Menu

Free State of Jones (2016)

Priča iz doba Građanskog rata o farmeru koji se pobuni protiv politike i stanja u tadašnjoj Americi, bježi s ratišta te sa nekolicinom farmera i lokalnih robova u okrugu Jones u Mississipiju proglašavaju svoju državu.

  Ocjena

 Free State of Jones
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 19min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Gary Ross

  Scenarij

Leonard Hartman
Gary Ross

  Produkcija

Diana Alvarez
Oren Aviv
Michael Bassick
Robin Bissell
Lenny Feder
Adam Fogelson
Stuart Ford
Samuel y Ha
Leonard Hartman
T.G. Herrington
Matt Jackson
Jon Kilik
Russell Levine
Christopher Lytton
Sandino Moya-Smith
Bruce J. Nachbar
David Pomier
Gary Ross
Elexa Ruth
Robert Simonds
Scott Stuber
Donald Tang
Zhongjun Wang
Zhonglei Wang
Lee Jae Woo
Christopher Woodrow
Jerry Ye

  Glazba

Nicholas Britell

  Kinematografija

Benoît Delhomme
  Sinopsis

Smješten tokom američkog građanskog rata, ovaj film priča priču o neposlušnom južnjačkom farmeru, Newtu Knightu, te njegovoj nevjerojatnoj naoružanoj pobuni protiv Konfederacije. Udružujući se zajedno sa ostalim malim farmerima i lokalnim robovima, Knight je uspio lansirati pobunu koja je dovela do toga da se Jones County u Mississippiju odcijepi od Konfederacije, što je stvorilo Slobodnu državu Jones. Knight je nastavio svoje djelovanje i tokom Rekonstrukcije, što ga je učinilo poznatoga po tome da je bio veoma karizmatična, iako kontroverzna, osoba još godinama nakon što je rat završio.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Matthew McConaughey Newton Knight
Gugu Mbatha-Raw Rachel
Mahershala Ali Moses
Keri Russell Serena
Christopher Berry Jasper Collins
Sean Bridgers Will Sumrall
Jacob Lofland Daniel
Thomas Francis Murphy Elias Hood
Bill Tangradi Lt. Barbour
Brian Lee Franklin Davis Knight
  Recenzija

Gary Ross, pisac i redatelj donekle poznatih djela kao što su „Pleasentville“ i „Seabiscuit“ vraća se sa još jednom didaktičkom dramom, „Free State of Jones“, u kojoj glavnu ulogu tumači nehigijenski Matthew McConaughey, koji glumi Newtona Knighta, čovjeka iz Mississippija koji se pobunio protiv Pobunjenika tokom Američkog građanskog rata i oko sebe okupio malnu vojsku koja će se boriti protiv vojnika.

Knight je ponešto polarni lik američke povijesti, stoga je teško znati koliko se scenarij ovog filma uistinu podudara sa stvarnim povijesnim činjenicama. Film definitivno ima atmosferu koja podsjeća na „Braveheart“ ili „12 Years a Slave“, u smislu da maleni čovjek uspijeva nadjačati autoritete koji su mnogo veći i jači od njega, napunjen samo ljubavlju koju prema njemu gaji ne samo jedna žena, nego čak dvije. Također, kao i ta dva filma, i ovaj voli veoma mučne fizičke scene, pogotovo u početnim scenama borbe, koje sadrže pregršt krvi i slomljenih kostiju.

No, ovoga puta, sve te stvari dio su redateljevog specijaliteta, s kojim uspješno dočarava stvarni doživljaj mjesta i vremena radnje. Dok McConaugheyjeva medicinska sestra trči gore-dolje po bojišnici, uistinu se osjećate da ste u lokaciji u kojoj je život veoma gadan, brutalan i kratak. Naravno, filmu uistinu pomaže McConaugheyjeva odlična gluma, te fizički izgled koji je stvarno prikladan za ovog lika. Osim toga, i sporedni glumci prilično su impresivni, te posebno valja istaknuti Keri Russell i Gugu Mbatha-Rawa.

Nažalost, iako su Rossove namjere vjerojatno bile dobre, malo je pretjerao sa činjenicom da je odlučio pokriti ne samo vrijeme građanskog rata, već i ono nakon njega – doba Rekonstrukcije. S time je efektivno pokušao utrpati osam sati materijala u jedan dvosatni film, što nikako nije prošlo bez određenih negativnih aspekata. Film bi svakako bio mnogo bolji da se dio sa njegovom ostavštinom izrezao, no ipak, i ovakav kakav je, vrijedan je primjer odličnog filma o Američkom građanskom ratu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Najnoviji traileri Drame Trileri Biografije Romantični
Sortiraj