Menu

Egzorcizam (2017)

Priča o egzorcizmu Maše Artuković, za koju se smatra da je opsjednuta sotonom.

  U kinima

Hrvatska09.11.2017.

  Ocjena

 Egzorcizam
(2017) on IMDb

  Trajanje

1h 24min

  Zemlja / jezik

Hrvatska / hrvatski

  Klasifikacija

  Režija

Dalibor Matanić

  Scenarij

Dalibor Matanić

  Produkcija

Dalibor Matanić

  Glazba

Alen Sinkauz
Nenad Sinkauz

  Kinematografija

David Oguić
Danko Vučinović
  Sinopsis

Maša Artuković živi u Vodnjanu sa svojom sestrom Verom, velikom vjerskom fanatkinjom. Kada Vera počne sumnjati kako je Maša opsjednuta od strane sotone, ona poziva svećenika Viktora da nad njom obavi egzorcizam. Ovaj slučaj ubrzo privuče veliku pažnju, te se oko Maše počnu okupljati novinari, kamere i mnogi drugi ljudi od kojih joj neki žele dobro, no većina će pokušati iskoristiti ovu senzaciju za svoju korist. No, je li egzorcizam uistinu ono što je Maši potrebno, ili ona samo treba nekoga tko će ju moći razumjeti?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Marko Braić Boris
Senka Bulić Sofija
Nika Ivančić Maša Artuković
Helena Minić Vera Artuković
Janko Popović Volarić Viktor Supilo
  Recenzija

“Egzorcizam” je najnoviji filmski uradak redatelja Dalibora Matanića, za kojeg je ideju dobio tokom rada na istoimenoj predstavi prošle godine. Radnja filma prati djevojku Mašu Artuković (Nika Ivančić), koja živi u Vodnjanu sa svojom sestrom Verom (Helena Minić) koja je veliki vjerski fanatik i ima potrebnu stalno kontrolirati ponašanje svoje sestre, a uz to ju i zlostavlja. Maša također ima i psihičke probleme, a upravo zbog njih njena sestra Vera zatraži od lokalnog svećenika (Janko Popović Volarić) da nad njom provede egzorcizam, pošto je uvjerena da je u nju ušao sotona.

Ovakva tematika – najveće moguće zlo koje možebitno obitava u ljudskim tijelima – popularna je već dugo vremena u raznim filmovima poput “Stigmate”, “The Last Exorcism”, “Exorcism of Emily Rose”, te naravno moćnog “The Exorcista”, jednog od najsablasnijih horor filmova ikad. No, što je Matanić ponudio sa svojim filmom? Što se tiče tehnike snimanja, ona je veoma zanimljiva, a moramo pohvaliti i činjenicu da film nema previše prepada. Također valja pohvaliti i Franu Homena koji je napravio odličan zvuk, koji na momente izaziva osjećaje tjeskobe, a na momente pravi pravcati kaos.

Pošto je ovdje ipak riječ o filmu niskog budžeta, glavninu posla morali su odraditi glumci, kako god znali i umjeli. U tome se najbolje pokazala Helena Minić Matanić, koja je fenomenalno odglumila Veru, a veoma dobra bila je i Nika Ivančić koja nikada ne pretjeruje sa svojim “opsjednutim” ponašanjem. Što se tiče dijaloga, on je nešto slabiji jer služi samo za prepričavanje onoga što već vidimo na ekranu. Osim toga, film je vjerojatno mogao proći i bez izlizanog preokreta pri svom kraju, koji će nekima možda ostaviti gorak okus u ustima.

No, ono u čemu “Egzorcizam” svakako briljira je pokazivanje licemjerja, kako ponaosob tako i čitavog društva. Mašini problemi bez problema su privukli raznorazne likove, koji naposlijetku, umjesto da joj uistinu pomognu, samo pokušavaju iskoristiti njenu nesreću kako bi sebi donijeli dobro. Ako zbog ničeg drugog, ovaj film isplati se pogledati samo zbog ovog socijalnog komentara koji je uistinu moderan i dobro pogođen. No, ima tu i drugih dobrih stvari, stoga ako ste raspoloženi za malo drugačiji hrvatski film, slobodno mu pružite šansu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Romantični Horori Kriminalistički Akcije
Sortiraj