Menu

Marrowbone (2017)

Mladi muškarac i njegova braća i sestre, koji su čuvali tajnu o smrti svoje majke kako bi ostali zajedno, postanu opsjednuti od strane zlog duha na imanju na kojem žive.

  U kinima

  Ocjena

Marrowbone (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 50min

  Zemlja / jezik

Španjolska / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Sergio G. Sánchez

  Scenarij

Sergio G. Sánchez

  Produkcija

Belén Atienza
Álvaro Augustin
Ghislain Barrois
J.A. Bayona
Ricardo Marco Budé
Sandra Hermida
Paloma Molina
Ignacio Salazar-Simpson

  Glazba

Fernando Velázquez

  Kinematografija

Xavi Giménez
  Sinopsis

1969. godine, obitelji imigranata naseli se na napušteno imanje, ostavljajući svoje stare živote iza sebe. Nedugo nakon toga, majka obitelji premine, no ne prije nego što natjera najstarijeg sina Jacka (George MacKay) da joj obeća kako će obitelj držati na okupu. Tugujući zajedno, djeca odluče ostati u kući sve dok ju Jack ne naslijedi kada napuni 21 godinu, odbijajući otići u grad gdje bi morali odgovarati na neželjena pitanja. Njihov jedini prijatelj je susjeda Allie (Anya Taylor-Joy) u koju se Jack zaljubi. No, sve će se promjeniti onoga dana kada se začuje pucanj pištolja kroz prozor.
  Trailer

  Glumac   Uloga
George MacKay Jack
Anya Taylor-Joy Allie
Charlie Heaton Billy
Mia Goth Jane
Matthew Stagg Sam
Nicola Harrison Rose
Kyle Soller Tom Porter
Tom Fisher Simon Fairbairn
Myra Kathryn Pearse Molly
Paul Jesson Doctor
  Recenzija

Ova zatomnjena, osjetljiva ukleta drama najviše će se dopasti ljubiteljima umjetničkih filmova, dok se vjerojatno horor obožavateljima i neće toliko svidjeti, ponajviše zbog veoma usporenog tempa. Redatelj Sanchez, koji je napisao scenarije za “The Orphanage” i “The Impossible” zamislio je ovaj film kao melankoličnu obiteljsku dramu sa jakim nadnaravnim tonovima koji naposlijetku u potpunosti dolaze na vidjelo. Radeći sa fotografom Xavijem Gimenezom i dizajnerom Patrickom Salvadorom, ova ekipa stvorila je suzdržani materijal koji odiše određenom realističnom aurom, no cijelo vrijeme daje naslutiti da se u daljini krije nešto prijeteće.

Ovakva priroda zadirkivanja osjeća se i u scenariju, koji je začinio priču veoma čudnim sporednim dijelovima za koje vam neće uvijek biti jasno hoće li se razriješiti ili ne. Bilo da se radi o enigmatičnom čovjeku koji puca po obiteljskoj kući naših glavnih likova, ili referencama na ogledala koja su skrivena ili prekrivena, “Marrowbone” naprosto uživa igrati se sa svojom publikom, makar to ne dovelo uvijek do neke konkluzije. U svakom slučaju, cijelo vrijeme ćete se pitati može li Jack sačuvati tajnu o smrti svoje majke, te koje pakleno iznenađenje redatelj Sanchez sprema u idućem trenutku.

I upravo kada mislite da znate sve što se događa u filmu, on će vas iznenaditi novim preokretom kojeg niste očekivali. U nekom drugom filmu, otkrivenje o stvorenju koje opsjeda kuću bilo bi glavni vrhunac priče, no ne i u ovom. Ovdje je to samo početak priče koja se ipak ponekad spotakne na svoju domišljatost, pokušavajući rasplesti sve zapetljaniju nit i šokove kojima je cilj dramatizirati Jackovu posvećenost da zaštiti svoju braću i sestre. No, publika će vjerojatno brzo dokučiti što Sanchez sprema, a oni koji dobro opažaju mogli bi bez problema i doći do cijelog raspleta.

To je možda jedina slaba točka ovog filma, posebice zato što MacKay odlično glumi mladića koji ima ogromnu odgovornost, no i dalje je otvoren tip koji dopušta da se zaljubi do ušiju. Mia Goth i Charlie Heaton također su odlični i dobro se uklapaju u realizam filma, te nikada ne pretjeruju sa izričajima straha. Naposlijetku, Anya Taylor-Joy, koja je već poznata po horor-trilerima “The Witch” i “Split”, i ovoga puta pokazuje sjajnu ranjivost i surovost koju smo navikli gledati u njenim ranijim ulogama. Ona je krucijalna za melodramatično finale ovog filma, koje je nažalost još jedna slaba točka. Nakon toliko preokreta, ono je naprosto neefikasno. Ipak, bez obzira na nedostatke, ovo je film koji bi se uistinu mogao dopsasti onima koji u horor filmu traže nešto više realizma i umjetničke vrijednosti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Povijesni Drame Biografije Romantični Komedije Kriminalistički Trileri
Sortiraj