Menu

The Killing of a Sacred Deer (2017)

Steven, karizmatični kirurg, biva prisiljen napraviti nezamislivu žrtvu nakon što se njegov život počne raspadati.

  U kinima

Hrvatska09.11.2017.
Srbija23.11.2017.

  Ocjena

The Killing of a Sacred Deer (2017) on IMDb

  Trajanje

2h 1min

  Zemlja / jezik

UK, Irska, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Yorgos Lanthimos

  Scenarij

Yorgos Lanthimos
Efthymis Filippou

  Produkcija

Daniel Battsek
Will Greenfield
Ed Guiney
Nicki Hattingh
Paula Heffernan
David Kosse
Yorgos Lanthimos
Sam Lavender
Andrew Lowe
Amit Pandya
Anne Sheehan
Gabrielle Stewart
Kamen Velkovsky
Peter Watson
Atilla Salih Yucer

  Kinematografija

Thimios Bakatakis
  Sinopsis

Dr. Steven Murphy (Colin Farrell) uvaženi je kardiovaskularni kirurg koji ima savršenu obitelj sa ženom Annom (Nicole Kidman) i dvoje sjajne djece, 12-godišnjim Bobom (Sunny Suljic) i 14-godišnjom Kim (Raffey Cassidy). No, njegovom mirnom, idiličnom životu u predgrađu prijeti Martin (Barry Keoghan), tinejdžer bez oca kojeg je Steven uzeo pod svoje okrilje. I dok se Martin sve više počinje miješati u život Stevenove obitelji, na sve sablasnije načine, njegov konačni cilj postaje jezivo jasan kada se suoči sa Stevenom u vezi davno zaboravljene transgresije koja će u potpunosti razbiti blagostanje Murphyjevih.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Nicole Kidman Anna Murphy
Alicia Silverstone Martin's Mother
Colin Farrell Steven Murphy
Raffey Cassidy Kim Murphy
Barry Keoghan Martin
Bill Camp Matthew
Anita Farmer Bergman Nurse
Sunny Suljic Bob Murphy
Megan Chelf Fisher Diner Patron
Lea Hutton Beasmore Conference Guest
  Recenzija

Grčki scenarist i redatelj Yorgos Lanthimos sa svojim je filmom “Dogtooth” iz 2010. godine uspio ubrati nominaciju za Oscara, dok je njegov film “The Lobster” iz 2016. godine također bio nominiran za ovu prestižnu nagradu. Njegov najnoviji film, “The Killing of a Sacred Deer”, kao i njegovi ostali filmovi, napisan je uz pomoć scenarista Efthymisa Filippoua, te će vjerojatno i ove godine zaslužiti nominaciju. Zašto? Zato što je zasigurno bolji od prva dva, a da mu je kraj bio malo jači, definitivno bi bio među desetak najboljih filmova u nekoliko posljednjih godina.

Sablasna kombinacija “Zone sumraka” i “Sofijinog izbora”, ovaj film također sadrži Colina Farrella u glavnoj ulozi. On glumi Stevena Murphyja, kirurga koji se sprijateljio sa tinejdžerom Martinom (Barry Keoghan). Točna definicija njihove veze nije poznata, no Steven se vremenski podjednako druži s njim kao i sa svojom ženom Annom (Nicole Kidman), kćeri Kim (Raffey Cassidy) i sinom Bobom (Sunny Suljic). Steven naposlijetku odluči Martina upoznati sa svojom obitelji, a nedugo nakon toga za njega počinju veliki i mračni problemi.

Otkrivanje ostatka priče uistinu bi bio kriminal, no dovoljno je reći da ovaj film nipošto nije za ljude koji se vole dobro osjećati nakon gledanja filma. Ovo je uistinu duboko uznemirujuće djelo, a njegova sablasnost dodatno je naglašena sterilnošću dijaloga, ledeno-odličnim glumačkim nastupima te blijedom scenografijom i moralnom monstruoznošću mnogih glavnih likova. Farrell i Kidman su uistinu odlični, a tu je i neočekivano dobar nastup Alicie Silverstone u ulozi Martinove majke.

Jedina stvar koja je nedostajala da ovaj film uistinu bude nešto senzacionalno jest konačni preokret, nešto na samom svršetku što bi ga uzdiglo do samog vrha. Ovako kako je, film je pomalo dosadan na svom kraju, no i unatoč tome, “The Killing of a Sacred Deer” jedan je od unikatnijih filmova koje smo imali priliku vidjeti ove godine, te će poslužiti kao izvrstan protuotrov svima onima koji se osjećaju mamurno od kopiranih filmova, nastavaka i generalne prosječnosti u kinima.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Kriminalistički Filmovi u kinima Akcije Avanture Serije Animirani Sinkronizirani crtići Komedije Romantični
Sortiraj