crnih ljudi.

Tematski, film je veoma trenutan, iako Peele mudro izbjegava bilo kakve trenutne reference. Njegov scenarij, za kojeg se kune da nije temeljen na njegovoj vlastitoj obitelji, sadrži dvadesetineštogodišnjaka Chrisa (Daniel Kaluuya) koji sa svojom djevojkom Rose (Allison Williams) odlazi upoznati njenu obitelj u njihovoj uglađenoj zajednici. Rose nije rekla svojima da je njen dečko crnac, no kune se kako su oni veoma progresivni i da će jedini rasni problem biti činjenica da njen otac obožava Obamu.

Čudne stvari započinju kada se ostatak obitelji i susjedi pridruže za godišnje okupljanje. Chris je među njima jedini crnac, osim jednog koji je oženjen starijom bjelkinjom, a koji se ponaša poput nekog roba. Svi su nevjerojatno ljubazni prema Chrisu, što ponekad pokazuju presmiješnim izjavama, poput npr. one da im je omiljeni golfer Tiger Woods. Chris također ima i prijatelja Roda, koji je također crnac, i s kojim se tu i tamo čuje preko mobitela. Rod predstavlja ulogu prijatelja koji je glas razuma, drugim riječima glas publike. Iako Chris ne bi trebao imati ovakvog prijatelja, već bi mu trebao biti dovoljan njegov unutarnji glas, film nam pokušava reći da je zbog svoje veze sa bjelkinjom pomalo izgubio svoje instinkte.

Iako je “Get Out” prvenstveno komedija, on sadrži i mnogo elemenata trilera (jedan od kojih je i luda scena hipnoze sa Chrisom i Roseinom majkom koja je psihijatrica), a u samom svršetku filma, on se u potpunosti pretvara u pravi horor film. Peelova sposobnost da napravi dobru komediju već je svima poznata, no njegov izlet u malo strašnije vode odlično je osvježenje, a obožavatelji žanra će znati cijeniti njegov trud da nam pokaže pravo nasilje onda kada je to potrebno. No, najbolji dio filma jest činjenica da je uspješno u sebe ugradio teme rasne jednakosti i spojio ih sa satirom koja se pak pravi da je tipična horor-komedija za tinejdžere. Uistinu, ovaj film se uspio narugati bjelcima, bez da je postao stereotipični film ljutitog crnca. On grize, ali je dobronamjeran, on je mudar, ali ne drži prodike. Drugim riječima, ovo je film koji bez problema može spojiti sve ljude moderne Amerike.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Horori Trileri Drame Fantazije
Sortiraj