Menu

Death Wish (2017)

Dr. Paul Kersey iskusni je kirurg koji je svoj život proveo spašavajući živote. No, nakon napada na svoju obitelj, on odluči krenuti u osvetničku misiju za pravdu.

  U kinima

  Ocjena

Death Wish (2018) on IMDb

  Trajanje

1h 47min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Eli Roth

  Scenarij

Joe Carnahan
Brian Gardield
Wendell Mayes

  Produkcija

Roger Birnbaum
Stephen J. Eads
Ilona Herzberg
Irene Litinsky

  Glazba

Ludwig Goransson

  Kinematografija

Rogier Stoffers
  Sinopsis

Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) kirurg je koji vidi mračnu stranu nasilja svog grada tek onda kada žrtve dospiju na njegov odjel – sve do dana kada njegova žena (Elisabeth Shue) i kćer (Camila Morrone) bivaju napadnute u svojoj kući u predgrađu. Pošto lokalna policija ima pregršt posla i nemaju vremena prioritizirati njegov slučaj, Paul, žudeći za osvetom, odluči sam krenuti u osvetničku misiju kako bi podijelio pravdu. Kada anonimna ubojstva kriminalaca dospiju u medije, građani se počinju pitati je li ovaj smrtonosni osvetnik njihov anđeo čuvar ili jahač apokalipse.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Bruce Willis Paul Kersey
Vincent D'Onofrio Frank Kersey
Elisabeth Shue Lucy Kersey
Camila Morrone Jordan Kersey
Dean Norris Detective Kevin Raines
Beau Knapp Knox
Kimberly Elise Detective Leonore Jackson
Len Cariou Ben
Jack Key The Fish
Ronnie Gene Blevins Joe
  Recenzija

Jednostavno je nemoguće ignorirati činjenicu da je ovaj remake filma iz 1974. godine od strane Elija Rotha napravljen upravo kako bi prkosio novom predsjedniku SAD-a, Donaldu Trumpu. Pun scena za koje ćete se nadati da su ironične, no zapravo nisu, ova nova verzija bi vam se na prvi pogled mogla činiti jednako redundantna kao i original. No, ukoliko pogledate malo bolje i stavite stvari u pravilan kontekst, jasno je da Rothov film itekako ima smisla u ovom vremenu i u svijetu koji je pun mržnje, straha i netolerancije.

Krucijalni dio filma je glavna uloga, koja je dodijeljena Bruceu Willisu. No, to nije zato što on sa ovim likom radi nešto nevjerojatno – Kersey je obični obiteljski čovjek – već zato što Rothov film jednostavno pripada tonu koji je mnogo prirodniji osamdesetima i akcijskim filmovima koje smo tada imali priliku gledati. Naš junak očito je iz nekog drugog vremena – on ne zna pisati SMS poruke, iako je šef kirurgije, a priča se oslanja na neke elemente koji su toliko blesavi da njihovo ubacivanje ne bi bilo oprošteno niti jednom drugom filmu. Osim toga, scenarij Joea Carnahana prilično je mlak, no to sve bez problema pokriva sama pojava Willisa u glavnoj ulozi.

Što se tiče političkih poruka, ukoliko ste ljevičar ovaj film biti će vam naprosto nepodnošljiv. Roth nikada nije bio nešto previše osjećajan ili intelektualan, stoga nije vjerojatno da je odlučio uzeti osvetničku priču kako bi potaknuo političku diskusiju – u ovom filmu, negativca sa velikim pištoljem spriječit će dobričina sa još većim pištoljem, te će se obožavateljima Trumpa činiti kao da je John McLane, ikonični akcijski junak iz osamdesetih, zapravo cijelo vrijeme bio na njihovoj strani.

Ipak, ovo je možda najbolji film Elija Rotha koji smo do sada imali prilike vidjeti. On je veoma glatki i gledljiv akcijski film koji će vas baciti u neko prošlo vrijeme, kada su stvari bile mnogo jednostavnije, a kada su akcijski junaci bili obožavani umjesto kritizirani zbog korištenja oružja ili seksističkog ponašanja. Iako je u njemu moguće naći i određene političke komentare ako se dovoljno jako potrudite, on je ipak napravljen samo kako bi zabavio publiku i pružio im jednostavan film uz kojeg se mogu opustiti. Ukoliko ste voljeli bilo koji akcić napravljen u osamdesetima, ovo će biti prava poslastica za vas.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Avanture Povijesni Drame Biografije Romantični Kriminalistički
Sortiraj