Menu

Revenge (2017)

Nikada nemoj povesti svoju ljubavnicu na izlet s dečkima, posebno ako ona obožava lov – to je lekcija koju će trojica oženjenih bogataša naučiti na vlastitoj koži.

  U kinima

  Ocjena

Revenge (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 48min

  Zemlja / jezik

Francuska / engleski, francuski

  Klasifikacija

  Režija

Coralie Fargeat

  Scenarij

Coralie Fargeat

  Produkcija

Carole Baraton
Yannick Bossenmeyer
Constantin Briest
Yohann Comte
Hicham El Ghorfi
Frederic Fiore
Nadia Khamlichi
Pierre Mazars
Alexis Perrin
Adrian Politowski
Frantz Richard
Marc-Etihenne Schwartz
Marc Stanimirovic
Giles Waterkeyn

  Glazba

Robin Coudert

  Kinematografija

Robrecht Heyvaert
  Sinopsis

Trojica bogatih oženjenih muškaraca u svojim četrdesetima odlaze na svoj redovni godišnji “muški” izlet u pustinju. To je njihov način da se osjećaju kao pravi muškarci, zajedno sa oružjem u rukama, loveći sve što mogu. No, ovog puta, jedan od njih sa sobom je poveo i svoju seksi ljubavnicu koja veoma brzo pobudi požudu druge dvojice muškaraca, a kada stvari pođu po zlu, lovci će neočekivano postati plijen.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Matila Anna Ingrid Lutz Jen
Kevin Janssens Richard
Vincent Colombe Stan
Guillaume Bouchede Dimitri
  Recenzija

Filmovi o silovanju i osveti već su prilično prožvakani žanr, te uistinu nisu prikladni za današnju sociopolitičku situaciju. “Klasici” poput “I Spit On Your Grave” ili “Savage Streets” danas nikako ne bi prošli dobro, a jasno je i da su sasvim nepotrebni. Čak i kada redatelji poput Meira Zarchija tvrde da su njihova djela zapravo kritika feminizma, to zvuči prilično neistinito, pogotovo kada vidimo da se njegova kamera zadržava na scenama nasilja jednako dugo kao i kamera pornografa na scenama seksa.

No, ovaj film francuskog redatelja i scenarista Coraliea Fargeata ipak je pomalo poseban. To je eksploatacijski film koji svjesno iskorištava pohlepu muškaraca, te nas stavlja u kožu osvetničkog anđela (Matilda Anna Lutz) koja je svom ljubavniku (Kevin Janssens) samo objekt, kao i drugim dvjema “životinjama” s kojima je došla provesti vikend prije nego im postane samo komad mesa kojeg pokušavaju uloviti u pustinji. Fergeatov film ustvari je čisti primjer žanra koji preokreće očekivanja.

Koliko god da je “Revenge” film o ljudskoj zlobi i agresivnoj muškoj seksulanosti, on ujedno i tretira ovakvo ponašanje sa veoma velikom osudom. Kinematograf Robrecht Heyvaert i dizajner Pierre Queffelean dobro su se zabavili praveći predivne i široke prostore, pošto je Jen žena koja je bačena u pravi lavlji čopor. Kada Richard otkrije kriminal svojih prijatelja, on ih ne prijavi policiji, već baci svoju ljubavnicu sa stijene, no ona uspije preživjeti, mičući sa sebe prašinu i postajući pravi pravcati Fenix koji se uzdignuo iz pepela.

Prije prikazivanja filma, redatelj Fargeat izjavio je da producenti misle povući film sa prikazivanja na festivalima, zbog nedavnih hollywoodskih skandala vezanih uz silovanja, no svejedno su ga odlučili prikazati kao način da započnu diskusiju na temu kulture silovanja. Neki gledatelji vjerojatno će reći kako ovakva vrsta filma nije pravi način da se potakne takva diskusija, pošto velika količina nasilja može prouzrokovati drugačije rezultate i umanjiti njegovu poruku. No, Fargeatov film je izuzetno kvalitetno definiran, te je veoma teško ne navijati za ovu žensku verziju Ramba i željeti da u potpunosti uništi muške svinje koje joj se nađu na putu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Fantazije SF-ovi Komedije Drame Trileri Romantični Horori Kriminalistički
Sortiraj